Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Grebla, este de parere ca datele pe care Guvernul urmeaza sa le comunice CCR, privind listele electorale permanente actualizate, ofera un context mai amplu in care CCR sa fie ajutata sa ia o decizie.
"Recentele date ofera un context mai amplu in care CCR sa fie ajutata sa ia o decizie constitutionala si care sa tina cont si de vointa poporului roman.
Nimeni nu si-a inchipuit ca exista atatea inadvertente pe listele electorale care trebuiau actualizate permanent. Bine ca s-a facut! Trebuie sa analizam cu mintea limpede", a afirmat senatorul social-democrat, luni, intr-o interventie telefonica pentru Romania Tv.
Noile liste electorale - Cifrele pe care Guvernul le va trimite la CCR - surse
Toni Grebla considera ca nu trebuia mentinuti pe listele electorale permanente rezidentii din strainatate, pentru ca pe listele electorale sunt inscrisi toti cetatenii cu drept de vot cu domiciliu din acea localitate.
"Actualizarea listelor trebuia facuta la timpul respectiv, nu s-a facut. Bine ca s-a facut acum", a mai spus senatorul PSD.
Acesta a spus ca reprezentantii PDL, "care au boicotat referendumul", nu pot sa invoce in favoarea lui propria culpa ca rezultatul sa fie altul decat cel stabilit prin vot la data de 29 iulie.
Vorbind despre erata transmisa de judecatorii CCR, Grebla a mentionat ca aceasta contrazice decizia CCR si ca prin erata pot fi inventate erori materiale.
Cristi Preda: USL vrea sa blocheze o decizie a CCR
Prim-vicepresedintele PDL Cristian Preda crede ca orice incercare a USL "de a introduce acum confuzie, trimitand date despre categorii irelevante de cetateni, este o tentativa de a bloca o decizie a CCR".
"PDL tine sa reaminteasca inca o data Guvernului ca trebuie sa evite orice modalitate prin care este sporita confuzia privind derularea referendumului din 29 iulie", a spus europarlamentarul PDL. Acesta a precizat ca, din anul 2004, pe listele electorale permanente s-au aflat intre 18,25 si 18,89 milioane de alegatori, iar la alegerile locale au fost peste 18 milioane de alegatori pe liste.
"Nicio autoritate din Romania nu poate scoate un cetatean roman din listele electorale permanente daca i-a expirat buletinul, daca a plecat din tara o perioada de timp.
Este o incercare a USL si a Guvernului de a aduna sub semnatura autoritatilor locale o serie de categorii care sunt irelevante in stabilirea listelor electorale. Orice subcategorie este un detaliu irelevant pentru discutie. USL vrea sa sporeasca numarul de categorii pentru a spori confuzia. Nicio tara nu iese din criza sporind confuzia", a conchis Cristian Preda.
La randul sau, deputatul PDL Marius Spinu este de parere ca singurul lucru care pune intrebari, referitor la listele electorale permanente, il reprezinta numarul de persoane decedate, fiind pentru prima oara cand aude vorbind despre buletine expirate.
Totodata, presedintele suspendat Traian Basescu a declarat, luni, ca scoaterea de pe listele electorale permanente a 500.000 de romani carora le-au expirat buletinele sau cartile de identitate reprezinta "o ilegalitate". Basescu a facut declaratiile la sosirea la sediul sau de campanie, in jurul orei 14.40.
Rezultatele "minirecensamantului institutional", pe care Guvernul urmeaza sa le transmita CCR, indica prezenta a peste 20.000 de persoane decedate pe listele electorale.
De asemenea, dupa ce MAI a centralizat datele primite de la administratiile locale, cifrele arata ca peste 500.000 de persoane cu acte de indentitate expirate figureaza pe listele electorale, potrivit unor surse citate de Romania TV.
Datele primite din teritoriu privind listele electorale permanente mai indica faptul ca 2,5 milioane de romani cu drept de vot au domiciliul in strainatate.
Aceste cifre urmeaza sa fie transmise, in cursul zilei de luni, catre Curtea Constitutionala, care va decide marti daca referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu este sau nu legal.
Pe liste au fost inscrise 18.292.464 de persoane, iar la votul de pe 29 iulie s-au prezentat 8.459.053 de alegatori.