Grebla, despre acuzatiile de comert ilegal cu Rusia: Nu-mi dau seama daca e infractiune. De ce refuza sa demisioneze

Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 19:59
7064 citiri
Grebla, despre acuzatiile de comert ilegal cu Rusia: Nu-mi dau seama daca e infractiune. De ce refuza sa demisioneze
Foto: CCR

Judecatorul CCR Toni Grebla sustine ca intreaga sa activitate l-a recomandat pentru postul de la Curtea Constitutionala, adaugand ca il cunoaste pe omul de afaceri Ion Bircina dinainte de a avea vreo demnitate publica si ca nu stie daca comertul ilegal cu Rusia este infractiune.

Toni Grebla recunoaste ca a fost "rezervat in legatura cu acele activitati" ale omului de afaceri, dar a mentionat ca nu putea sa rupa relatiile cu el si ca nici n-o s-o faca.

In plus, intr-o interventie telefonica la B1 Tv, acesta a explicat la ce fel de "activitati" se refera: "La ceea ce o fi acuzat, intr-un dosar sau altul, nu stiu, ca eu nu am participat la astfel de activitati comerciale sau asa ceva".

"Nici nu-mi dau seama daca este infractiune sau nu", a spus fostul senator PSD, luni seara, referitor la comertul ilegal cu Rusia de care este acuzat Ion Bircina.

Ulterior, intr-o interventie telefonica si la Realitatea Tv, judecatorul CCR a explicat: "Nu ma pricep la astfel de operatiuni, nici nu stiu de unde ar trebui sa fie incepute. Nu stiu ce contributie as putea avea eu acolo, nu am nicio contributie".

Toni Grebla a detaliat si relatia pe care o are cu omul de afaceri Ion Bircina, care ii este fin, apreciind ca nu se dezice de legatura de aproape doua decenii pe care o are cu familia acestuia.

"Pe Ion Bircina il cunosc dinainte de 1997, cand nu aveam nicio demnitate publica. Am fost de acord sa ii fiu nas fiicei lui. Am fost si vom ramane in foarte bune relatii. Acest anturaj este cel pe care mi l-am asumat cand nu credeam ca voi ajunge la CCR si evident ca nu ma dezic de el acum", a subliniat judecatorul CCR.

De asemenea, acesta a mentionat ca nu cunoaste daca Ion Bircina a finantat PSD, adaugand ca e membru al Partidei Romilor, care a sustinut USL la alegerile parlamentare din anul 2012.

Toni Grebla: Nu am solicitat postul de judecator CCR - ma recomanda intreaga mea activitate. Nu tin la acest scaun

Fostul senator PSD a vorbit si despre numirea sa in functia de magistrat al Curtii Constitutionale a Romaniei, in anul 2013.

"Nu am solicitat nimanui acest post. In urma unei consultari in partid, s-a hotarat sa mi se faca mie aceasta propunere, a fost onoranta si am acceptat-o si asa au decurs lucrurile. Propunerea mi-a facut-o cine mi-a adus-o la cunostinta - premierul Victor Ponta.

Cred ca intreaga mea activitate ma recomanda pentru acest post. Inclusiv presedintele Romaniei de la acea data a apreciat ca e o alegere foarte buna si un castig pentru Curtea Constitutionala", a explicat Toni Grebla.

Stirbu si Grebla au depus juramantul - Basescu a tinut discurs numai la investitura lui Grebla, Ponta a plecat

De asemenea, judecatorul CCR a vorbit si despre faptul ca si-a luat concediu de odihna, incepand de marti.

"Este o forma de a proteja imaginea Curtii, in aceasta perioada complicata, si de a avea un timp in care sa se mai decanteze aceste lucruri. Nu tin la scaunul de judecator, la un moment dat trebuie sa vina si perioada in care inchei activitatile publice.

Nu am luat inca o decizie in acest sens, este nu foarte simpla si nici facila. A demisiona azi inseamna sa inteleaga unii ca iti recunosti vinovatia", a explicat Toni Grebla, adaugand ca "Sigur ca m-am gandit, si acest gand nu l-am abandonat".

Toni Grebla nu-si da demisia de la CCR, ci intra in concediu: "Stie ce-l asteapta daca a mintit"

Judecatorul CCR Toni Grebla intra in concediu, incepand de marti, a anuntat presedintele Curtii, Augustin Zegrean, care a mentionat ca este vorba despre cele 35 de zile de concediu de odihna pe anul 2015 si ca fostul senator PSD "le-a luat pe toate".

Toni Grebla, urmarit penal: Ar fi intermediat exporturi ilegale, inclusiv de cand e judecator la CCR

Toni Grebla, judecator CCR si fost senator PSD, este, incepand de joi, urmarit penal pentru mai multe infractiuni, printre care trafic de influenta si constituire de grup infractional organizat, dar el poate fi arestat sau trimis in judecata doar cu aprobarea Senatului.

Fostul parlamentar mai este acuzat de efectuarea unor "operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine si pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite", dar si ca ar fi luat 57.000 de euro mita de la finul sau pentru a interveni in favoarea firmelor acestuia pe langa functionari publici.

Toni Grebla urmarit penal: Finul sau, interesat si de exportul de cereale si materiale de constructii in Rusia

Potrivit procurorilor DNA, companiile controlate de fostul senator se ocupau cu intermedierea exporturilor ilegale din Romania in Rusia, in ciuda embargoului impus de Moscova in cazul importurilor din Uniunea Europeana.

Procurorii anticoruptie arata ca "impreuna cu alte persoane, suspectul Toni Grebla a constituit un grup infractional organizat cu scopul de a initia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia Romania - Federatia Rusa, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de catre Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeana".

F.N.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Toni Grebla concediu, #Toni Grebla judecator CCR, #Toni Grebla urmarit penal, #Toni Grebla comert ilegal Rusia , #CCR