Tara lui Peste: Gigi cu oile si Toni cu caprele Pamflet

Joi, 12 Martie 2015, ora 08:35
4326 citiri
Tara lui Peste: Gigi cu oile si Toni cu caprele Pamflet

Doua evenimente majore le-au ciulit urechile telespectatorilor zilele trecute. Gigi Becali a absolvit Purgatoriul magna cum laudae, iar domnul Grebla tocmai se pregatea sa dea examenul de admitere, tot la Purgatoriu, cand a aflat ca deocamdata a fost respins, probabil fiind prea multi pe un loc.

Cum a ajuns acolo bietul Gigi, asta se cunoaste: bunul sau prieten Crin Antonescu l-a luat cu autostopul, garantandu-i ca stie drumul care duce direct in Rai, dar a adormit la volan, a intrat pe contrasens si s-a pomenit fara benzina chiar la usa pe care scria Purgatoriu. Iar dedesubt - pull.

De buna credinta si intelegand ca a ajuns la destinatie, Gigi Becali a intrat usor inauntru, ajutat de un sobor de avocati, compatimit de calugarii baroului din Tara Sfanta si incurajat de slujitorii lacasului din cartier, unde isi pusese portretul in pronaos, alaturi de ctitorii si de facatoarele de minuni. Doamne-ajuta!

Chiar daca daravera suna cam incalcit si teribil de paranormal, mi se pare mult mai intortocheat modul cum si-a luat avant fostul judecator Grebla de la CCR, parca anume ca sa intre el in Purgatoriu, in cazul cand pleaca Gigi si se elibereaza locul.

O escapada la bulau

Deocamdata, procedand inteligent, a facut un experiment de 24 de ore, cam ca la casatoriile de proba. Nu cred ca i-a displacut. In orice caz, nu l-am auzit ca s-ar plange, ca altii, ca inauntru nu-s conditii, ca spatiul e mic, dependintele sunt turcesti si ca, la intrare, bodyguarzii i-ar fi luat sutienul.

Oficial, nu prea stim exact ce i se imputa. Neoficial stim totul. S-a aflat din banuieli, pe surse, pe zvonuri. Presa a si comunicat primele acuze: invinuitul a pretins si primit de la suspectul Bircina Ion, cu titlu de foloase necuvenite, un autoturism BMW pentru folosinta gratuita (vreo 50.000 euro), un post telefonic, suma de 1.200 de lei sub forma de rochii pentru lady Grebla, precum si materiale electorale pentru lipirea a 20.000 de afise in campanie.

Totul gratis intrucat suspectul Bricina Ion ii este fin invinuitului Toni, ceea ce-l obliga sa se prezinte de Lasata Secului cu curcanul pe tava. Iar daca n-are curcan, pune pe tava BMW-ul, rochiile nasei si materialele pentru lipit afisele. Conform traditiei.

In plus, pe toti ne umfla rasul, cand auzim ca fostul inalt magistrat a incercat sa vanda 50 de capre, pe care nici nu e clar daca le are, daca le-a avut vreodata sau daca le vanduse mai demult.

Nasul, finul si embargoul

Situatia e confuza, intrucat in prima sa declaratie Toni al nostru sustinuse ca toata averea din ograda sa consta numai din struti si gaini. De unde capre? O realizatoare TV a explicat insa ca Toni nu tinea respectivele capre in propria ograda, ci in curtea lui Marin Condescu, din Valea Jiului, unde Grebla mergea in weekend.

Intre timp, insa, DNA sustine ca domnul Grebla l-ar fi ajutat pe banuitul Bircina - finul, deh! - sa exporte in Rusia niste produse supuse embargoului. Sah Americii si Europei!

Pare de rasul curcilor, dar chestiunea are conotatii dintre cele mai serioase. Domnul Grebla nu este acelasi lucru ca domnul Becali, care si-a demarat afacerile de la oi si a ajuns sa fie latifundiar in Pipera.

Grebla a pornit de la bara ca avocat, a fost prefect, lector universitar, consilier, vicepresedinte PSD si a ajuns la niste belele cu caprele care dau oua, cu rochiile nevestei, cu struti, cu gaini si cu embargo.

Nu iese fum unde nu e foc

Asta, cine? Un inalt demnitar al tarii, platit regeste din bugetul statului, anume pentru ca nu cumva sa-si piarda timpul cu mici gainarii, cu strutarii si caprarii si sa-l dedice mai curand cauzelor nobile pe care le judeca, in care se pronunta si de care depinde soarta tarii.

Cand tii in mana balanta zeitei care te priveste legata la ochi, se presupune ca esti integru. Curat ca lacrima, totdeauna deasupra oricarei banuieli, exact ca sotia Cezarului.

S-ar putea ca, in fata Justitiei, Toni Grebla sa iasa cu fata curata. Dar in fata opiniei publice el a fost prea sus, pentru ca, banuit de gainarii, sa nu fie deja ca si manjit pe plan politic, moral si etic. Omul simplu stie una si buna: unde iese fum, acolo e si foc.

Este ceva ca in anecdota aceea populara, unde, inaintea nuntii, Ion o intreaba pe Maria transant: "Spune-mi, fa Marie, tu chiar esti fata mare?" Iar Maria ii raspunde tot ferm: "Sigur ca mare, dar nu chiar de tot!".

Citeste si:
USR, un butoi cu pulbere după ultimul scandal al alegerilor din diaspora. Cioloș pierde autoritate în partid
USR, un butoi cu pulbere după ultimul scandal al alegerilor din diaspora. Cioloș pierde autoritate în partid
Noi tensiuni au izbucnit în USR după ce mai mulți membri incomozi din filiala Diaspora au fost excluși din partid ca urmare a alegerilor pentru șefia filialei. Aceștia susțin că fostul...
Fiul baronului PSD Dumitru Buzatu, numit secretar de stat prin decizia premierului Nicolae Ciucă
Fiul baronului PSD Dumitru Buzatu, numit secretar de stat prin decizia premierului Nicolae Ciucă
Tudor Buzatu a fost numit în funcţia de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului printr-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă. Decizia a fost publicată,...