Ministrul Energiei acuza ca Guvernul Ciolos nu i-a lasat destul carbune si gaz ca sa treaca iarna: Am dispus verificari

Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 17:55
4181 citiri
Ministrul Energiei acuza ca Guvernul Ciolos nu i-a lasat destul carbune si gaz ca sa treaca iarna: Am dispus verificari

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a acuzat, in debutul sedintei Executivului de joi, ca Guvernul Ciolos a avut o proasta pregatire in prealabil a perioadei de iarna, motiv pentru care a trimis Corpul de control sa faca verificari.

"De la inceputul avertizarilor meteorologice am convocat, impreuna cu Ministerul Economiei, Comandamentul Energetic de Iarna pentru gestionarea acestei perioade dificile. Dincolo de situatia de urgenta, am observat in acest timp o proasta pregatire in prealabil a perioadei de iarna de catre fostul Guvern", a declarat Toma Petcu.

Acesta a enumerat problemele descoperite, spunand ca in momentul de fata stocurile de carbune sunt insuficiente.

"In primul rand stocurile de carbune la centralele termoelectrice si aici m-as referi la CEO Oltenia, unde avem la ora actuala 357 de mii de tone cu un consum zilnic pe varf orar de 80.000 de tone, ne-ar asigura o durata de functionare doar pentru 4 zile. La Hunedoara avem la ora actuala in stocuri 30.000 de tone cu un consum de 6.100 de tone pe zi, asta inseamna functionare de maxim 4 zile.

La stocurile de gaz avem la ora actuala inmagazinat in depozitele Romgaz o cantitate de un miliard 450 de mii de metri cubi. Consumul mediu orar al Romaniei in aceasta perioada este estimat la 70 de milioane metri cubi, el fiind asigurat in felul urmator: din productia interna 28 de milioane metri cubi, depozite 26 milioane metri cubi, import 13 milioane metri cubi si 3 milioane metri cubi vin in afara sistemului national de transport", a spus Petcu.

Ministrul Energiei a precizat ca, in aceasta perioada, cantitatea de gaz din conducte s-a mentinut in limite normale, de 38 de milioane metri cubi.

"Totodata, varful de consum orar pe energie electrica a fost atins marti seara, in intervalul 18:00-19:00, acesta fiind de 9.730 MW", a aratat acesta.

Romania a inregistrat un consum-record de curent pentru ultimii 15 ani

Consum istoric de gaze si energie electrica din cauza gerului: Bulgarii ne-au cerut ajutorul, dar i-am refuzat

Petcu a mai spus ca, pentru a asigura functionarea normala a sistemului energetic, a dispus mai multe masuri.

"Asigurarea unor cantitati mai mari de carbune la centrale, prin suplimentarea garniturilor de tren care transporta carbunele de la mine pana la centrale, beneficiind in acest sens de sprijinul total al Ministerului Transporturilor si al CFR Marfa, suplimentarea personalului la descarcarea vagoanelor in centrale si in perioada de varf de consum de gaze am dispus trecerea unor grupuri care produceau pe gaze pe productia de pacura", a precizat ministrul.

De asemenea, "pentru a stabili cum s-a ajuns la situatia de a fi tot timpul la limita stocului de carbune, riscand chiar oprirea lor de multe ori, am dispus Corpului de control verificarea modului de pregatire a perioadei de iarna in cele doua complexe si la Ministerul Energiei".

"Greaua mostenire" e doar o chestiune de discurs politic

Fostul ministru al Energiei, Victor Grigorescu, a reactionat, joi, la declaratiile succesorului sau in functie, afirmand ca "greaua mostenire" e doar o chestiune de discurs politic.

"Stocurile de iarna necesare sistemului energetic exista si ele au fost notificate inclusiv catre guvernul Grindeanu la preluarea mandatului. Este o naivitate sa credem ca aceste stocuri dispar peste noapte sau se pot constitui la comanda. Stocuri pentru iarna au inceput sa fie acumulate inca din toamna. Discutia pe marginea existentei lor este o chestiune politica si nicidecum profesionala.

Cine vrea sa le verifice poate sa o faca prin infiintarea unei comisii sau prin verificarea directa a cifrelor. Nu e nevoie de sapte zile ca sa vezi daca ai sau nu stocuri la indemana. Nu avem sincope in alimentarea cu energie sau agent termic, adica stocurile exista si din ele producem energia in varf de sezon rece", a scris Victor Grigorescu pe Facebook.

Citeste si:
Care sunt riscurile ca desfașurarea congresului PNL să aibă loc în scenariul roșu COVID-19. „Bucureștiul are rată de dublare la aproximativ 10 zile”
Care sunt riscurile ca desfașurarea congresului PNL să aibă loc în scenariul roșu COVID-19. „Bucureștiul are rată de dublare la aproximativ 10 zile”
Mai sunt doar câteva zile până la congresul PNL, de sâmbătă 25 septembrie, când va fi ales liderul partidului aflat la guvernare dintre Florin Cîțu, premierul României și Ludovic Orban,...
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni seară, 20 septembrie, că, după 25 septembrie, premier va fi cel care fi ales lider al partidului, el susţinând că va avea o relaţie...
Sursa: MEDIAFAX
Comentarii
Stan
rank 5
Alta imbe.cilitate marca alde pesedeaua, cu "greaua mostenire"...