Toxina botulinică în tratarea hiperhidrozei (transpirația excesivă)

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 20:07
708 citiri
Toxina botulinică în tratarea hiperhidrozei (transpirația excesivă)
FOTO: skin-med.ro

Primăvara vine cu multe avantaje, dar și cu “reversul medaliei”, hiperhidroza (transpirația excesivă) fiind una dintre afecțiunile care trebuie să te preocupe acum, dacă dorești să uiți de senzațiile și mirosurile neplăcute pe care aceasta le poate provoca mai ales în sezonul cald.

Hiperhidroza este o afecțiune care apare atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților care suferă de transpiraţie excesivă la nivel axilar, palme, plante, frunte. Specialiștii de la Skinmed Clinic, Centrul de Excelență în Dermatologie București, recomandă toxina botulinică drept cea mai eficientă și sigură metodă, soluția terapeutică ideală pentru stoparea hipersudorației.

Toxina botulinică este utilizată în tratamentul hiperhidrozei sau transpirației excesive prin blocarea semnalelor nervoase către glandele sudoripare. Aceasta este o procedură minim invazivă, în care toxina botulinică este injectată în zona afectată pentru a bloca temporar nervii care controlează transpirația.

Toxina botulinică funcționează prin blocarea eliberării neurotransmițătorilor, substanțe chimice care transmit semnale nervoase către glandele sudoripare, ceea ce reduce semnificativ producția de transpirație. Tratamentul cu toxina botulinică este eficient pentru reducerea transpirației în zone precum axile, palme sau tălpile picioarelor.

“Această metodă este considerată sigură și eficientă pentru tratarea hiperhidrozei, fiind folosită cu succes de mulți ani. Totuși, este important să vă adresați unui medic de specialitate pentru a afla dacă există contraindicații în cazul dumneavoastră și pentru a evita riscul de efecte secundare. Cel mai frecvent, hiperhidroza este o afecțiune cronică idiopatică; totuși, afecțiunile medicale secundare sau medicamentele ar trebui excluse.

Hiperhidroza idiopatică localizată în anumite zone ale corpului se numește hiperhidroză focală primară și afectează de obicei axilele, palmele și tălpile.

Afecțiunea poate afecta și alte locuri, cum ar fi fața, scalpul, zonele inghinale și regiunea inframamară.

În urma unor studii, s-a raportat că hiperhidroza are consecințe extinse asupra imaginii de sine a participanților. Majoritatea indivizilor au afirmat că au o stimă de sine scăzută că urmare a hiperhidrozei.”, spune Dr. Amalia Anghel, medic primar Dermatologie Skinmed Clinic.

BENEFICIILE toxinei botulinice în tratarea hiperhidrozei

  • Botox este o procedură mult mai accesibilă ca preț decât ai crede.
  • Doar 10 minute de tratament, cu rezultate ce se mențin până la 6 luni
  • Bărbații apelează în număr din ce în ce mai mare cu încredere la Botox
  • Terapie injectabilă sigură, fără efecte adverse nedorite

Cum se stabilește diagnosticul?

În această afecțiune, diagnosticul se stabileşte anamnestic (în urma discuţiei cu pacientul) şi prin examinarea clinică directă a zonei afectate. Medicul dermatolog îți poate recomanda analize de sânge, urină sau alte analize de laborator pentru a vedea dacă transpirația este cauzată de o altă afecțiune medicală, cum ar fi o tiroidă hiperactivă (hipertiroidism) sau glicemie scăzută (hipoglicemie).

Pentru evaluarea corectă a gradului de severitate se poate face testul de hipersudorație cu iod.

Cum se manifestă hiperhidroza sau hipersudorația?

Forma localizată de boală este caracterizată prin transpiraţia abundentă la nivel axilar, palme, plante, frunte. În acest caz, cel mai frecvent implicate în declanşarea excesului sudoral sunt emoţiile pozitive sau negative sau chiar stresul generalizat.

Dr. Amalia Anghel: „Pacienții cu hiperhidroză axilară raportează macerarea pielii și colorarea hainelor. Hiperhidroza palmară duce adesea la teama de a strânge mâinile și de a murdări hârtiile sau alte obiecte, iar pacienții pot avea dificultăți în activitățile de lucru sau recreative care necesită o prindere uscată.”

Care sunt soluțiile terapeutice?

Tratamentul hiperhidrozei începe de cele mai multe ori cu antiperspirante. Dacă acestea nu ajută, poate fi necesar să încerci diferite medicamente și terapii.

În cazurile severe, medicul îți poate sugera o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta glandele sudoripare sau pentru a deconecta nervii legați de producerea transpirației excesive.

Cea mai eficientă metodă de a opri hipersudorația este injectarea toxinei botulinice la nivelul axilelor, palmelor sau plantelor.

Cum funcționează toxina botulinică în hiperhidroză?

“Toxina botulinică tip A este un relaxant muscular injectabil, foarte cunoscut după numele comercial de BOTOX®. Această substanță este produsă de o bacterie (Clostridium botulinum) care blochează semnalele chimice de la nervii care stimulează glandele sudoripare. Tratamentul va funcționa local, numai pe zonele corpului care au fost injectate”, adaugă Dr. Amalia Anghel.

#toxina botulinica, #Hiperhidroza, #transpiratie excesiva , #sanatate