Toni Grebla, trimis in judecata de DNA: De la tractoare si struti, la comert ilegal cu Rusia

Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 10:28
4003 citiri
Toni Grebla, trimis in judecata de DNA: De la tractoare si struti, la comert ilegal cu Rusia

Fostul judecator al Curtii Constitutionale Toni Grebla a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru mai multe infractiuni, printre care si constituirea unui grup infractional organizat.

De asemenea, Toni Grebla este acuzat de trei infractiuni de trafic de influenta, efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine si pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si de fals in declaratii in forma continuata, informeaza miercuri DNA.

Alaturi de fostul senator PSD au mai fost trimisi in judecata Ion Bircina, Mihai Prundianu si Gheorghe Grecu, administratori ai unor societati comerciale, precum si Victor Dolghi, cetatean din Republica Moldova.

"De asemenea, se va disjunge cauza in vederea continuarii cercetarilor fata de suspectii Iancu Iulian si Sova Lucian, ambii deputati cu functie de conducere in partid", se mai arata in comunicatul DNA.

Cercetarile in dosarul lui Toni Grebla, extinse de procurorii anticoruptie

In rechizitoriul intocmit de procurorii DNA se arata ca, in perioada 2010-2015, fostul senator si judecator CCR "a pretins si a primit" de la omul de afaceri Ion Bircina, cu titlu de foloase necuvenite, folosinta gratuita, service-ul si asigurarea pentru un autoturism BMW, folosinta gratuita a unui post telefonic inregistrat pe o firma, suma de 1.200 de lei si materiale electorale in cuantum total de aproape 9.000 de lei.

"In schimbul acestor foloase necuvenite i-a promis inculpatului Bircina Ion ca va interveni si determina diferiti functionari publici - din cadrul societatilor si companiilor nationale cu capital de stat, ministere, autoritati publice centrale si locale - sa indeplineasca si sa urgenteze realizarea unor acte ce intrau in atributiile de serviciu ale acestora, astfel incat firmele controlate de inculpatul Bircina Ion (cu interese in domenii de activitate diversa - energie, transport fier vechi s.a.) sa obtina contracte comerciale sau alt tip de facilitati comerciale", se mai arata in comunicatul DNA.

Toni Grebla, despre demisie: N-am nicio vina! Am vrut sa repopulez Campia Romana cu dropii (Video)

In plus, procurorii DNA sustin ca, in contextul campaniilor electorale din 2008 si 2012, "inculpatul Grebla Toni a primit foloase electorale necuvenite in cuantum total de 100.000 euro (cate 50.000 de euro per campanie) de la inculpatul Bircina Ion", in schimbul acelorasi promisiuni.

Totodata, Toni Grebla este acuzat ca a pretins si primit, direct si indirect, mai multe foloase necuvenite de la Mihai Prundianu Mihai in cuantum total de 481.276,42 lei, printre acestea figurand si "un tractor cu remorca si marfa aflata in custodie, respectiv contravaloarea a 80 de struti, materiale de tip tamplarie PVC si alte materiale de constructie pentru reabilitarea cladirilor unei ferme din judetul Gorj", la care se adauga alti "121.007 lei reprezentand cheltuielile salariale pentru un numar de sase angajati in perioada 2011 - 2015, pe firma Camera de Comert si Industrie Romania - Japonia (care lucrau in realitate la ferma din Buduhala - Telesti) ".

Grebla asteapta decizia Inaltei Curti: Caprele exista acolo unde au fost (Video)

Ce dadea Grebla la schimb

La schimb, Toni Grebla a promis ca va interveni si determina diferiti functionari publici sa urgenteze realizarea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu, in folosul firmelor controlate de cumparatorul de influenta Prundianu Mihai, cu interese in domeniul energiei.

"Incepand cu luna august 2014, inculpatul Grebla Toni a constituit un grup infractional organizat impreuna cu inculpatii Bircina Ion si Dolghi Victor, avand drept scop crearea unui mecanism de eludare a obligatiilor fata de statul roman in activitatea comerciala de export produse alimentare catre Federatia Rusa prin interpunerea Turciei (stat care nu avea impuse sanctiuni economice de export, asa cum avea Uniunea Europeana din partea Federatiei Ruse pentru exportul de produse agro-alimentare).

Acest mecanism avea ca premisa folosirea, la autoritatea vamala, a documentelor de transport si comerciale falsificate (in sensul ascunderii provenientei reale a bunurilor - tara din Uniunea Europeana) ", se mai arata in comunicatul remis presei de DNA.

La toate se adauga, printre altele, si faptul ca, in perioada 2008-2015, Toni Grebla Toni, in functiile de senator si respectiv judecator la Curtea Constitutionala, a omis sa declare in cele 13 declaratii de avere "faptul ca a dobandit de la o ruda, printr-un contract de donatie, un teren in suprafata de 10.000 mp, situat in extravilanul com. Telesti, jud. Gorj".

Dosarul va fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

C.B.

Citeste si:
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Sursa: Ziare.com