Ziare.com

Inalta Curte a amanat sentinta in dosarul fostului judecator CCR Toni Grebla

Joi, 19 Aprilie 2018, ora 10:11

   

Inalta Curte a amanat sentinta in dosarul fostului judecator CCR Toni Grebla
Inalta Curte a amanat joi pentru data de 2 mai pronuntarea in dosarul in care fostul senator si judecator al Curtii Constitutionale Toni Grebla este acuzat ca a pretins si primit de la omul de afaceri Ion Bircina bunuri si servicii pentru a-l ajuta sa obtina contracte in domeniile energie si transport fier vechi, promitandu-i ca intervine la functionari publici din companii de stat, ministere, autoritati publice centrale si locale.

La ultimul termen din proces, pe 27 martie, procurorii DNA au cerut condamnare cu executare in cazul lui Toni Grebla. Avocatii acestuia au solicitat achitarea.

Dosarul a fost trimis de DNA in instanta in septembrie 2015 si pe parcursul celor 34 de termene de judecata au fost audiati zeci de martori, au fost ascultate interceptarile de la dosar, iar judecatorii i-au respins lui Toni Grebla o cerere de sesizare a Curtii Constitutionale.

"Noi sustinem sa dispuneti pedeapsa cu inchisoarea si pedeapsa complementara si accesorii in raport cu interzicerea exercitarii functiilor publice. Sustinem si mentinerea masurilor asiguratorii (sechestrul pe bunuri - n.red.) ", a declarat procurorul DNA.

Aparatorii lui Toni Grebla au cerut achitarea acestuia si au sustinut ca este nevinovat. "Acuzatiile sunt prezentate haotic si lapidar", au explicat avocatii.

De asemenea, procurorul de sedinta a cerut inchisoare cu executare si pentru ceilalti inculpati din dosar, oamenii de afaceri Ion Bircina si Mihai Prundianu, dar si pentru Grecu Gheorghe si Victor Dolghi.

Acuzatiile DNA

Toni Grebla a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta (trei infractiuni) din care una in forma continuata, efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine si pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infractional organizat si fals in declaratii in forma continuata (13 acte materiale).

Citeste si: Toni Grebla, trimis in judecata de DNA: De la tractoare si struti, la comert ilegal cu Rusia

In acelasi dosar, mai sunt judecati Ion Bircina, administrator al mai multor societati comerciale, Mihai Prundianu, administrator al unei societati comerciale, Grecu Gheorghe si Victor Dolghi, cetatean din Republica Moldova.

Ce ar fi primit

DNA sustine ca, in perioada 2010-2015, Toni Grebla, aflat in exercitarea functiilor de senator (2010 - 2013) si judecator la Curtea Constitutionala (2013 - 2015), a pretins si primit de la omul de afaceri Ion Bircina, cu titlu de foloase necuvenite, folosinta gratuita, service-ul si asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, in echivalent de 56.070 de euro.

De asemenea, Toni Grebla este acuzat ca ar fi primit folosinta gratuita a unui post telefonic inregistrat pe o firma, in cuantum de 24.648 lei; suma de 1.200 lei; materiale electorale pentru campania la alegerile parlamentare din 2012 pentru lipirea a 20.000 de afise si alte materiale electorale, in cuantum total de 8.973 lei.

In schimbul acestora, potrivit procurorilor, Grebla i-a promis lui Bircina ca va interveni si va determina functionari publici - din cadrul societatilor si companiilor nationale cu capital de stat, ministere, autoritati publice centrale si locale - sa indeplineasca si sa urgenteze realizarea unor acte ce intrau in atributiile de serviciu ale acestora, astfel incat firmele controlate de Bircina (cu interese in domenii de activitate diversa - energie, transport fier vechi) sa obtina contracte comerciale sau alt tip de facilitati comerciale.

Campania electorala

Potrivit DNA, in perioada 2008 - 2012, punctual in legatura cu campaniile electorale din 2008 si 2012, Grebla a primit foloase electorale necuvenite in cuantum total de 100.000 euro (cate 50.000 de euro per campanie) de la Ion Bircina, in schimbul promisiunii de a interveni si determina functionari publici sa urgenteze realizarea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu in folosul firmelor controlate de Bircina.

Totodata, in perioada 2009 - 2015, Toni Grebla a pretins si primit, direct si indirect, de la Mihai Prundianu mai multe foloase necuvenite in cuantum total de 481.276 lei, din care: 360.269 lei reprezentand investitii in curs consemnate in lista activelor unei societati comerciale (un tractor cu remorca si marfa aflata in custodie, respectiv contravaloarea a 80 de struti, materiale de tip tamplarie PVC si alte materiale de constructie pentru reabilitarea cladirilor unei ferme din judetul Gorj); 121.007 lei, reprezentand cheltuielile salariale pentru sase angajati in perioada 2011 - 2015, pe firma Camera de Comert si Industrie Romania - Japonia (care lucrau in realitate la o ferma din Buduhala - Telesti).

In schimb, Toni Grebla a promis ca va interveni si determina functionari publici din cadrul companiilor si societatilor nationale, respectiv autoritati publice centrale si locale, in folosul firmelor controlate de Prundianu, cu interese in domeniul energiei.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2212 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Inalta Curte ar putea..."

Dar n-o va face.
Pt ca poate!

 

Corect !!!

De cca un an de zile Inalta Curte face ce vrea xyz,pentru ca poate!!!
Amanari peste amanari!!!
"Termene finale" amanate de nenumarate ori !!!
Se poate?
Se poateeee!!!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor