Masina cu hidrogen Toyota va costa 50.000 euro

Vineri, 27 Iunie 2014, ora 07:46
5133 citiri
Masina cu hidrogen Toyota va costa 50.000 euro

Dupa ce firmele americane anuntau recent ca, in urmatorul deceniu, vor invada Europa si Asia cu sute de mii de electromobile nepoluante, Toyota japoneza declara razboi hidrocarburilor si gazului carbonic, lansand motorul cu hidrogen, a carui ardere interna nu scoate prin esapament decat numai vapori de apa.

Trebuie sa recunoastem ca, sub aspectul mediului, este de preferat hidrogenul chiar si in fata energiei electrice, intrucat desi ambele sunt la fel de inofensive pentru mediu in tipul traficului, motorul electric foloseste baterii cu litiu, substanta nociva, a carei stocare deschide serioase probleme ecologice.

In 2015, va fi pe piata japoneza

Automobilele "zero emisii" programate de Toyota urmeaza sa apara pe piata japoneza in aprilie 2015 si vor costa 7 milioane yeni, echivalent cu 50.000 euro, fara TVA, informeaza La Tribune.

Toyota spera sa vanda in urmatorul deceniu cateva zeci de masini pe an, pe care dupa 2015 le va oferi atat pe piata europeana, cat si in America. Probabil ca un lot experimental se va livra chiar in anul viitor in Suedia, unde exista amenajate statii de alimentare.

Fireste, motorul cu hidrogen nu este demult o noutate tehnica, dar el nu a putut fi concretizat datorita costurilor sale ridicate. Cu alte cuvinte, principalele solutii tehnologice exista, dar ele se izbesc de dificultati economice deloc neglijabile.

In ce priveste performantele si autonomia unui automobil cu hidrogen, acestea sunt perfect comparabile cu cele ale motorului pe baza de hidrocarburi. Pentru producerea hidrogenului se au in vedere deasemeni instalatii nepoluante, care vor folosi numai resurse alternative, indeosebi cea solara si cea eoliana.

Lansarea automobilului cu hidrogen nu este o initiativa de conjunctura. Dimpotriva, este rezultatul studiilor pe care specialistii Toyota le-au desfasurat timp de 20 de ani. In 2002, se propusese chiar lansarea unui prim model 4x4 Toyota FCHV, care insa n-a ajuns sa se concretizeze.

In paralel, cercetatorii asiatici Honda si Hyundai studiaza si ei de zor, iar Honda a si prezentat un prototip la salonul auto de la Los Angeles, in noiembrie 2013.

Problema costurilor

Chiar daca berlina Toyota se preconizeaza sa nu depaseasca 50.000 euro (fara TVA), problema costurilor nu este asa simpla pe cat pare. Producerea hidrogenului folosind resurse alternative - pentru ca ar fi de neconceput sa fie produs folosind hidrocarburi - duce la costuri foarte ridicate, care risca sa faca insuportabil pretul combustibilului la utilizator.

Mai exista problema stocarii hidrogenului in conditii de siguranta, domeniu in care testarile si cercetarile mai continua, constituind inca unul din punctele nevralgice.

In orice caz, atat o statie de alimentare cu hidrogen, cat si pastrarea combustibilului in rezervoarele autoturismului presupun costuri ridicate, daca luam in calcul masurile de siguranta necesare pentru a evita riscul unei eventuale explozii.

Un glont ratacit sau o coliziune in trafic ar putea compromite credibilitatea intregului sistem, daca rezervoarele nu vor fi concepute astfel incat sa reziste la orice soc mecanic. Problema nu este fara solutie dar toate acestea presupun costuri, si iarasi costuri.

Poate, pentru un anumit timp, producerea, stocarea si distributia combustibilului va trebui subventionata, tinand seama ca ea deschide perspective pentru rezolvarea uneia din cele mai delicate probleme ecologice ale planetei.

Dar efortul merita, daca tinem seama de faptul ca atmosfera nu mai poate suporta multa vreme poluarea cu gaz carbonic, iar automobilul electric, care nu degaja noxe in timpul transportului, polueaza grav alte medii, prin stocurile elementelor uzate continand nocivul litiu, care - asa cum spuneam la inceput - nu pot fi depozitate decat tot pe planeta si cu siguranta sine die.

Citeste si:
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a...
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...