Grebla (PSD): Trebuie reluata procedura de numire a procurorilor, cu o comisie de selectie

Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 12:52
3747 citiri
Grebla (PSD): Trebuie reluata procedura de numire a procurorilor, cu o comisie de selectie

Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Grebla de la PSD, crede ca procedura de selectie a procurorilor sefi de la Parchet si DNA ar trebui reluata, insa in alte conditii, pentru a ne asigura ca vor participa cei mai buni procurori.

"Dupa parerea mea, trebuie reluata procedura. Trebuie sa existe o comisie de selectie, care sa recomande candidatii cu potential pentru aceste functii. Altfel, putem avea surprize, ca nu cei mai buni sa se inscrie acolo, la concurs. Ar trebui sa se faca o selectie din cei mai apreciati 5-10 procurori ai tarii.

Foarte multi procurori buni nu au vrut sa se inscrie, din cauza disputei intre 3 institutii", a spus Grebla pentru Ziare.com.

El s-a aratat de parere si ca procedura e deficitara, considerand ca "trebuie sa existe verificari ale trecutului profesional anterior inscrierii".

CSM a dat aviz negativ pentru ambele propuneri de procurori

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ, joi, ambele propuneri facute de ministrul Mona Pivniceru pentru functiile de procuror sef al Parchetului general si procuror sef al DNA.

Atat Ioan Irimie, cat si Tiberiu Nitu au primit doar un vot pentru, in timp ce 5 voturi au fost impotriva, a anuntat vicepresedintele CSM Oana Schmidt Haineala (foto).

In aceste conditii, dupa ce avizul negativ al CSM va fi motivat (termenul maxim fiind de 30 de zile) si va fi trimis catre ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, ramane la latitudinea acestuia sa stabileasca procedura de urmat.

Ministrul va putea sa inainteze chiar si in aceste conditii cele doua propuneri presedintelui tarii, deoarece avizul CSM este unul consultativ, dar riscul ca ele sa fie respinse si de seful statului este foarte mare, cata vreme, in majoritatea cazurilor similare anterioare, presedintele Traian Basescu a tinut cont de avizul consultativ al CSM.

O alta varianta este ca ministrul Justitiei sa ii propuna pe ceilalti doi candidati selectati in urma procedurilor stabilite anterior, respectiv Elena Hach pentru functia de procuror general si Claudiu Dumitrescu pentru cea de procuror sef al DNA. De altfel, Mona Pivniceru a facut referire, intr-un interviu, la aceasta posibilitate.

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: Ziare.com