Toni Grebla, urmarit penal: Cum si-ar putea pierde mandatul si ce spune seful CCR

Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 12:27
2612 citiri
Toni Grebla, urmarit penal: Cum si-ar putea pierde mandatul si ce spune seful CCR
Foto: Digi24

Toni Grebla, urmarit penal de DNA pentru trafic de influenta si constituirea unui grup infractional organizat, poate fi arestat sau trimis in judecata doar cu aprobarea Senatului, care l-a numit la CCR. De asemenea, legea CCR prevede conditii clare in care acesta isi pierde mandatul.

Toni Grebla a fost adus cu mandat, joi dimineata, la DNA, iar dupa ce i s-au adus la cunostinta acuzatiile si faptul ca este urmarit penal, s-a prezentat la Curtea Constitutionala pentru a participa la sedinta programata pentru azi.

Premiera: Judecator CCR, adus cu mandat la DNA - ar fi primit mita rochii si capsatoare

Toni Grebla, acuzat de luare de mita: Ce spune despre rochii, capsatoare si ferma de struti

Presedintele CCR, Augustin Zegrean, s-a aratat surprins de situatie, acesta constituind o premiera in Romania.

"Sa vad, sa intreb, nu stiu nimic. Am aflat acum pe drum. (...) Nu stiu despre ce este vorba, dar sigur, bine pentru Curte nu-i. Cand o sa stim despre ce e vorba probabil o sa facem un comunicat de presa. (...) O sa discutam cu totii, ca la 10:00 avem sedinta (...) Daca ar fi pus sub acuzare ar trebui sa se suspende din activitatea de judecator", a declarat Zegrean la B1 TV, inainte ca DNA sa anunte oficial ca magistratul este urmarit penal.

Toni Grebla, urmarit penal: Ar fi intermediat exporturi ilegale, inclusiv de cand e judecator la CCR

Legea 47 / 1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale prevede urmatoarele:

Art.66. - (1) Judecatorii Curtii Constitutionale nu pot fi arestati sau trimisi in judecata penala decat cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputatilor, al Senatului sau a Presedintelui Romaniei, dupa caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

(2) Competenta de judecata pentru infractiunile savarsite de judecatorii Curtii Constitutionale apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

(3) De la data trimiterii in judecata penala, judecatorul Curtii Constitutionale este suspendat de drept din functia sa. In caz de condamnare definitiva, el este exclus de drept, iar in caz de achitare, suspendarea inceteaza.

Art.67. - (1) Mandatul de judecator al Curtii Constitutionale inceteaza:

a) la expirarea termenului pentru care a fost numit sau in caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de excludere de drept ori de deces;

b) in situatiile de incompatibilitate sau de imposibilitate a exercitarii functiei de judecator mai mult de 6 luni;

c) in caz de incalcare a prevederilor art.16 alin. (3) sau ale art.40 alin. (3) din Constitutie, republicata sau pentru incalcarea grava a obligatiilor prevazute la art.64.

(2) Constatarea incetarii mandatului, potrivit lit.a), se face de presedintele Curtii Constitutionale, iar in celelalte cazuri, incetarea mandatului se hotaraste in plen, cu votul majoritatii judecatorilor Curtii.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Toni Grebla pierde mandat CCR, #Toni Grebla CCR DNA, #Toni Grebla urmarit penal , #DNA