Grebla (PSD) explica starea de urgenta: Comandantul militar ia masurile

Luni, 13 Februarie 2012, ora 20:02
3315 citiri
Grebla (PSD) explica starea de urgenta: Comandantul militar ia masurile

Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Grebla de la PSD, a declarat ca e nevoie de instituirea starii de urgenta, in ciuda faptului ca presedintele Traian Basescu a spus ca nu e nevoie si ca asta ar insemna conducere prin ordonante militare.

"Sigur, pentru ca starea de urgenta nu are in vedere numai pregatirea pentru razboi, ci si indepartarea urmarilor majore ale unor calamitati naturale. Pentru asta nu trebuie sa mobilizezi pentru razboi unitatile militare, ci sa le mobilizezi pentru a putea sa intervina si ele pentru deszapezire in cazul asta. Adica sa le disloc la marginea satului, sa pot sa mut bucatariile de campanie acolo", a spus Grebla pentru Ziare.com, intrebat daca e valabila ideea starii de urgenta.

El a contrazis ideea sefului statului ca acest lucru ar insemna conducere prin ordonante militare. In opinia lui Grebla, armata nu face suficient pentru rezolvarea situatiei si ar trebui sa scoata mai multi militari din unitatile militare.

"Nu e vorba de asta, e vorba ca o parte din activitati se preiau de armata. Acolo, in zona supusa calamitatii e comandantul militar care el ia masurile. Cu sau fara starea aceasta, nu-mi dau seama de ce unitatile militare stau in cazarma, cand ar trebui sa ajute si cu utilajele, si cu forta manuala pe acele familii care sunt in nevoie", ne-a mai spus senatorul PSD.

In opinia sa, declaratia lui Basescu pe acest subiect a fost, mai degraba, menita sa deruteze.

"Domnul Basescu a dat o chestie ca sa o lase in dunga, asa, sa creada fiecare ce crede", s-a mai aratat de parere Grebla.

Basescu nu vrea stare de urgenta

Seful statului a precizat si ca, in ciuda cererilor Opozitiei, nu e nevoie de instaurarea starii de urgenta, intrucat aceasta ar presupune suspendarea unor drepturi civile.

Traian Basescu a citat din legea care reglementeaza starea de urgenta, explicand ca, printre altele, aceasta ar insemna ca autoritatile locale ar fi conduse prin ordonante militare.

Basescu: Nu se intrerupe curentul. Nu se impune starea de urgenta

"Am primit si scris si solicitarea publica a domnului Ponta, si de la pres. CJ Buzau, de a institui starea de urgenta. USL a mentionat ca sunt dispusi sa vina in parlament pentru a valida acest decret de instituire a starii de urgenta.

Se incearca cu disperare atragerea in dispute publice a presedintelui, din pacate nu am nici disponibilitatea si nici nu e cazul, e un moment in care oamenii sufera. Ce ar insemna daca as raspunde solicitatii domnului Ponta si pres. CJ Buzau? Cititi art. 93 din Constitutie si art. din legea 453/2004, in care se defineste starea de urgenta. Ea e ansamblul de masuri exceptionale de natura politica si de natura economica care se instituie in situatii in care exista pericole grave, actuale sau iminente, privind securitatea nationala ori democratia, iminenta ori producerea unor calamitati - aprecierea mea este ca nu suntem in aceasta situatie", a afirmat presedintele.

Seful statuli a explicat ce inseamna asta, considerand ca nu e nevoie si ca situatia poate fi gestionata la nivelul ministerelor.

"Toate masurile s-ar putea dispune numai prin ordine militare. Nici Constitutia nici legea nu se refera la situatii de viscol. Situatia trebuie gestionata la nivel judetean si la nivelul ministerelor.

Or s-a vrut o capcana in care presedintele sa se repeada repede, si sa se conduca prin ordonante militare, ori e vorba de necunoasterea legii.

Am convingerea ca dupa primele zile de iarna grea, atat administratiile locale cat si cea centrala isi vor creste continuu capacitatea de a interveni in spijinul oamenilor", a completat presedintele.

Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....