Toni Grebla, despre raportul MCV: Este echilibrat. Care sunt "criticile intemeiate"

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 13:30
2775 citiri
Toni Grebla, despre raportul MCV: Este echilibrat. Care sunt "criticile intemeiate"

Vicepresedintele Comisiei juridice din cadrul Senatului, social-democratul Toni Grebla, considera ca raportul MCV publicat miercuri la Bruxelles este unul "echilibrat" si "in nota obisnuita", insa care critica "mai mult sau mai putin intemeiat niste stari de lucruri".

"E un raport in nota obisnuita. Pe de o parte, constata progrese realizate in ceea ce priveste reformele necesare inchiderii capitolului Justitie si Afaceri Interne. Iar pe de alta parte, critica mai mult sau mai putin intemeiat niste stari de lucruri", a declarat senatorul PSD, Toni Grebla, pentru Ziare.com

Raport pe Justitie: Incompatibilii sa demisioneze, procurorii alesi cu avizul CSM

La capitolul "critici intemeiate", acesta a remarcata ca "inca n-am adoptat si speram sa respectam termenele pentru intrarea in vigoare a codurilor de procedura civila si penala si a Codului Penal si alte aspecte".

Totodata, senatorul PSD considera ca raportul este unul "echilibrat", salutand argumentele pozitive privind intrarea in Spatiul Schengen.

"Eu zic ca pana la urma raportul e echilibrat si m-a bucurat si remarca facuta de raportor, in sensul in care cele doua lucruri nu sunt legate intre ele - adica MCV si raportul respectiv cu intrarea in Spatiul Schengen", a mai spus Grebla.

Raportul pe Justitie: Ce reactii au politicienii de la Bucuresti

Comisia Europeana solicita, in raportul MCV privind Romania, ca parlamentarii incompatibili sa demisioneze, iar celor care sunt anchetati penal sa le fie ridicata imunitatea. Vicepresedintele Comisiei juridice a Senatului considera ca aceasta este "o recomandare corecta".

"Cand raportul este definitiv, probabil a vrut sa spuna Comisia. E o recomandare corecta, dupa parerea mea, dar exista, daca nu demisioneaza respectivul - pentru ca e un act de vonta al demnitarului - exista mecanisme de a face sa inceteze mandatul", a explicat social-democratul.

Vorbind despre recomandarile raportului, ca au fost facute anumite progrese, dar ca trebuie facut mai mult ca sa respecte statul de drept si independenta Justitiei, Toni Grebla a afirmat ca "deja avem codul de procedura civila in vigoare vineri, pe 1 februarie, astfel incat s-a intarit rolul ANI, DNA - dupa cum spune justitia - pare ca incepe sa functioneze bine".

Raportul pe Justitie: Romania intruneste conditiile pentru aderarea la Schengen

Vorbind despre aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, in 2013, senatorul PSD considera ca acest lucru "depinde de reformele pe care le vom implementa si depinde si de ecoul acelor reforme".

"Tehnic am avut inca o confirmare ca Romania este pregatita sa intre in Spatiul Schengen din punct de vedere tehnic. Va fi o decizie politica care va fi luata in fiecare capitala a statelor membre UE, unele dintre ele au inca ceva reticente. Dar speram ca pana la toamna lucrurile sa fie rezolvate", a conchis Toni Grebla.

Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost publicat, miercuri, in forma redactata la Bruxelles, concluziile si tonul acestui document urmand sa aiba impact asupra procesului de aderare la Spatiul Schengen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#Toni Grebla raport MCV, #Grebla raport justitie, #Grebla Romania aderare Schengen, #Grebla raport echilibrat MCV, #Grebla critici raport MCV , #stiri Toni Grebla