Toyota revine pe primul loc in 2012?

Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 08:22
2264 citiri
Toyota revine pe primul loc in 2012?

Toyota prelua in mod oficial titlul de cel mai mare producator mondial de masini de la General Motors, in 2008, dupa o lupta stransa desfasurata pe parcursul a 77 de ani. Timp de trei ani, compania japoneza a pastrat titlul si doar in urma dezastrelor naturale si a crizei nucleare care au devastat Japonia in primavara anului trecut si-a pierdut locul pe podiumul celor mai mari constructori auto.

Astfel, in 2011, la doi ani dupa ce a solicitat sprijin financiar guvernului american, General Motors a redevenit liderul auto mondial (cu 9,03 milioane de unitati vandute), impingand Toyota pe pozitia a patra (7,95 milioane de vehicule vandute), dupa Volkswagen si alianta franco-japoneza Renault-Nissan (8,03 milioane de unitati vandute, daca sunt incluse si vanzarile AvtoVaz, la care Renault detine 25% din actiuni).

Titlul obtinut de General Motors este oricum contestat, in conditiile in care cifrele includ si masinile Wuling din China, locul revenind astfel germanilor de la Volkswagen.

Totusi, catastrofele naturale au avut efecte limitate pentru gigantul japonez, inca din luna decembrie incepand sa fie vizibile primele semne de revenire. Vanzarile Toyota din ultima luna a anului trecut au depasit estimarile analistilor, crescand cu 0,4% fata de anul precedent. Potrivit reprezentantilor companiei, vanzarile de Toyota, Lexus si Scion au totalizat 178.131 de unitati. Avansul s-a datorat in special noului model Camry, cu 33.506 de unitati vandute, Toyota Camry fiind de altfel cea mai bine vanduta masina in SUA din ultimii zece de ani.

"Increderea consumatorilor continua sa se imbunatateasca si credem ca aceasta tendinta va continua si in 2012", a spus Jim Lentz, seful diviziei de vanzari Toyota din SUA.

De aceea, Toyota a ridicat pentru acest an targetul privind vanzarile globale. Astfel, compania vrea sa vanda 8,58 de milioane de vehicule in acest an, ceea ce ar reprezenta o crestere anuala de 21%.

Compania japoneza mizeaza pe stimulentele guvernamentale pentru masinile cu consum eficient de combustibil, dar si pe Prius Aqua, pentru a-si recastiga cota de piata in 2012.

Pentru a proteja industria locala si pentru a facilita recuperarea in urma dezastrului natural, guvernul japonez a inceput de luna trecuta sa opereze o serie de reduceri de taxe si sa ofere rabat pentru vehicule cu emisii scazute.

Toyota se confrunta in continuare cu aprecierea yenului fata de dolarul american, dar si fata alte valute majore, din ultimele sase luni, subminand valoarea exporturilor japoneze.

Cutremurul si valul tsunami care au lovit coasta Japoniei, impreuna cu aprecierea excesiva a yenului, considerat moneda de refugiu in perioada de instabilitate financiara, au dus in 2011 la primul deficit comercial al Japoniei din 1980.

Citeste si:
Ciolacu, despre pensiile speciale ale primarilor: „Cea mai bună soluţie în acest moment este prorogarea. Pentru un an de zile”
Ciolacu, despre pensiile speciale ale primarilor: „Cea mai bună soluţie în acest moment este prorogarea. Pentru un an de zile”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că la şedinţa de luni, 6 decembrie, a coaliţiei de guvernare, s-a discutat despre pensiile speciale de care aleşii locali ar urma să beneficieze....
Unul dintre cei mai aprigi susținători ai lui Cîțu îl compară acum cu Orban. „Eu l-am sfătuit să facă un pas în spate”
Unul dintre cei mai aprigi susținători ai lui Cîțu îl compară acum cu Orban. „Eu l-am sfătuit să facă un pas în spate”
Unul dintre politicienii care l-au sfătuit pe Florin Cîțu să facă un pas în spate, în negocierile cu cei de la PSD, spunând că, dacă ar fi insistat să rămână premier, ar fi fost...