Cine e Toni Grebla. Controverse, asocieri cu penali, dar si raze de lumina

Luni, 16 Decembrie 2013, ora 17:43
16807 citiri
Cine e Toni Grebla. Controverse, asocieri cu penali, dar si raze de lumina

Senatorul de Gorj, Toni Grebla, numit judecator la Curtea Constitutionala, prin votul dat, luni, de plenul Senatului, e unul dintre cei mai experimentati juristi din Parlament, unde e la al treilea mandat, si e de asemenea fost prefect de Gorj, cu legaturi foarte puternice in mediul minier.

Pe scurt - Grebla e un om asociat in dese randuri cu oameni si afaceri controversate, de amintit fiind celebrul Ion Bircina, zis Dan Goeru, insa caruia nu i s-a putut dovedi niciodata o implicare directa in ceva ilegal.

Pe plan politic, Grebla poate fi tinut minte pentru alt paradox - initial s-a pronuntat impotriva suspendarii lui Traian Basescu, pentru ca apoi sa conduca sedinte-fulger ale Comisiei Juridice pe care o prezida si care a schimbat legi pentru a-l da jos pe Basescu, dar si pentru a acuza oameni schimbati rapid din functie, precum Avocatul Poporului de atunci, Gheorghe Iancu. Ulterior insa, Grebla s-a remarcat si cu unele pozitii pro-justitie in Parlament.

Cariera lui Grebla - de la FSN la PSD

Toni Grebla, de profesie avocat, e un absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti. Iata activitatea sa profesionala, asa cum e trecuta pe site-ul Senatului:

1980-1989: Avocat - Baroul Gorj

1989-1990: Presedinte CFSN Gorj

1990-1993: Prefect jud. Gorj

1993-1997: Prim Secretar - Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa Oficiul European al Natiunilor Unite si alte Organizatii Internationale din Geneva

1997-2000: Lector Universitar - Universitatea Constantin Brancusi- Tg. Jiu

2000-2003: Prefect jud.Gorj

2003-2004 Consilier al Ministerului Administratiei si Internelor

2005-2008: Director General - Asociatia Patronala Miniera din Romania PATROMIN

2008-2012 Senator-Presedintele Comisiei Juridica, de numiri, imunitati, si validari

2012- prezent Senator Vicepresedinte al Comisiei Juridica, de numiri, imunitati, si validari

Legaturi memorabile - de la Dan Goeru la Marin Condescu

Un om cu greutate si multe-multe relatii in Gorj, Toni Grebla nu s-a sfiit sa se afiseze alaturi de personaje controversate. Printre altele, el i-a fost nas de cununie fiicei lui Dan Goeru, Ion Bircina pe numele sau adevarat, cel mai bogat afacerist de etnie rroma din Gorj, cunoscut pentru afacerile sale controversate cu statul.

Bircina chiar a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare, in prima instanta, in dosarul fostului deputat UDMR Olosz Gergely, cel caruia i-a dat spaga 500.000 de euro.

"Niste oameni deosebiti", spunea Grebla despre Goeru si familia sa.

O alta controvesa legata de Grebla e aparitia sa in stenogramele din dosarul liderului minerilor din Gorj, Marin Condescu, patronul clubului de fotbal Pandurii Targu Jiu. Procurorii au scris ca acesta din urma i-ar fi cerut interventia lui Grebla in dosarul sau de spalare de bani, insa nu a aparut nimic care sa il incrimineze pe senatorul PSD.

Grebla, in dosarul lui Condescu, care i-ar fi cerut interventia: Cum raspunde

In fine, nici familia lui Grebla nu a scapat de aparitia in presa - fiii sai au fost acuzati ca sunt unii dintre "baietii destepti" din energie. Firma in care Alin si Silviu Grebla erau asociati, SC Electra Balistic SRL, e una din firmele care, scrie presa, cumpara energie ieftina de la stat si o vindea mai departe scump. In cele din urma, dupa doi s-au retras din aceasta firma.

Acum, Octavian Alin Grebla e viceconsul al Ambasadei Romaniei la Paris.

Justitie si stat de drept - unul dintre "rationalii" din USL

Un jurist si un politician abil, Toni Grebla a stiut intotdeauna sa fie un "soldat credincios" al partidului, fara sa sara de prea multe ori calul, ba chiar poate fi considerat unul din cei mai echilibrati politicieni din USL in privinta justitiei.

Chiar si o parte a presei si societatii civile pro-DNA poate aprecia ca e una dintre putinele solutii rezonabile pe care le avea PSD si, oricum, mult superioara solutiei Lucian Bolcas.

"Pata neagra" poate fi considerata atitudinea de la suspendarea lui Basescu din 2012, la care a participat, desi nu si-a dorit-o.

De remarcat e insa ca atitudinea sa s-a schimbat dupa esecul suspendarii presedintelui Traian Basescu, ba chiar a avut atitudini considerate rationale, pro-justitie.

Printre altele, el a condamnat faptul ca Senatul a refuzat, in prima faza, sa il elimine din randurile sale pe liberalul Mircea Diaconu, desi justitia si Curtea Constitutionala o cereau si a amintit ca asta ne poate face probleme in raportul Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

O alta atitudine pro-justitie a lui Grebla a fost aceea din Comisia Juridica a Senatului, unde s-a pronuntat impotriva unei modificari legislative prin care judecatorul de prima camera sa fie cel care da aviz sau respinge trimitere in judecata.

In ce priveste numirea procurorilor, el a fost unul dintre putinii care a cerut sa se faca o comisie de selectie adevarata, cu criterii clare.

La capitolul "intentii laudabile", Grebla s-a opus si proiectului de lege pentru gratiere si amnistiere, dar si pensiilor pentru magistratii corupti.

Puternic pro-Rosia Montana

Toni Grebla a fost unul dintre cei mai mari sustinatori ai exploatarii miniere de la Rosia Montana, ba chiar a semnat modificarile la Legea minelor care ar fi permis ca aceasta sa inceapa. Majoritatea USL a votat pentru acest proiect, insa nu au fost voturi destule pentru a trece, intrucat era o lege organica.

Citește și:
Ministrul Mediului, așteptat în Parlament să ofere explicații despre prețul lemnului de foc
Ministrul Mediului, așteptat în Parlament să ofere explicații despre prețul lemnului de foc
Ministrul Mediului Tanczos Barna este aşteptat luni în Camera Deputaţilor, la solicitarea AUR, pentru explicaţii în legătură cu situaţia lemnului de foc pentru populaţie, ca urmare a...
Niculae Bădălau rămâne fără funcție la conducerea Curții de Conturi. Fostul lider PSD este arestat preventiv pentru dare de mită
Niculae Bădălau rămâne fără funcție la conducerea Curții de Conturi. Fostul lider PSD este arestat preventiv pentru dare de mită
Camera Deptaţilor şi Senatul se reunesc luni în şedinţă comună, pentru a vota revocarea din funcţie a lui Niculae Bădălău din funcîia de vicepreşedinte al Aitorităţii de Audit a...