Ziare.com

Cercetarile in dosarul lui Toni Grebla, extinse de procurorii anticoruptie

Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 13:26

   

Cercetarile in dosarul lui Toni Grebla, extinse de procurorii anticoruptie
Procurorii DNA au extins cercetarile in dosarul in care este anchetat fostul judecator al CCR, Toni Grebla, in legatura cu presupuse fapte comise in campania electorala, legate de comunitatile de rromi din Gorj, dar si pentru infractiunea de trafic de influenta.

Toni Grebla a declarat, miercuri, la iesirea de la DNA, ca procurorii i-au comunicat extinderea cercetarilor in dosarul fermei de struti, dar si pentru faptul ca un apropiat al fostului judecator CCR ar fi organizat evenimente, in cadrul carora ar fi oferit mancare unor comunitati de rromi, in perioada campaniilor electorale din 2008 si 2012.

"Mi-a fost adus la cunostinta faptul ca s-a facut o extindere avand in vedere aceleasi aspecte, mai ales legate de campania electorala si acea gospodarie la care cresteam pasari si niste animale", a declarat Grebla.

Fostul judecator al CCR a explicat ca procurorii i-au imputat faptul ca in ce priveste infractiunea de trafic de influenta este vorba despre o suma de 100.000 de euro, care a fost investita de omul de afaceri Mihai Prundianu in ferma de struti. In schimbul banilor, Grebla ar fi intervenit pentru acesta pe langa unele institutii ale statului.

"Eu nu am facut niciodata trafic de influenta pentru obtinerea vreunui avantaj pentru cineva, mai ales in bani. Suma aceasta ar fi ceea ce a investit Mihai Prundianu in acea gospodarie cu amenajarea de adaposturi pentru animale si pentru cumpararea de struti. Procurorii interpreteaza ca pentru banii acestia eu as fi intervenit la diferite institutii si autoritati, dar fara sa nominalizeze care sunt acestea", a declarat Grebla.

Grebla a mai spus ca, in ce priveste cercetarile procurorilor legate de campania electorala, la dosar exista o singura declaratie a unui martor care ar fi spus ca "au fost organizate mese in comunitatile de rromi, achitate de un anume cetatean", insa nu la solicitarea lui Toni Grebla.

Unde a gresit DNA si de ce nu a fost arestat Toni Grebla - motivarea Inaltei Curti

Ce a spus fostul judecator CCR Toni Grebla la DNA (Video)

Ce acuzatii i se aduc fostului judecator CCR

Procurorii DNA il acuza pe Grebla ca, dupa perchezitiile domiciliare facute la ferma sa, acesta si-a continuat activitatea infractionala si a facut demersuri de valorificare a foloaselor necuvenite obtinute din infractiunea de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii pentru sine si pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

"In acest sens, in perioada februarie-martie 2015, Toni Grebla a efectuat, prin intermediari, si in mod nemijlocit, demersuri de preconstituire a unui contract simulat de vanzare-cumparare, prin care sa ascunda calitatea de proprietar al animalelor din ferma, in vederea valorificarii acestora (acesta nefiind incheiat din motive independente de inculpat) ", arata DNA.

Toni Grebla, judecator la Curtea Constitutionala la data faptelor, este acuzat de trafic de influenta, in forma continuata, efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia (doua infractiuni), precum si constituirea unui grup infractional organizat, in vederea pregatirii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2010 - 2015, Toni Grebla, aflat in exercitarea functiei de senator (pana la data de 18 decembrie 2013, cand si-a inceput mandatul de judecator la Curtea Constitutionala) si ulterior judecator la CC, a pretins si primit de la Ion Bircina, cu titlu de foloase necuvenite, urmatoarele:

In perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita, intretinerea si asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5 (inmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate Bircina), in echivalent de 56.070 euro; in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita a unui post telefonic, inregistrat pe una din firmele omului de afaceri; in 2 noiembrie 2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare) ; in octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afise.

"Foloasele necuvenite au fost primite in schimbul promisiunii de a interveni si determina diferiti functionari publici sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu, in folosul firmelor controlate de Bircina Ion, cu interese in domenii de activitate diversa (energie, transport, fier vechi s.a.) ", sustin procurorii anticoruptie.

Toni Grebla mai este suspectat ca, in perioada 2010-2015, "a exercitat in fapt activitati specifice calitatilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societatii) si director general (activitati comerciale), disimulate prin interpusi, incalcand dispozitiile de incompatibilitate (privind incompatibilitatile judecatorului de la Curtea Constitutionala si ale senatorului) ". Procurorii au precizat ca Toni Grebla a desfasurat neintrerupt activitati comerciale, direct si prin interpusi, in legatura cu ferma agricola pe care o detine in judetul Gorj si cu o societate comerciala care are ca obiect principal de activitate productia de energie electrica.

DNA mai spune ca, incepand din august 2014, Toni Grebla Toni a facut demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre finul sau, Ion Bircina, un cetatean turc, cetateanul moldvean Victor Dolghi si Constantin Bartolomeu Savoiu. Cetateanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.

Cei cinci ar fi constituit un grup infractional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare catre Federatia Rusia, in ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 4104 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Priviti un Bizon CCR dovedit

Cine vegheaza la respectarea constitutiei
...asigura egalitatea cetatenilor in fata legii
...pun in aplicare rezolutii referendum
...

 

Știam io

Că Greblă are sanje de țagan....

 

Adevarul

Grebla nu e tigan sigur, doar masa si tacsu :)))


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor