Cel puţin 17 morţi şi zeci de răniți în urma tornadelor şi furtunilor periculoase care au lovit SUA VIDEO

Sambata, 01 Aprilie 2023, ora 22:20
1844 citiri
Cel puţin 17 morţi şi zeci de răniți în urma tornadelor şi furtunilor periculoase care au lovit SUA VIDEO
Peste 450.000 de case şi firme nu aveau electricitate sâmbătă dimineaţa, în Indiana, Illinois, Arkansas şi Tennessee FOTO Twitter

Şapte decese legate de evenimente meteorologice au fost confirmate, sâmbătă, 1 aprilie, în Tennessee, ridicând bilanţul total la 17, după ce furtuni devastatoare şi tornade au măturat Sudul şi Vestul Mijlociu al SUA începând de vineri.

Cele mai recente decese au fost confirmate în McNairy County, Tennessee, în timp ce ameninţarea unor noi fenomene meteo extreme persista, sâmbătă după-amiază.

Peste 50 de raportări privind tornade preliminare au fost înregistrate vineri, în cel puţin şapte state, inclusiv în Arkansas, unde furtunile au cauzat moartea a cinci persoane – patru în orăşelul Wynne şi o altă persoană în nordul Little Rock, au afirmat oficiali locali.

Trei persoane au fost ucise, vineri noaptea, în Indiana, într-o furtună care a avariat case şi o unitate de pompieri voluntari din apropiere de Sullivan, un oraş aflat la circa 95 de mile sud-vest de Indianapolis, a declarat sergentul Matt Ames de la Poliţia statului.

În Madison County, Alabama, o persoană a murit şi alte cinci au fost rănite în cursul nopţii, au declarat oficiali, sâmbătă, într-o conferinţă de presă.

În Pontotoc County, Mississippi, o persoană a murit şi alte patru au fost rănite, potrivit Agenţiei de Management al Urgenţelor din Mississippi.

Allen Strickland, directorul serviciilor de urgenţă din McNairy County, a confirmat, sâmbătă după-amiază, cele şapte decese produse în acest district, aflat în sudul statului Tennessee, între Nashville şi Memphis.

Cel puţin 50 de persoane au fost transportate la spitale din Pulaski County, statul Arkansas, unde o tornadă a făcut ravagii, vineri, în zona Little Rock, a afirmat purtătorul de cuvânt al districtului, Madeline Roberts. Alte cinci au fost spitalizate după ce o tornadă a lovit vineri Covington, statul Tennessee, potrivit unui purtător de cuvânt al Centrului medical Baptist Memorial. Drumurile au devenit impracticabile.

În Little Rock, ”impactul este devastator”, a declarat, sâmbătă, pentru CNN primarul Frank Scott. ”Literalmente, în câteva minute, a trecut prin întreaga parte vestică a oraşului Little Rock... A apărut din senin”, a spus el.

Cel puţin 2.100 de locuitori aflaţi în calea tornadei au fost afectaţi, a afirmat el. Cartiere rezidenţiale şi centre comerciale au fost puse la pământ.

Peste 30.000 de oameni încă nu au electricitate, a spus el.

Informaţiile preliminare arată că au fost raportate cel puţin 22 de tornade în Illinois, opt în Iowa, patru în Tennessee, cinci în Wisconsin şi câteva în Mississippi.

În Arkansas, cel puţin 12 tornade au fost raportate, inclusiv în zona Little Rock. Vârtejurile din Arkansas au lăsat casele aproape una cu pământul, iar drumurile au fost acoperite cu ceea ce erau acoperişuri şi pereţi ai clădirilor.

William Williams, un angajat al unui supermarket din Little Rock a declarat pentru postul KATV, afiliat CNN, că este ”recunoscător că este în viaţă” după ce o tornadă a lovit zona. El s-a adăpostit în magazin, iar când a ieşit a văzut oameni răniţi, inclusiv o femeie despre care a spus că avea o rană gravă la un picior.

La circa 100 de mile est de Little Rock, oraşul Wynne a fost ”practic rupt în jumătate de la est la vest”, a declarat primarul Jennifer Hobbs pentru CNN.

”Încă suntem în faza de triaj”, a spus Hobbs, adăugânc că echipele încercau să stabilească gravitatea pagubelor şi potenţiale victime.

Unele case din Wynne – care are circa 8.000 de locuitori – au fost complet strivite, transformate în grămezi de lemn, în timp ce altele au acoperişul smuls, fiind vizibil interiorul presărat cu resturi în urma furtunii, arată o filmare cu drona. Mai mulţi copaci s-au prăbuşit, făcând drumurile din zonele rezidenţiale impracticabile.

Furtunile puternice de vineri au venit la o săptămână după ce fenomene meteo severe au lovit Sud-estul şi au cauza moartea a cel puţin 26 de persoane. O tornadă care a avut loc noaptea, când oamenii sunt mai expuşi daunelor extinse, a pus la pământ o mare parte din Rolling Fork, statul Mississippi, unde vântul a înregistrat viteze de 170 de mile pe oră, conform estimărilor.

Acoperişul unui teatru, prăbuşit în timpul furtunilor

În nordul statului Illinois, peste 200 de persoane se aflau în sala Apollo Theatre din Belvidere, la un eveniment, când acoperişul s-a prăbuşit, vineri noapte, cauzând moartea unei persoane şi zeci de răniţi, a declarat şeful pompierilor din oraş. Prăbuşirea a venit după ce o serie de furtuni cu vânt care a atins viteze de 50 de mile pe oră şi cu grindină au lovit zona, potrivit oficialilor de la Serviciul Naţional de Meteorologie. Nu s-a stabilit deocamdată dacă furtuna a provocat prăbuşirea acoperişului teatrului.

Un număr de 28 de persoane au fost duse la spital în urma prăbuşirii, a declarat şeful pompierilor din Belvidere, Shawn Schadle.

În Indiana, furtuna a făcut ravagii în Sullivan County, iar soţia unui oficial local a rămas blocată în casă până când fiul lor a salvat-o.

Jim Pirtle, directorul serviciilor de urgenţă din district, a declarat pentru CNN că locuinţa sa şi multe altele au fost distruse vineri noapte.

În Sullivan, oraş cu circa 4.000 de locuitori, mai multe case au fost avariate grav din cauza furtunii, a afirmat primarul Clint Lamb.

Districtele Howard, Johnson and Sullivan au fost lovite serios de furtuni, potrivit meteorologului Andrew White de la Biroul din Indianapolis al Serviciului Naţional de Meteorologie.

Totuşi, în Howard County pagubele sunt minore şi nu s-au raportat răniţi, potrivit directorului serviciilor de urgenţă Janice Hart.

Mai multe tornade ar putea urma

Formarea unor tornade era posibilă încă, sâmbătă dimineaţă, în sud-estul statului Indiana, în vestul statului Ohio şi nordul statului Kentucky, potrivit Centrului de Prognoză a Furtunilor. Zona care include Dayton şi Cincinnati, era sub avertizare de tornade cu vânt la rafală de până la 70 de mile pe oră şi grindină de mari dimensiuni.

O altă avertizare de tornade este în vigoare din centrul în nord-estul statului Alabama, inclusiv Birmingham, şi în nord-vestul statului Georgia, potrivit Centrului de Prognoză a Furtunilor.

Sâmbătă dimienaţă, circa 70 de milioane de oameni se aflau sub un risc minor privind fenomene meteo severe – nivel 2 din 5 – în zone din Ohio Valley, Nord-est, inclusiv New York City şi Philadelphia, şi în zoen din Sud-est, potrivit aceluiaşi centru.

În Sud-est, furtunile sunt aşteptate să rămână puternice, până la sever, toată după-amiaza de sâmbătă, dar ele ar trebui să depăşească zona continentală până seara.

O serie de furtuni severe, inclusiv vânt care provoacă pagube, este aşteptată să afecteze zone din Nord-est după-amiaza şi seara. Ele ar putea să afecteze unele oraşe mari, precum Philadelphia, New York şi Boston în cursul serii.

Peste 450.000 de case şi firme nu aveau electricitate sâmbătă dimineaţa, în Indiana, Illinois, Arkansas şi Tennessee, o treime dintre penele de curent fiind raportate în Indiana, potrivit site-ului PowerOutage.us.

În Arkansas, guvernatorul Sarah Huckabee Sanders a declarat stare de urgenţă, arătând că statul ”nu va rabat de resurse” pentru a interveni în urma furtunii şi a activat Garda Naţională a statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Preşedintele american Joe Biden a provocat stupoare, joi, 16 aprilie, după ce a povestit despre unchiului său, despre care presupune că a fost devorat de canibali în Noua Guinee în timpul...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#tornada, #tornada America, #furtuna, #SUA , #stiri internationale