Top Gun: Cum reușesc piloții avioanelor de vânătoare să reziste la o accelerație gravitațională extremă VIDEO

Joi, 26 Mai 2022, ora 23:20
5159 citiri
Top Gun: Cum reușesc piloții avioanelor de vânătoare să reziste la o accelerație gravitațională extremă VIDEO
Tom Cruise, în Top Gun: Maverick FOTO Captura video

În noul film Top Gun: Maverick, piloții de avioane de luptă traversează cerul în zig-zag, cu viteze amețitoare. Personajul lui Tom Cruise, căpitanul „Maverick” Pete Mitchell, îi șochează pe colegii piloți cu priceperea și trăsăturile sale temerare după 30 de ani de muncă.

Maverick zboară cu un avion de vânătoare F-18 în film, o aeronavă care poate atinge peste 1.600 de kilometri pe oră. Cum fac față piloții adevărați forțelor uriașe implicate în zborul atât de rapid?

Bradley Elliott, lector în fiziologie la Universitatea din Westminster a văzut ce se întâmplă cu corpul uman într-o astfel de cursă. Profesorul a stat într-o carlingă minusculă, cu o gravitate de patru ori peste normal împingându-l în jos. La scurt timp, mușchii lui Elliott au obosit, vederea i s-a încețoșat și a leșinat.

Din fericire, asta nu s-a întâmplat în timp ce controla un avion de luptă de înaltă performanță de mai multe milioane de dolari, notează The Conversation.

Efecte aproape imediate pentru neantrenați

Suntem ținuți la suprafața Pământului de gravitație. Atunci când schimbi rapid direcția, poți simți forța centrifugă (care acționează asupra unui obiect care se mișcă în cerc) împingându-te spre exterior. Se adaugă la forța gravitațională care acționează asupra ta. Elliott și-a pierdut cunoștința după aproximativ 15 secunde la 4G (sau de patru ori gravitația normală), când această forță suplimentară a depășit capacitatea tensiunii sale de a mișca sângele din inimă până în creier.

Cunoscuți oficial sub numele de pierderea conștienței indusă de gravitație, piloții se referă la aceasta ca la „Gloc”.

Celulele retiniene din spatele ochiului sunt deosebit de sensibile la tensiunea arterială scăzută. De aceea, unul dintre primele semne că Gloc este pe cale să apară este pierderea vederii culorii, înainte de pierderea completă a vederii. Următorul simptom a fost hipoxia cerebrală – o pierdere completă a cunoștinței din cauza lipsei de alimentare cu sânge și, prin urmare, de oxigen a creierului. Aproximativ 15-20% dintre piloții de luptă Royal Air Force au experimentat Gloc cel puțin o dată în carieră.

De ce piloții pot rezista la aceste forțe

Piloții de înaltă performanță se antrenează pe facilități precum centrifuga pe care a experiemntat-o și Elliott și învață cât de aproape de margine pot ajunge, recunosc simptomele de atenuare și întrerupere și când să retragă. Piloții sunt, de asemenea, învățați cu manevre anti-gravitație. Acestea sunt un set special de contracții care strâng mușchii centrului abdominal și ai coapselor și împing fizic sângele în sus spre inima lor pentru a menține creierul alimentat cu oxigen. Piloții poartă costume de zbor anti-gravitație, care strâng automat picioarele atunci când fac manevre deosebit de violente, pentru a ajuta la împingerea sângelui către inimă.

Avioanele de vânătoare sunt departe de confortul relativ al companiilor aeriene aglomerate cu buget redus. Schimbarea rapidă a sarcinilor gravitaționale asupra piloților de luptă poate duce la dureri severe de spate și gât din cauza gravitației variate în mod constant, iar secțiunile delicate ale plămânilor piloților se pot prăbuși chiar temporar sub sarcini de gravitație mare.

Piloții trebuie să stăpânească și aspectele mentale ale zborului de înaltă performanță. Controlul propriului avion este o provocare matematică necruțătoare pe care piloții de luptă trebuie să o stăpânească în timp ce încearcă să depășească adversarii într-un joc de șah 3D de mare viteză.

Top Gun: Maverick

Ce înseamnă asta pentru Maverick, în vârstă de 57 de ani, în ultima sa aventură? Pe măsură ce înaintăm în vârstă, funcții fizice ale corpului nostru încep să intre în declin. Aceastea includ toate aspectele individuale ale sistemului nostru cardiovascular, care lucrează continuu pentru a ne menține creierul bine aprovizionat cu oxigen. Deși ar fi rezonabil să presupunem că Maverick nu ar fi capabil să reziste la fel de bine la forța gravitațională ca și sinele lui mai tânăr, ar putea fi incorect.

Nu există o cantitate mare de date despre piloții mai în vârstă de înaltă performanță, dar există câteva indicii care sugerează că a fi mai în vârstă ar putea fi ușor benefic pentru toleranța G, posibil ca urmare a tensiunii arteriale mai mari și a arterelor puțin mai rigide observate odată cu vârsta. Deoarece toleranța G poate fi învățată prin experiență, s-ar putea ca piloții mai în vârstă să fie mai bine adaptați prin ani de pregătire.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cine sunt cei 20 de piloți care intră în luptă în noul sezon de Formula 1
Cine sunt cei 20 de piloți care intră în luptă în noul sezon de Formula 1
Marea Britanie are cei mai mulţi piloţi, trei, în ediţia 2024 a Campionatului Mondial de Formula 1, care va debuta sâmbătă 2 martie, pe circuitul Sakhir, cu Marele Premiu al Bahrainului....
Voucherele, o gaură în bugetul țării: ”Nu țin cont de realitatea din România. Din ce bani își va permite statul să le acorde?”
Voucherele, o gaură în bugetul țării: ”Nu țin cont de realitatea din România. Din ce bani își va permite statul să le acorde?”
Anumite categorii de români beneficiază de diferite tipuri de vouchere acordate de stat, cum ar fi cele de vacanță, de alimente, pentru plata facturilor la energie, iar lista a fost constant...
#Top Gun, #Top Gun Tom Cruise, #piloti, #Tom Cruise, #Maverick , #Film