Toni Grebla, despre sesizarea lui Ponta: CCR nu lamureste comportamentul presedintelui. E treaba Parlamentului

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 21:45
3847 citiri
Toni Grebla, despre sesizarea lui Ponta: CCR nu lamureste comportamentul presedintelui. E treaba Parlamentului

Judecatorul CCR Toni Grebla a spus, miercuri seara, ca sesizarea prim-ministrului Victor Ponta privind incalcarea Constitutiei de catre presedintele Traian Basescu nu reprezinta o atributie a Curtii Constitutionale.

"CCR nu are atributii de a lamuri comportamentul unor demnitari in exercitiul mandatului. In situatia in care se constata ca un demnitar incalca prevederile Constitutiei, este procedura de declansare a procedurii de suspendare a presedintelui.

Daca s-ar aprecia ca a fost incalcata Constitutia, se declanseaza procedura prevazuta de Constitutie", a declarat Toni Grebla, miercuri seara.

CCR a respins sesizarea lui Ponta: Tricoul purtat de Basescu este constitutional

Acesta a precizat ca nu a exista un conflict si ca Guvernul are atributii legate de organizarea din punct de vedere tehnic a alegerilor: "Se vor desfasura pe 25 mai, deci nu s-a creat un conflict pe organizarea alegerilor".

"E atributie prevazuta in Constitutie - presedintele este mediator intre puterile statului, deci nu poate avea si calitatea de competitor electoral. Sarcina de a aprecia in ce masura s-a depasit aceasta limita nu apartine CCR, ci Parlamentului", a explicat judecatorul CCR.

Toni Grebla a subliniat ca magistratii Curtii Constitutionale vor motiva in cuprinsul deciziei atributiile constitutionale ale presedintelui

"Faptul ca un presedinte incalca o atributie nu este treaba Curtii Constitutionale, este treaba Parlamentului. In acest caz, prin atitudinea si gesturile politice descrise in sesizare, presedintele nu a impiedicat desfasurarea alegerilor", a mentionat judecatorul CCR.

Basescu vs. Ponta si viceversa: CCR respinge ambele sesizari

Acesta a intarit faptul ca in cadrul dezbaterii Curtii Constitutionale nu au fost analizate "consecintele actelor si declaratiilor publice ale presedintelui", pentru ca CCR nu are aceasta competenta.

"CCR n-are un organism de monitorizare a actelor si faptelor demnitarilor. Exista Parlamentul, exista Constitutia care ne spunea calea de urmat. Dam un aviz numai dupa ce cineva prevazut in Constitutie vrea sa demareze o procedura de suspendare. Nu corijam comportamente noi. Ne limitam la a arata care sunt atributiile presedintelui, conform Constitutiei", a mai spus Toni Grebla.

CCR a decis - Basescu, liber la tricouri. PSD si PNL reactioneaza: Presedintele e imoral, incalca Constitutia

Magistratii Curtii Constitutionale au decis, miercuri seara, ca Traian Basescu nu a incalcat Constitutia in momentul in care a purtat un tricou cu sigla PMP, respingand astfel sesizarea premierului Victor Ponta privind implicarea presedintelui in campanie electorala. Judecatorii CCR mentioneaza ca presedintele "nu are calitatea de competitor electoral".

Curtea Constitutionala a dezbatut sesizarea Guvernului privind implicarea lui Traian Basescu in campania electorala, formulata dupa ce presedintele s-a fotografiat imbracat cu un tricou PMP, alaturi de lideri ai acestui partid.

Basescu, reclamat de Guvern la CCR. Seful Curtii: Eu il stiu pe presedinte in tricoul albastru

Basescu, in tricou "Vote for PMP", pe plaja alaturi de sotie si Elena Udrea (Galerie foto)

Sesizarea a fost inregistrata la CCR pe 6 mai, ca cerere de solutionare a unui conflict juridic de natura constitutionala intre Executiv si presedinte, cauzat de implicarea explicita a sefului statului in campania electorala.

Citește și:
Mesajul lui Maia Sandu pentru români de 1 Decembrie: „România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească” VIDEO
Mesajul lui Maia Sandu pentru români de 1 Decembrie: „România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească” VIDEO
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis joi, 1 decembrie, un mesaj cu prilejul Zilei Naţionale a României. Șeful Statului de la Chișinău a mulţumit României pentru sprijin,...
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
Coaliția de guvernare nu elimină dar nici nu oferă pensii speciale către autoritățile locale, în ciuda promisiunilor, după ce ministerul de Finanțe a publicat o ordonanță care prevede...