Parlamentul, reunit pentru desemnarea noului șef al Autorității Electorale Permanente. Toni Greblă, propus de PSD, favorit

Marti, 28 Martie 2023, ora 08:09
1829 citiri
Parlamentul, reunit pentru desemnarea noului șef al Autorității Electorale Permanente. Toni Greblă, propus de PSD, favorit
Fostul judecător CCR Toni Greblă este favorit pentru șefia AEP FOTO Hepta

Parlamentul se reuneşte marţi în plenul celor două Camere, de la ora 13.00, pentru a vota noul şef al AEP. În cursa pentru şefia Autorităţii au intrat Toni Greblă, propunerea PSD, Cristian Preda din partea USR şi Iulia Andreea Băbeanu, din partea AUR.

Parlamentul a decis, pe 7 martie, să prelungească termenul pentru depunerea candidaturilor pentru şefia AEP până pe 17 martie, după ce iniţial în comisii fuseseră validate doar două candidaturi, Toni Greblă şi iulia Andreea Băbeanu, propunerile PSD şi AUR.

Marcel Ciolacu spunea, chestionat dacă a ajuns coaliţia la un consens privind şefia AEP şi când va fi numit preşedintele Autorităţii Electorale Permanente de către Parlament, că au fost nişte probleme deoarece termenul pentru înscrieri a fost prea scurt.

Întrebat dacă social-democraţii îl mai susţin pe Toni Greblă pentru conducerea acestei instituţii, Ciolacu a replicat: „Toni Greblă a fost audiat în Parlament, a fost trecut, este pe lista de vot. Nu pot să iau un drept al cuiva”.

USR a anunţat că a depus dosarul de candidatură a domnului Cristian Preda, ”candidatură care să facă din AEP o instituţie democratică, aşa cum trebuie să fie instituţia care garantează alegerile într-o ţară europeană”.

„PSD şi PNL îşi împart România ca pe o pradă, zi de zi. În cazul AEP, sub presiunea opiniei publice şi a USR, au făcut un pas înapoi şi fostul secretar general al Guvernului Dăncilă nu a fost instalat la conducerea acestei instituţii atât de importante. Fac un apel la toate forţele democratice din Parlament, care înţeleg importanţa acestei instituţii şi a unor alegeri asupra cărora să nu planeze niciun fel de suspiciune, să-l susţină pe Cristian Preda pentru funcţia de preşedinte al AEP”, spunea Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR, conform unui comunicat de presă al partidului.

Convocate din nou, comisiile parlamentare juridice i-au avizat favorabil pentru această funcţie pe Toni Greblă, din partea PSD, Iulia Andreea Băbeanu, propunerea AUR şi pe Cristian Preda, propus de USR.

Eveniment Quarterly Report

Primele discuții între PSD și PNL privind liste comune la alegerile din 2024. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Primele discuții între PSD și PNL privind liste comune la alegerile din 2024. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a dat de înțeles luni, 2 octombrie, că PSD și PNL urmează să aibă în următoarea ședință a coaliției de guvernare o discuție despre posibilitatea listelor...
Noi tramvaie circulă în București. Linia aglomerată pe care au fost introduse VIDEO
Noi tramvaie circulă în București. Linia aglomerată pe care au fost introduse VIDEO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că de luni, 2 octombrie, circulă noi tramvaie Imperio pe una dintre cele mai aglomerate linii din București. Tramvaiele circulă pe linia 21....
#Toni Grebla, #judecator, #autoritatea electorala permanenta , #politica interna