Cum au ajuns câțiva traficanți de “iarbă” să fie judecați pentru “Trădare prin transmitere de secrete”. Dosar unic în justiția din România

Miercuri, 29 Martie 2023, ora 03:04
10196 citiri
Cum au ajuns câțiva traficanți de “iarbă” să fie judecați pentru “Trădare prin transmitere de secrete”. Dosar unic în justiția din România
Tâlhari la drumul mare au ajuns să fie judecați pentru trădare de țară FOTO Arhivă

Nouă bărbați și o femeie, toți din Ploiești, consumatori și traficanți de droguri, au ajuns pe lista celor mai periculoși infractori din România, acuzați de trădare prin transmitere de secrete, o infracțiune extrem de gravă contra siguranței statului, pentru care pedeapsa este detențiunea pe viață.

Cei zece ”trădători” de țară au ajuns în această situație cel mai probabil dintr-o eroare, în realitate ei fiind trimiși în judecată pentru tâlhărie calificată, furt și lipsire de libertate în mod ilegal.

La ora actuală, în România, nu există niciun dosar în care vreun inculpat să fie judecat pentru trădare prin transmitere de secrete.

Potrivit Codului Penal, această infracțiune se referă la ”Transmiterea secretelor de stat unei puteri sau organizaţii străine ori agenţilor acestora, precum şi procurarea de documente sau date ce constituie secrete de stat, ori deţinerea de asemenea documente de către acei care nu au calitatea de a le cunoaşte, în scopul transmiterii lor unei puteri sau organizaţii străine ori agenţilor acestora, săvârşite de un cetăţean român sau de o persoană fără cetăţenie domiciliată pe teritoriul statului român, se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi”.

Cu ce se ocupau în realitate ”trădătorii de țară” de la Ploiești

Cei zece indivizi din Ploiești, periculoși de altfel, au fost departe de a transmite secrete de stat unor entități străine, ei fiind judecați în realitate pentru furt de borcane pline cu canabis de la alți traficanți și consumatori. Dintr-o eroare, cei zece ”haiduci” din Ploiești figurează pe portalul instanțelor de judecată ca fiind acuzați de ”trădare prin transmitere de secrete (art. 157 C.p.)”

Grupul celor zece, din care face parte și o femeie, controla, la finalul anului 2020 și începutul anului 2021, cartierul Nord din Ploiești. Victimele lor erau adolescenții consumatori și dealeri de droguri pe care îi atacau la drumul mare, îi duceau cu forța în zone izolate și îi tâlhăreau de bani, de droguri sau bunuri care puteau fi valorificate.

Aveau un stil de atac foarte agresiv și profitabil. Victimele, adolescenți de 15, 16 ani sau chiar mai mari, căzute în patima consumului de droguri, erau urmărite, căutate, așteptate, pândite până în momentul în care se aprovizionau cu droguri sau când se afla că au vândut marfă în cantități mai mari și aveau bani. Erau luate cu forța de pe stradă, ziua sau noaptea, băgate cu forța în mașină (inclusiv în taxi) și duse în apartamentul unuia dintre liderii grupării.

Aici, sub amenințarea armelor (macete, baionete, pistol cu șocuri electrice) erau forțate să-și golească buzunarele și ghiozdanele. Banii și drogurile erau confiscate, iar, dacă astfel de valori nu erau găsite la percheziție, victimelor li se lua cheia, iar tâlharii se deplasau pe loc în apartamentul acestora de unde furau bunurile de care erau interesați.

Ca să nu fie reclamați la poliție, tâlharii filmau ”percheziția” și păstrau momentul în care victima scotea din buzunar droguri. Filmarea era o probă că respectivul nu este ușă de biserică, ci implicat și el în traficul de substanțe interzise, astfel că ar fi riscat o condamnare dacă ar fi ajuns să depună vreo plângere la parchet sau poliție. Pe cei mai mici îi șantajau mai ușor. Femeia din grupul de tâlhari avea rol de procuror DIICOT, iar aceasta le confisca ”legal” drogurile și banii și le cerea inclusiv informații despre o eventuală tranzacție de droguri care se pregătea în zonă.

În februarie 2021 cei zece tâlhari din Ploiești au fost trimiși în judecată, fiind deja condamnați la pedepse foarte mari pentru faptele lor. Dosarul lor s-a aflat pe rolul Judecătoriei Ploiești, acuzația de bază fiind cea corectă: tâlhărie calificată.

Abia la instanța superioară, la Curtea de Apel, tâlharii din Ploiești au ajun să fie judecați eronat pentru trădare.

Pedepse uriașe pentru cei zece ”trădători” care furau canabis la borcan

1. condamnă inculpatul ILIE BOGDAN, 11 ani și 8 luni închisoare. Pedeapsa se execută în regim de detenţie,

2. condamnă inculpata DUMITROV ELENA-MIHAELA, fără antecedente penale, la 10 ani și 2 luni închisoare. Pedeapsa se execută în regim de detenţie

3. condamnă inculpatul TUDOR ALBERTO-ȘTEFAN, 10 ani şi 10 luni închisoare. Pedeapsa se execută în regim de detenţie

4. condamnă inculpatul DOBRE LEONARD-COSMIN, 5 ani și 4 luni închisoare. Pedeapsa se execută în regim de detenţie

5. condamnă inculpatul NEAGU GEORGIAN, 5 ani şi 10 închisoare. Pedeapsa se execută în regim de detenţie

6. condamnă inculpatul MATEI GHEORGHE-SEBASTIAN, 8 ani și 6 luni închisoare. Pedeapsa se execută în regim de detenţie

7. condamnă inculpatul DUMITRU EDUARD-GABRIEL, 2 ani și 8 luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileste un termen de supraveghere de 4 ani

inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile

8. condamnă inculpatul MONCEA ELISEI, recidivist postexecutoriu, la pedeapsa de 4 ani închisoare

9. condamnă inculpatul VASILE IOAN IONATAN, 2 ani şi 6 luni închisoare

va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile

10. condamnă inculpatul DINU ANDREI 4 ani și 8 luni închisoare. Pedeapsa se execută în regim de detenţie

Instanța a decis să confiște d la inculpatii Dumitrov Elena Mihaela, Tudor Alberto Ștefan, Matei Gheorghe Sebastian și Neagu Georgian sumele de 9000 de lei și 700 euro.

Sentința Judecătoriei Ploiești nu este definitivă.

Acest dosar se află acum pe rolul Curții de Apel Ploiești. Probabil instanța se va sesiza și va rezolva problema ”trădării”.

#tradare, #informatii secrete, #traficanti, #iarba, #talharie, #canabis, #droguri, #eroare , #justitie