Toni Grebla a intervenit la sefi ai SNLO, Turceni si Rovinari pentru Bircina - referat

Marti, 03 Februarie 2015, ora 22:53
3513 citiri
Toni Grebla a intervenit la sefi ai SNLO, Turceni si Rovinari pentru Bircina - referat

Judecatorul CCR Toni Grebla a intervenit "determinant" pe langa directorii de la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si complexele energetice Rovinari si Turceni si la un functionar din CNADNR, in interesul finului sau, Ion Bircina, se arata in referatul procurorilor.

Procurorii DNA arata, in referatul prin care cer arestarea si trimiterea in judecata a lui Toni Grebla, ca acesta a intervenit pentru Ion Bircina in schimbul foloaselor necuvenite primite, la directori ai unor companii de stat din energie, dar si la un functionar din Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

Acuzatii in cazul Toni Grebla: "Directorul Complexului Oltenia e foarte bine protejat, are girul lui Ponta"

"Numitul Toni Grebla, de la nivelul functiei de senator, respectiv judecator la Curtea Constitutionala, in baza promisiunii facute lui Ion Bircina, s-a intalnit cu numitii Marin Condescu (presedinte al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia), Laurentiu Octavian Graure (director Complex Energetic Turceni), Daniel Burlan (director la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia), Tiberiu Trotea (director Complex Energetic Rovinari), Neaga Narcis (functionar in cadrul CNADNR), intervenind in mod determinant pe langa acestia pentru satisfacerea intereselor economice lui Ion Bircina", se arata in documentul citat.

Tot in referatul procurorilor, se mai arata ca Toni Grebla l-ar fi amenintat pe Laurentiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), intrucat nu era de acord cu o compensare propusa de o firma a lui Ion Bircina, care avea datorii la CEO, Grebla spunandu-i ca nu il va uita si ca va avea grija sa fie "terminat".

Cazul Toni Grebla ia amploare: Amenintari, interventii la DNA, documente gasite in masina lui

Procurorii DNA au cerut, marti, aviz de la Senat pentru arestarea preventiva si trimiterea in judecata a lui Toni Grebla, in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie.

"Foloasele necuvenite au fost primite in schimbul promisiunii de a interveni si determina diferiti functionari publici sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu, in folosul firmelor controlate de Bircina Ion, cu interese in domenii de activitate diversa (energie, transport, fier vechi s.a.) ", sustin procurorii anticoruptie.

DNA mai spune ca, incepand din august 2014, Toni Grebla a facut demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre finul sau, Ion Bircina, un cetatean turc, Victor Dolghi si Constantin Bartolomeu Savoiu. Cetateanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.

DNA cere aviz pentru arestarea lui Toni Grebla: Judecatorul CCR acuza "excese"

Cei cinci ar fi constituit un grup infractional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare catre Federatia Rusia, in ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.

Marti, procurorii au extins acuzatiile in cazul judecatorului constitutional, acuzandu-l si de favorizarea faptuitorului si folosirea in orice mod direct sau indirect de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Acuzatiile i-au fost aduse la cunostinta lui Grebla in 22 ianuarie, cand a fost dus de anchetatori cu mandat la Directia Nationala Anticoruptie. Toni Grebla a intrat in concediu de odihna din 27 ianuarie, dupa ce cazul sau a fost discutat la Curtea Constitutionala.

Citește și:
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă a depus în Parlament o propunere legislativă care prevede modificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre...
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
#Toni Grebla referat DNA, #Grebla interventie Bircina , #DNA