Grebla: E practic sa mai inceapa activitatea comisiei de ancheta pe referendum

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 19:32
1925 citiri
Grebla: E practic sa mai inceapa activitatea comisiei de ancheta pe referendum
Foto: gorjnews.ro

Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Grebla (PSD), a declarat, joi, ca "e practic imposibil" sa mai lucreze comisia de ancheta privind referendumul de demitere a lui Traian Basescu deoarece alesii intra in campanie si ca nici nu se poate "pasa" comisia viitorului legislativ.

"Eu cred ca instituirea acestei comisii si-a atins deja scopul, de a atrage atentia managementului Parchetului in legatura cu anchetarea abuziva, la usa Bisericii, a unor oameni. Am incetat acele audieri, oamenii au fost invitati pe procedura la sediul politiei, Parchetului, au fost oprite anchetele abuzive.

In nume propriu sunt de parere ca, avand in vedere iminenta inceperii campaniei electorale, practic comisia nu va functiona si nici nu poate actualul Parlament sa paseze problema viitorului Parlament, astfel incat existenta ei va inceta odata cu mandatul actualului Parlament. In campanie e practic imposibil sa mai functioneze, nu este absolut imposibil, dar e practic imposibil", a declarat Toni Grebla.

Senatorul PNL Ioan Ghise, care ar fi urmat sa preia conducerea comisiei de ancheta, a declarat si el, ca nici macar nu s-a alocat o sala de desfasurare a sedintelor si ca "probabil nu se va mai face nimic" in actuala legislatura.

"Nu am avut activitate pentru ca s-a asteptat pronuntarea Curtii Constitutionale. Acum urmeaza sa decida Biroul Permanent al Senatului ce si cum, dar probabil nu se va mai face nimic, pentru ca se intra in campanie. De acum incolo, fiind Parlamentul in campanie, evident ca va face treaba asta, eventual, viitorul Parlament", a precizat Ghise.

Plenul Senatului a aprobat la 8 octombrie, cu 59 de voturi "pentru" si trei abtineri, infiintarea comisiei de ancheta a Senatului privind abuzurile semnalate in cercetarile desfasurate de organele statului in cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea lui Traian Basescu.

Din componenta comisiei, alcatuita din 11 membri, fac parte Georgica Severin, Toni Grebla, Ioan Chelaru si Lazar Sorin Constantin din partea PSD, Ioan Ghise si Cristian David, de la PNL, UDMR l-a propus pe Albert Almos, iar UNPR l-a nominalizat pe Vasile Nedelcu. PDL, care avea dreptul la trei membri in comisie, nu a facut nominalizari si a contestat comisia la CCR.

Cei 46 de senatori USL care au cerut infiintarea comisiei explica in nota de fundamentare ca "exista un numar ingrijorator de sesizari din partea cetatenilor referitoare la posibile abuzuri savarsite de procurori, ulterior desfasurarii referendumului" si ca "intr-o serie de localitati, cetatenii sustin ca au fost agresati de catre procurori, scosi din biserica, pusi sa jure cu mana pe Biblie, etc".

Potrivit semnatarilor, comisia de ancheta "nu are ca scop anchetarea procurorilor, ci isi propune sa verifice sesizarile cetatenilor si autenticitatea lor, sa ia in considerare posibilele fapte ilicite ale procurorilor si sa faca lumina in aceasta chestiune prin audierea a cat mai multor votanti nemultumiti de modul in care au fost facute cercetarile de catre politie, DNA si Parchetul de pe langa ICCJ".

CCR a respins joi sesizarea PDL privind neconstitutionalitatea comisiei despre anchetele procurorilor de la referendum.

Potrivit unor surse, decizia CCR a avut la baza argumentul senatorilor initiatori ai comisiei potrivit carora nu vor fi anchetati procurorii. Informatia a fost confirmata si de presedintele CCR Augustin Zegrean.

"Comisia poate sa functioneze, dar vreau sa intelegeti ca nu este vorba de o Comisie de ancheta a procurorilor, ci vor fi anchetate abuzurile semnalate la Parlament de persoanele care au fost anchetate. Dar nu procurorii. Hotararea a fost considerata constitutionala", a explicat el.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Toni Grebla comisie procurori, #Toni Grebla procurori referendum, #Ioan Ghise comisie procurori , #stiri Toni Grebla