Deputatii PSD Iulian Iancu si Lucian Sova, urmariti penal in dosarul Grebla: Care sunt acuzatiile

Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 17:50
5004 citiri
Deputatii PSD Iulian Iancu si Lucian Sova, urmariti penal in dosarul Grebla: Care sunt acuzatiile

Deputatii PSD Iulian Iancu (foto) si Lucian Sova sunt urmariti penal in dosarul judecatorului CCR Toni Grebla, fiind acuzati ca s-au folosit de functiile detinute in partid pentru a obtine foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Informatia a fost comunicata de biroul de presa al DNA, in conditiile in care Iulian Iancu declarase la iesirea de la audieri ca nu are nicio legatura cu cazul Grebla si ca i-a convins pe procurori ca nu este vinovat de comiterea vreunei infractiuni.

Deputatul PSD Iulian Iancu a iesit de la DNA: Nu am nicio legatura cu cazul Toni Grebla (Video)

Conform DNA, in acest dosar Toni Grebla este urmarit penal pentru mai multe infractiuni, printre care trafic de influenta sau constituire de grup infractional organizat, Ion Barcina, cumatrul sau si administrator al unor firme, este acuzat de cumparare de influenta, dare de mita si constituire a unui grup infractional organizat, Bartolomeu Savoiu si Victor Doghi (cetatean moldovean), la fel, iar Horia Hahaianu, director la Transelectrica, de luare de mita si "complicitate la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in partid in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase".

Toni Grebla urmarit penal: Finul sau, interesat si de exportul de cereale si materiale de constructii in Rusia

Finul lui Toni Grebla, la DNA: A muncit toata viata si acum e tavalit. Am bani de n-am ce face cu ei (Video)

In ceea ce ii priveste pe Iulian Iancu si Lucian Sova, acestia sunt acuzati ca folosindu-se de functiile de conducere in partid, in perioada octombrie - noiembrie 2012, au intervenit pe langa Horia Hahaianu pentru ca acesta sa convinga conducerea S.C. ENERGOMONTAJ IEA - SUCURSALA BUCURESTI S.A. sa suporte contravaloarea cheltuielilor de trasport pentru organizatia PSD Bacau cu prilejul unei deplasari electorale la Bucuresti si retur, "tarifele de piata practicate de societatea de transport fiind de 80 lei / persoana transportata", iar facturile ridicandu-se la 10.000 de lei cu TVA.

"In acelasi sens, suspectul Iancu Iulian i-a solicitat lui Hahaianu Horia sa-l sprijine in finantarea unui monument in jud. Bacau, com. Lipova, activitate care a fost asumata de catre deputatul Iancu Iulian. Demersul a avut drept scop promovarea politica, atat a lui Iancu Iulian, cat si a organizatiei Bacau a partidului din care facea parte.

In schimbul folosului necuvenit astfel obtinut pentru sine si pentru altul, prin interventia celor doi membri de partid cu functii de conducere, Iancu Iulian i-a promis sprijin pe viitor lui Hahaianu Horia, pentru obtinerea unor functii in cazul in care, in decembrie 2012, conform propunerilor, ar fi ajuns ministrul Energiei", se mai arata in comunicatul DNA.

Pe de alta parte, Ion Bircina, i-a "imprumutat" o suma importanta de bani lui Horia Hahaianu, iar acesta nu a putut sa-i returneze imprumutul, invocand faptul ca un camatar facea presiuni asupra sa pentru restituirea unui alt imprumut.

Bircina s-a angajat sa medieze fata de celalalt creditor. In declaratia de avere a lui Hahaianu nu apar aceste imprumuturi catre persoane fizice, doar datorii foarte mari la banci, de peste 100.000 de euro.

In schimbul foloaselor necuvenite obtinute, Hahaianu s-a angajat sa sprijine o firma controlata de Bircina pentru a obtine un contract de achizitii, "influentand criteriile de adjudecare prin nota nr.3575/01.02.2012".

In plus, Bircina a obtinut pentru o alta firma de-a sa un contract cu Transelectrica, pentru colectarea selectiva a deseurilor.

In dosar, procurorii au obtinut sprijin din partea Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) si Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

C.B.

Citeste si:
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Cristian Dănileț a fost dat afară pentru a doua oară din magistratură. Politicienilor nu le place de el, pentru că explică prea mult, desface firul în patru când explică...
Ce spune Anca Dragu despre o eventuală demisie a lui Dacian Cioloș. L-ar urma sau ar rămâne în USR?
Ce spune Anca Dragu despre o eventuală demisie a lui Dacian Cioloș. L-ar urma sau ar rămâne în USR?
Fostul președinte al Senatului și actual vicepreședinte al USR, Anca Dragu, a comentat la RFI informațiile vehiculate în ultima perioade privind o eventuală demisie a lui Dacian Cioloș din...