Grebla (PSD): Presedintele sa numeasca procurorii propusi, e un act formal

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 12:52
3772 citiri
Grebla (PSD): Presedintele sa numeasca procurorii propusi, e un act formal

Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Grebla de la PSD, considera ca Traian Basescu nu are motive sa nu-i numeasca pe procurorii propusi de ministrul Justitiei la sefia DNA si Parchetului General, intrucat acestia au trecut deja de filtrele specialistilor.

"Ei au trecut prin niste comisii formate din specialisti. Nu cred ca eu sau altcineva, inclusiv presedintele, poate sa aiba ceva impotriva, doar daca nu se descopera ceva intre timp. Nu cred ca presedintele poate sa desfaca o procedura atat de transparenta", a spus Grebla pentru Ziare.com.

In opinia sa, presedintele Romaniei are doar atributia de a-i gira prin semnatura pe cei 2.

"Presedintele trebuie sa fie responsabil. Nominalizarea pare un act formal, examinarea a fost facuta. Seful statului trebuie sa gireze numirile cu autoritatea sa", considera senatorul social-democrat.

El nu a exclus nici un refuz al presedintelui, insa doar pe motive foarte serioase, nu de genul "nu-mi plac ochii tai".

Intrebat daca ar trebui un aviz al Consiliului Superior al Magistraturii inainte sau dupa alegeri, Grebla spune ca aceasta institutie trebuie sa-si faca propriul calendar.

"E un termen maxim de 45 de zile si cred ca CSM nu urmareste calendarul politic, ci propriul calendar, asa ca va da avizele in timpul necesar, sper eu. Bine e sa avem cele doua functii ocupate de titulari, in termen rezonabil, acum sau inainte (de alegeri - n.red)", a mai spus Grebla.

Pivniceru a propus procurorii sefi: Tiberiu Nitu - procuror general, Ioan Irimie, sef la DNA

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a anuntat joi propunerile pe care le va prezenta pentru avizare plenului CSM pentru functiile de procuror general si sef al DNA. Nitu Tiberiu Mihail este alegerea ministrului pentru functia de procuror general, iar Irimie Ioan pentru cea de a doua.

"Am furnizat catre CSM o motivatie, o vom publica in urmatoarele minute pe site", a declarat ministrul intr-o conferinta de presa.

Mona Pivniceru a mai precizat ca va inainta joi plenului CSM propunerile sale. "La acest punct, atributiile ministrului de Justitie inceteaza", a mai subliniat aceasta.

Conform legii, CSM are 60 de zile la dispozitie sa isi dea avizul consultativ, urmand ca presedintele Romaniei sa aiba ultimul cuvant.

Ministrul Justitiei a reamintit procedurile care au condus la aceste numiri si a spus ca s-a tinut cont de solicitarile venite de la Bruxelles, si nu numai, ca procedurile sa fie transparente si toate conditiile unei bune desfasurari a procedurilor sa fie asigurate.

Citeste si:
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
Sute de mii de români au căzut victimă barbariei comuniste. Eliberat după ani grei de temniță, Paul Lăzărescu a intrat, recent, în eternitate. Ce a însemnat pentru istoria României acest...
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Pro România a ajuns să aibâ datorii atât de mari încât Autoritatea Electorală Permanentă a oprit robinetul de finanțare. Formațiunea lui Ponta este prima care ajunge în această...
Comentarii
OSIRIS
rank 5
Cum spuneam... greblă, sapă si lopată... mergem mai departe...
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
Greblă poate încurcă țara cu șatra. În Romania un bulibașă nu este