Ipocrizia dâmbovițeană - marea cacialma a începutului de toamnă din politica românească

Autor: Doru Sinca - inginer
Luni, 12 Septembrie 2022, ora 11:05
4357 citiri

Cu amărăciune în suflet constat că aleșii poporului meu au dovedit încă o dată, dacă mai era nevoie, ipocrizia cu care ne-au obișnuit de ani buni, prin care, după câștigarea pozițiilor de putere în societate, uită de promisiunile din campaniile electorale sau, mai rău, prorogă legi votate cu două mâini, când interesele lor o impun, lăsând cu ochii în soare pe cei care, având încredere în ei, le-au dat votul.

Cum spuneam înainte de vara care deja a trecut, aleșii vor pleca în vacanță, vor lăsa toate problemele nerezolvate. Și așa a și fost, parcă ar fi fost scenariul dintr-o tragedie greacă, destinul implacabil.

Când s-au întors din vacanță, s-au luat cu mâinile de cap, la câte probleme nerezolvate sunt. Dar nu s-au speriat, au făcut ce au învățat cel mai bine. Cu ipocrizia deja cunoscută, au improvizat dezbateri susținute, au amânat termene ce păreau de nedepășit, ca la final să iasă cu o decizie privind prețurile la energie și gaze, la fel de proastă ca cele pe care, tot domniile lor le-au provocat din noiembrie 2021 până acum. Era și greu pentru dl. Virgil Popescu să lucreze la acea ordonanță din timp. A fost în concediu și când a venit, a avut nunta fiicei sale de gestionat. Doar nu era Napoleon să facă deodată două lucruri deodată, și bine. Mă întreb, nuntă cum i-o fi ieșit? (oricum, e retorică întrebarea, nu mă interesează).

Deci Ordonanța 119/1.09.2022 a ieșit cum a ieșit, cu multă ipocrizie și puține modificări față de cea anterioară, bineînțeles, cu o reducere de Kw de la 300 la 255, exact cât sunt cei 15%, ceruți de CE pentru economisire, pe motivul conflictului din Ucraina și a închiderii alimentării cu gaze din Rusia.

Oricum dl. ministru Popescu ne-a convins că 300 de kw pe lună e prea mult, căci peste 80% din populație este inclusă în acest prag. Nu ne-a spus câți sunt sub pragul de 100 kw, căci atunci se dădea de gol. Numai oamenii chinuiți de lipsuri, datorită pensiilor sau salariilor jenante stabilite de guvernanți, ar putea intra sub acest prag. Și n-ați vrea să aflați răspunsul lor dacă îi întrebați cum trăiesc.

Mai țineți minte luna august când ni se spunea că până la 1 septembrie va fi reglementată problema prețurilor la energie și gaze să nu mai vedem seria de falimente din economie, să nu mai vedem cum inflația este alimentată de prețuri umflate cu pompa datorită costurilor cu energia, combustibilul sau gazele consumate.

Tot ce au făcut domniile lor, a fost să mai diminueze din compensarea care trebuia dată traderilor, pe care, oricum, n-au dat-o decât în mică măsură, și care văzând ce valoare imensă incumbă, s-au gândit s-o mai reducă un pic. De unde? De la contribuabil, cum altfel. Nu vă ajunge cât am plafonat noi, responsabilii țării?!

Trist e că domnii din zonele de decizie, Ministerul Energiei și ANRE, nu-și aduc aminte cum au reglementat piața caracteristică (normal, pentru că nu au reglementat nimic sau ce au stabilit era în favoarea traderilor, în nici un caz în favoarea consumatorilor).

Dacă ne uităm la actul de constituire al ANRE, făcut de mărimile din Parlamentul României, vedem că sursele de finanțare a activității ANRE sunt:

“Tarife percepute pentru acordarea de licenţe, autorizaţii şi atestări, contribuţii anuale percepute operatorilor economici reglementaţi din sectorul energiei electrice şi termice şi al gazelor naturale, precum şi din fonduri acordate de organisme internaţionale, nivelul acestora se stabileşte anual prin ordin al ANRE, în condiţiile legii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Deci experții care reglementează piața energiei, gazelor și carburanților, își încasează salariile “modeste”, pe care toată lumea le știe deja, din facturile trimise firmelor din domeniul pe care-l reglementează.

Mă întreb (cu puțină ipocrizie, căci am avut de la cine să învăț) dacă domnii din ANRE ar fi reglementat tarifele în favoarea consumatorilor și ar fi lăsat furnizorii și traderii cu un profit micuț sau deloc, cum ar fi putut trimite, la sfârșit de lună, facturile lor, conform legilor făcute numai în respectul sinecurilor viitoare, care și le-au pregătit aleșii din toate partidele. Și de trimis, hai că nu e greu, dar oare plata lor ar mai fi fost făcută, când știm gradul de conformare al agenților economici la capitole mai grave decât salariile “mărunte” ale celor de la ANRE. Vezi fondul de asigurări sociale și de sănătate. Curat ipocrizie.

Cred că acum, cititorii pot înțelege de ce a ieșit ANRE imediat după ce a fost adoptată Ordonanța de urgență nr 119, cu comunicatul prin care se disocia de prevederile Ordonanței, având în vedere fondul de solidaritate și plafonarea câștigurilor pe tot lanțul pieței de energie care reduc drastic câștigurile băieților deștepți. Cu condiția ca cineva să aplice ce au trecut în OUG.

Greu digerabil, și mai greu realizabil, pentru că cei care controlează sunt cei care vor primi salariile din cât se va colecta de la actorii pieței caracteristice, dacă se va colecta.

Poate n-ar fi rău ca ipocrizia care a ținut atâția ani loc de reglementare, să înceteze, finanțarea acestor Agenții de reglementare a pieței să fie făcuta din Bugetul de Stat, cu controlul Curții de Conturi asupra fiecărui element de cheltuiala din BVC-urile netransparent făcute până acum, și poate atunci o să vedem că locul consumatorului este la loc de cinste și este chiar respectat, nu bătaia de joc la care este supus în prezent.

Dl. Virgil Popescu, acoperindu-se cu tot felul de conjuncturi regionale, europene și mondiale, fără să găsească o justificare tehnică la creșterea prețului pe kw la producătorii de energie, în marea lor majoritate, de stat sau cu capital majoritar de stat, a propus o plafonare ce urma să fie cuprinsă în Ordonanța de Urgență din decembrie 2021, prin care tariful pe kw de energie se majoră de la 0,24 lei/kw la 0,68 lei/kw pentru consumatorii casnici ce consumă până în 100kw/luna și la 0,80 lei/kw pentru cei care consumă până la 300 kw/luna. Dintr-o dată nu dublu, de vreo 3 ori mai mult. Justificarea tehnică, greu de contrazis, era că cererea mare din piață și oferta mică au făcut ca prețul să explodeze. Uită să spună că dacă oferta era mică, i se datora în exclusivitate, cu centralele hidro nepuse în funcțiune, deși erau terminate, cu Mintia de care și-a bătut joc pur și simplu, de închiderea exploatărilor pe cărbune pe motiv că în 2050 trebuie să renunțăm la acest tip de combustibil. Dacă nici asta nu e ipocrizie, chiar pură, fără putință de tăgadă, atunci poate eu nu înțeleg cum e construită și condusă societatea noastră. Asta în timp ce ţări cu industrie poluatoare mult mai mare ca noi, Germania, au reluat producția de energie pe cărbune, datorită situației excepționale din piața europeană.

Nu contest că piața europeană de energie și gaze a fost perturbată de deciziile Rusiei, consecința conflictului din Ucraina. Se știa de anul trecut că vor fi presiuni pe această piață. Și tu să vii să refuzi revenirea la prețuri reglementate pe motiv că suntem solidari cu piața europeană cu care suntem interconectați, e prea mult. Am fost interconectați și în anii ’90, dar prețurile au fost stabilite pe baza producției interne, nu a importurilor. Încrâncenarea în menținerea acestei stări de fapt duce la sărăcirea populației mult sub limita unei existente decente, duce la sarabanda creșterii prețurilor din economie, care ne scoate din piețele caracteristice, pentru că trebuie să existe corelări foarte riguros calculate, ce procent de energie înglobează fiecare produs pus în vânzare. Nu poți acoperi la costurile cu energia din acest moment, costurile economiei în ansamblu, creând premisele unor falimente în lanț, cu consecințe grave, de care, din nou, nimeni nu se face vinovat.

Nu era destul că nivelul de existența minim necesar, determinat de INS acum 2 ani înainte de acest boom energetic, de 2.800 lei/luna pentru un individ nu a fost realizat de niciun guvern. Mă întreb, un pensionar, ce fel de individ ar trebui să fie în accepția guvernanților, dacă poate supraviețui cu 1.000 de lei pe luna și se încăpățânează să mai și trăiască?

Dacă îi asiguri numai 1.000 lei/luna, cred că asta arată respectul față de această categorie, indiferent ce perorează la televizor unii și alții. Și după toate astea, mai vii și-i pui în cârcă și aceste tarife imense, cu scuza că ai plafonat deja prețul la 0,68 lei /kw și la gaze la 0,31lei/kwh, adică l-ai ajutat... Apropo de gaze, înaintea reglementării, facturile la gaze se calculau cu 0.19 lei/kwh. Deci nu s-a mărit tariful decât cu 63% prețul pe kwh.

Să ne spună și nouă, cum calculează domniile lor salariile și pensiile în raport de aceste tarife, stabilite autarhic, contextul cerând prețuri reglementate, dar la valoarea producției reale, cunoscută de prea mulți să poată fi manipulată sau ascunsă. Pentru că trebuiesc recalculate. Și urgent.

Ni se tot aruncă praf în ochi cum că și în țări dezvoltate ca Franța sau Germania prețul este ridicat. Poate, dar dacă ne uităm în Germania, expresia valorică la gaze este de 0,142Euro/kw. Un salariu minim în Germania este de 1844 Euro, brut, deci n-are legătură cu salariul minim de 2550 lei/luna, când prețul pe kw este de 0,68 lei în cel ma favorabil caz. Măririle de preț acolo pot fi suportate pentru că baza de la care pleacă este infinit mai mică decât cea din România. Un cost mediu în Germania dacă se mărește cu 100 de Euro pe luna, duce la un efort de 100-130 Euro în loc de 70 Euro/luna. Tot mai rămân bani pentru restul cheltuielilor dintr-o gospodărie. Dar după cum vedeți, nu sunt în pericol să ajungă acolo.

La prețul impus de plafonarea dirijată de dl. V. Popescu, costul de energie, în lunile de iarnă, poate duce la 4-500 de lei, iar la gaze sare de 1200-1700 lei pentru un consum decent, nu cel de 100 kw, pe care nu-l crede nimeni, că nu degeaba am trecut prin viața asta. Cum să faci să plătești facturile și să-ți mai rămână bani și pentru medicamente, și pentru mâncare, și alte costuri, niciunul de lux.

Și noi stăm și asistăm cum se ceartă partenerii din coaliție pe procente, pe care le vor stabili pentru pensii, după 1 ianuarie 2023. Până atunci ce se întâmplă? Vreun moratoriu, vreo revoltă generală care anulează plata facturilor, sau ne vor mutați cu toții în stradă, așa cum se tot vehiculează în media, de când au început certurile paternității majorării pensiilor.

Premierul Ciucă, care nu-și mai aduce aminte de la ce s-a pornit, ne spunea, după luarea deciziei asupra Ordonanței 27, întrebat fiind de ce cresc prețurile la energie: ”Nu este adevărat. Am menținut prețul pe care-l va plăți fiecare cetățean, în conformitate cu consumul pe pragurile stabilite prin Ordonanţa 27. Şi al doilea prag, pentru care avem un cost de 0,80 lei/kWh, pe segmentul de consum între 100 şi 300 kWh, a rămas același, cu specificaţia că în conformitate cu recomandările UE, pentru a putea să diminuăm risipă, s-a scăzut acel prag de 15% din numărul de kWh. Practic, oamenii vor plăti la fel, cu specificația că probabil cei care depăşesc 255 kWh, până la nivelul acela, vor plăti cuantumul de 0,80 lei/kWh. “

Asta arată că, un fapt clar – distrugerea puterii de cumpărare a marii majorități a populației - poate deveni, în timp, prin eludarea originii de plecare a preţului kilowatului, un ajutor extraordinar dat consumatorilor casnici, dacă dl. Ciucă este informat numai cu jumătăți de acțiuni, de restul putându-se ocupa dl. V. Popescu, când va avea timp. Poate i se va face și statuie, la cât a ajutat consumatorii casnici. Nu puţine au fost vocile avizate, care au reclamat acțiuni speculative grosolane pe această piaţă. Şi la ce le-a folosit? Noi am rămas cu banii luaţi şi cu spectrul iernii viitoare, din care cine ştie câţi vor scăpa.

Justificarea cu recomandarea UE pentru diminuarea risipei e demnă de momente mai puțin tensionate, ce economisiri să faci dacă și așa prețul în sine este insuportabil pentru marea majoritate a populației. Și n-a venit încă frigul. Atunci să vedem cum e. În plus, să spui cuiva care și așa nu poate plăti cât i se cere, să facă economie, e ca și cum i-ai tăia curentul. El oricum face economie, cât poate. Pentru că am crescut şi trăit în necazul asta, și acum ne lovim din nou.

Am mai spus-o, nu se poate rupe de context orice majorare făcută în lanțul de producție/consum, consecințele putând fi dezastruoase, fie pentru economie – faliment, producție pe stoc- fie pentru consumatori- lipsuri, existență precară.

Faptul că dl. Prim Ministru Ciucă nu l-a admonestat pe dl. V Popescu la emiterea primei OUG de plafonare a energiei și gazelor, nu-l absolvă de vina de a fi tolerat această manevră nedemnă pentru orice ţară civilizată, cum pretindem că suntem, spirala inflaționistă și restul consecințelor dovedind de la sine dreptatea, pe care dl. V. Popescu o tot clamează, dar n-o găsește. Și acum după 8 luni, vine cu marota, că impozitează tot lanțul de distribuție… cine face asta? Cumva, tot ANRE?

Cum se face că în coaliție niciodată nu se discuta despre situația pensionarilor, despre prețurile la combustibili, gaze și energie, despre salariile în plata, dar apar pusee la TV, provocate de moderatorii rămași în pană de idei. Și atunci sar ca arși ba cei de la PSD – că ei tot timpul se gândesc la soarta pensionarilor, cu consecințele pe care le vedem cu toții – ba cei de la PNL care, dorind să dea o palmă cu piciorul PSD, impun procente pe care doar, doar dl. Câciu, Ministrul Finanțelor nu le va putea bugeta și atunci va fi demis ca incompetent. Scenarii de film, ce mai. Dar niciodată să vezi că se adună o zi, două, trei și nu pleacă acasă până nu ajung la un consens pe problema pensiilor, din care să reiasă și respectul pentru semenii lor care așteaptă încă, cu speranța în sufletul lor și așa amărât, deciziile lor. De bărbaţi de stat.

Să nu spună că așteaptă datele pentru bugetul pe 2023, că, poate o dată, ține ca scuză. S-o repeți ca un laitmotiv, înseamnă că suntem luați drept alții. Situația financiară este cunoscută la nivelul Ministerului de Finanțe în orice moment, nu trebuie să treacă luni de zile ca să ai niște concluzii. Decât dacă concluziile acelea sunt negative. Măcar să aibă curajul răspunderii, nu să tot amâne deciziile. Asta face diferența între oameni de stat și politicieni de conjunctură.

Speranța moare ultima. Așa că eu aștept ca până în Crăciun să vedem o piață reașezată pe tarife rezonabile, față de puterea de cumpărare indusă de mărimile guvernamentale, să vedem că inflația începe să scadă din măsuri pro-active, care să ajute agenții economici, aflați în dificultate datorită evenimentelor regionale, și poate, cine știe, o preocupare sinceră și neipocrita despre existența pensionarilor, nu inflamarea partinică cu zgândăriri de orgolii, pentru a scoate în stradă această categorie, care și-a făcut datoria față de țară, odată. Altfel nu ați mai fi avut, dumneavoastră, doamnelor și domnilor, pe ce să va certați acum. Și oricum tot ce ați făcut acești ani, n-a fost decât să dizolvați și ce a mai rămas din patrimoniul rămas după 1990, fără să puneți nimic în loc. Pentru că, probabil, n-ați știut… sau n-ați putut. Și iarna vine, nu se răzgândește.

Doru Sinca este de profesie inginer, absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, in prezent pensionar.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#tomna, #politica, #politica romaneasca, #ipocrizie , #stiri politice