Toni Grebla urmarit penal: Finul sau, interesat si de exportul de cereale si materiale de constructii in Rusia

Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 17:17
4031 citiri
Toni Grebla urmarit penal: Finul sau, interesat si de exportul de cereale si materiale de constructii in Rusia
Foto: CCR

Omul de afaceri Ion Bircina, finul lui Toni Grebla si cel care i-ar fi dat mita judecatorului CCR, ar fi fost interesat si de exportul de cereale si materiale de constructii in Rusia si Republica Moldova.

Astfel, potrivit documentelor procurorilor, "Ion Bircina, impreuna cu Sevket Corekci si cu sprijinul lui Bartolomeu Constantin Savoiu (cu importante relatii in mediul oamenilor de afaceri de nationalitate turca), a initiat mai multe discutii pentru derularea unor operatiuni comerciale (export) de cereale, materiale de constructii si/sau produse de minerit in Federatia Rusa si Republica Moldova", transmite Mediafax.

Finul lui Toni Grebla, la DNA: A muncit toata viata si acum e tavalit. Am bani de n-am ce face cu ei (Video)

In documentele procurorilor se mai arata ca, in luna august 2014, judecatorul CCR, finul sau Ion Bircina, generalul in rezerva Constantin Bartolomeu Savoiu, turcul Corekci Sevket, precum si moldoveanul Victor Dolghi "au constituit un grup infractional organizat, cu scopul de a initia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia Romania-Federatia Rusa, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de catre Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeana".

SC Romgallia International Commerce & Industrie SRL era una dintre firmele care ar fi putut sa intermedieze astfel de afaceri, fiind detinuta prin intermediul unei societati de tip off-shore care are sediul in Insulele Virgine Britanice.

Nu in ultimul rand, procurorii mai transmit ca cei cinci "au efectuat acte pregatitoare in vederea savarsirii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate", in perioada 2014-2015.

Toni Grebla, urmarit penal: Ar fi intermediat exporturi ilegale, inclusiv de cand e judecator la CCR

Procurorii DNA au inceput joi urmarirea penala impotriva judecatorului CCR Toni Grebla, pe care il acuza, printre altele, ca ar fi controlat indirect mai multe firme in timpul mandatului de magistrat, lucru nepermis de lege.

Companiile controlate de fostul senator se ocupau cu intermedierea exporturilor ilegale din Romania in Rusia, in ciuda embargoului impus de Moscova in cazul importurilor din Uniunea Europeana, sustin procurorii DNA intr-un comunicat remis presei.

Astfel, anchetatorii il acuza pe Toni Grebla de constituirea unui grup infractional organizat, intrucat folosea, la autoritatea vamala, documente de transport sau comerciale falsificate.

Totodata, fostul parlamentar mai este acuzat de efctuarea unor "operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine si pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite", dar si trafic de influenta, pentru ca ar fi luat 57.000 de euro mita de la finul sau pentru a interveni in favoarea firmelor acestuia pe langa functionari publici.

De altfel, atat finul lui Grebla, omul de afaceri Ion Bircina, cat si generalul in rezerva Constantin Bartolomeu Savoiu, au fost audiati la DNA in acest dosar, pentru fapte de coruptie.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Toni Grebla exporturi Rusia, #fin Toni Grebla exporturi, #Toni Grebla urmarit penal , #DNA