Un ministru pastrat de Dragnea in noul Guvern demonstreaza ca nu stie cum functioneaza nici Pilonul II de pensii, nici BVB

Marti, 04 Iulie 2017, ora 11:30
16350 citiri
Un ministru pastrat de Dragnea in noul Guvern demonstreaza ca nu stie cum functioneaza nici Pilonul II de pensii, nici BVB
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ministrul Energiei, Toma Petcu, sustine ca actiunile societatilor din portofoliul sau nu ar fi trebuit sa fie afectate de declaratiile ministrului Finantelor, Ionut Misa, privind desfiintarea Pilonului II de pensii private, lucru ce demonstreaza ca acesta nu a inteles despre ce este vorba.

Iata declaratia ministrului Toma Petcu, citata de Bursa.ro:

"Nu este pentru prima data cand evolutiile pe Bursa ale tuturor companiilor, nu neaparat cele din potofoliul Energiei, pot sa aiba caderi semnificative sau cresteri semnificative.

In aceste doua zile, azi este a treia (de la declaratia lui Ionut Misa - n.red.), nu cunosc sa se fi facut tranzactii, adica vanzari de actiuni ale societatilor la care Ministerul Energiei este actionar majoritar sau chiar si minoritar, ca atare nu putem sa vorbim de pierderi concrete in acest moment, din diferenta de pret.

Eu sper si sunt convins ca Bursa, in urmatoarele zile, sa ajunga usor-usor, pentru companiile din energie, la valorile anterioare si poate chiar sa creasca.

Cred ca impactul semnificativ ar fi fost daca existau tranzactii semnificative in aceasta perioada. Sigur, nu ne dorim ca evolutia pe bursa sa fie una oscilanta si mai ales cu osciatii negative. Aceste declaratii, daca au afectat, probabil ca ar fi trebuit in primul rand sa afecteze acele companii care au plasamente si investitii in fonduri de pensii pentru Pilonul 2. Nu cunosc ca companiile din portofoliul Ministerului Energiei sa aiba asemenea plasamente. Cred ca a fost o reactie in lant, a tuturor companiilor, a Bursei, in general. A fost o reactie. Sunt convins ca, in aceasta saptamana, acest lucru se va regla".

Toma Petcu demonstreaza ca nu stie despre ce vorbeste

Prin aceasta declaratie, Toma Petcu arata ca nu a inteles despre ce e vorba in toata aceasta chestiune.

Pilonul II reprezinta sistemul de pensii administrate privat, cu contributii definite, obligatorii pentru persoanele de pana in 35 ani si optionale pentru cei care au intre 35 si 45 de ani. Practic, cetatenii au "plasamente, investitii" la fondurile de pensii de pe Pilonul II, nu companiile, noteaza sursa citata.

Banii participantilor la acest sistem privat de pensii sunt investiti pe termen lung si nu cheltuiti imediat, iar oamenii care participa la acest sistem au drept de proprietate asupra contului personal in care li se strang banii de pensie. Adica aceste contributii ale salariatilor sunt stranse in fondurile de pensii private si investite de administratorii de fonduri in diverse active.

Desfiintarea Pilonului II insemna, practic, lichidarea fondurilor de pensii private, adica vanzarea tuturor activelor din portofoliile acestora, ceea ce reprezinta o presiune la vanzare pentru actiunile companiilor respective.

Cu alte cuvinte, societatilor le-a scazut valoarea de piata.

Amintim ca saptamana trecuta, ministrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat ca pilonul II de pensii se va desfiinta, iar contribuabilii vor avea posibilitatea sa migreze la Pilonul I sau III.

Dupa cateva ore, Mihai Tudose si-a contrazis subalternul.

Imediat, Misa a transmis un comunicat de presa in care a spus ca Pilonul II de pensii nu se desfiinteaza si ca a fost vorba despre o neintelegere, desi declaratia initiala nu lasa nicio urma de indoiala ca era vorba despre desfiintarea Pilonului II de pensii si ca aceasta intentie se afla in planurile noului guvern PSD.

In orele imediat urmatoare declaratiei initiale a ministrului Misa, Bursa din Bucuresti a scazut puternic si leul s-a depreciat.

Eveniment Quarterly Report

Victor Negrescu a denunțat acțiunile AUR în plenul Parlamentului European: „Un partid extremist a decis să politizeze educaţia, să incite la ură”
Victor Negrescu a denunțat acțiunile AUR în plenul Parlamentului European: „Un partid extremist a decis să politizeze educaţia, să incite la ură”
Vicepreşedintele Comisiei pentru Educaţie din Parlamentul European, Victor Negrescu, a criticat în plenul legislativului european de la Strasbourg atacurile AUR asupra profesorilor și...
USR îl acuză pe Marcel Ciolacu de ipocrizie în cazul ”reformei păcănelelor”: „Trimite documente la parlament prin care se opune”
USR îl acuză pe Marcel Ciolacu de ipocrizie în cazul ”reformei păcănelelor”: „Trimite documente la parlament prin care se opune”
Liderul USR Cătălin Drulă a transmis marţi, 3 octombrie, că Marcel Ciolacu ar „proteja” industria jocurilor de noroc și că actualul proiect al social-democraților este copiat de la USR....
#Toma Petcu pilon II pensii, #Ministrul Energiei Pilonul II pensii, #pilon II pensii , #ministrul Energiei