Grebla (PSD): Raportul MCV amana intrarea in Schengen. Parlamentul are bila neagra

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 15:23
4815 citiri
Grebla (PSD): Raportul MCV amana intrarea in Schengen. Parlamentul are bila neagra

Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Grebla (PSD), considera ca raportul Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare si Verificare in Justitie va fi unul negativ pentru Romania, iar unele tari din Europa se vor folosi de asta pentru a ne refuza accesul in Spatiul Schengen.

"Un raport rau are consecinte in plan politic - in primul rand, posibilitatea de a incheia capitolul Justitie si Afaceri Interne este aproape exclusa. Cei care din ratiuni de politica interna amana intrarea in Schengen se vor folosi de raport ca pretext de a amana inca o data (...) Vom avea de suferit inclusiv in planul imaginii, suntem singura tara care mai are un capitol de inchis de la aderarea la Uniunea Europeana", a spus Grebla pentru Ziare.com.

Intrebat care sunt vinovatii pentru acest raport care se anunta negativ, asa cum au spus si presedintele Traian Basescu sau ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, Grebla considera ca Parlamentul are un rol important, intrucat a refuzat sa dea avize de urmarire penala pentru mai multi politicieni, dar si sa inceteze mandate, cum a fost cazul senatorului PNL Mircea Diaconu, care primise o decizie definitiva din partea justitiei, dar pe care colegii sai senatori au refuzat s-o puna in aplicare.

"Sunt mai multi factori - unul depinde de noi, altul de perceptia pe care am creat-o. Faptul ca Parlamentul nu a dat avize (de urmarire penala sau arestare - n.red) si nu a incetat mandate e o bila neagra. Restul tine de unele ministere. Falsa colegialitate a unor parlamentari duce Romania intr-o situatie de nedorit", considera Grebla.

Intrebat daca si actiunile de la suspendarea presedintelui Traian Basescu vor contribui la raportul ce se anunta prost, Grebla a raspuns ca nu e cazul.

"Nu, pentru ca dupa suspendarea presedintelui a mai aparut un raport de tara si lucrurile s-au clarificat suficient de mult, chiar si presedintele Basescu a apreciat ca baza statului de drept a functionat", a subliniat Grebla.

Laura Stefan: Exista semnale ca raportul pe MCV va fi prost

Presedintele Traian Basescu a precizat, luni seara, ca Romania se afla "intr-o situatie dificila, in modul in care este evaluata in familiile din care facem parte, UE si NATO", apreciind ca raportul MCV va fi unul "dezastruos".

Traian Basescu: Raportul MCV va fi dezastruos

"Ca urmare a evenimentelor din vara, Romania este pusa sub semnul intrebarii ca stat de drept", a punctat presedintele, in prima sa declaratie publica de la Cotroceni dupa referendumul de pe 29 iulie.

"Din pacate, evenimentele din vara au dus la amanarea pe termen nelimitat a deciziei, care ii afecteaza pe romani si economia romaneasca. Decizia Comisiei de a avea un nou raport cu privire la MCV in decembrie era una care sa ne ajute, sa se constate ca eventual a fost o ratacire a politicienilor in vara, si spun ratacire dintr-un motiv simplu: a castigat vreun roman vreun leu din reducerea atributiilor CCR, schimbarea Avocatului Poporului, a castigat vreun roman vreun leu din suspendarea presedintelui?", s-a intrebat Traian Basescu.

Toate acestea au fost facute, a raspuns tot presedintele, pentru ca "politicienii sa ajunga la control".

Pivniceru, de acorc cu Basescu: Raportul MCV va fi negativ, din cauza duhurilor necurate din vara

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, s-a aratat de acord cu presedintele, admitand ca raportul MCV va fi unul negativ, asta din cauza "duhurilor necurate din vara", facand aluzie la evenimentele din jurul suspendarii presedintelui Traian Basescu.

Citeste si:
Nicu Fălcoi despre procentul de 2% pentru Apărare: "Nu mai trebuie prevăzută această cifră. Este de la sine înţeles"
Nicu Fălcoi despre procentul de 2% pentru Apărare: "Nu mai trebuie prevăzută această cifră. Este de la sine înţeles"
Deputatul USR Nicu Fălcoi, propus ministru al Apărării Naţionale în Cabinetul Cioloş, a declarat marţi, 19 octombrie, că Uniunea Salvaţi România îşi asumă prin programul de guvernare...
Moaștele făcătoare de minuni față în față cu ravagiile pandemiei
Moaștele făcătoare de minuni față în față cu ravagiile pandemiei
Președintele Iohannis și premierul Cîțu, acești doi stâlpi contorsionați ai puterii, calcă pe cadavre, sunt autorii morali ai uciderii pruncilor, vinovați de miile de morți în secțiile...
Sursa: Ziare.com