Tradiții și obiceiuri de 15 august. Ce este interzis să faci de Sfântă Maria

Duminica, 14 August 2022, ora 22:35
5617 citiri
Tradiții și obiceiuri de 15 august. Ce este interzis să faci de Sfântă Maria
Pe 15 august, potrivit calendarului creștin ortodox, se sărbătorește Sfânta Maria Mare FOTO Facebook/ Mănăstirea Nicula

Pe 15 august, potrivit calendarului creștin ortodox, se sărbătorește Sfânta Maria Mare. Sărbătoarea mai este cunoscută și ca Adormirea Maicii Domnului.

Din acest motiv sunt persoane acest care nu urează "La mulți ani" celor care poartă acest nume. Dar sunt și persoane care sărbătoresc în această zi onomastica și nu pe 8 septembrie.

Potrivit tradiției, 15 august, este ziua în care se deschide sezonul nunților, dar și când se organizează târgurile de toamnă.

În dimineață zilei de Sfânta Marie Mare, femeile merg la biserica și împart struguri, prune sau faguri de miere, iar apoi tămâie mormintele.

În popor, se spune că în această zi bărbații trebuie să renunțe la pălărie și să înceapă să poarte căciulă, semn că se apropie toamna. Cei care nu se conformează și poartă în continuare pălărie vor fi ironizați de către vecinii din sat. Tot de astăzi, ciobanii încep să coboare oile de la munte.

Altă credință populară este că de Sfânta Marie nu este bine să te scalzi în apă râurilor, pentru că este spurcată de cerbi. Nici să dormi pe prispă casei nu este permis în această zi.

Un alt obicei spune că trebuie să culegi flori și să le așezi la icoană Sfintei Marii pentru că acestea să aibă leac. Tot astăzi se culege năvalnicul sau limba cerbului pe care femeile în vârstă o folosesc la descântec pentru dragoste. Fetele trebuie să îl poarte în sân pentru a atrage tinerii pe care îi plac. Și năpraznicul (o plantă care conține progesteron natural) se poartă în sân din același motiv.

Tot pentru noroc în dragoste, fetele și băieții trebuie să spele cu busuioc icoanele Maicii Domnului.

Astăzi sunt interzise muncile la câmp, iar cei care nu țîn cont de asta vor avea pagube la recolta, iar vitele li se vor îmbolnăvi.

Femeile însărcinate trebuie să se roage la Maică Domnului pentru că sarcina să fie ușoară, iar copiii, sănătoși.

Dacă trandafirii înfloresc în preajma acestei zile, este semn că vom avea parte de o toamna lungă și frumoasă.

Se mai spune din bătrâni că astăzi nu este bine să tunzi părul sau să îl arunci la gunoi. O altă superstiție spune că în această zi să nu mergi înapoi, pentru că Maică Domnului se întristează.

Între Sfânta Marie Mare (15 august) și Sfânta Marie Mică (8 septembrie) este perioada cunoscută drept Între Săntămării, când trebuie să se semene grâul.

Cu această ocazie, zeci de mii de credincioși merg la unul dintre cele mai mari pelerinaje ortodoxe din țară, la mănăstirea Nicula, din județul Cluj. În biserica veche a mănăstirii, se află o icoană a Maicii Domnului despre care se spune că ar fi lăcrimat în mod miraculos la sfârșitul secolului al XVII-lea.

În plus, de Sfânta Maria, marinarii sărbătoresc de ziua ocrotitoarei lor, Ziua Marinei.

2,2 milioane de români poartă numele de Maria și derivate ale acestuia.

Din 2009, ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală și zi nelucrătoare, la fel că în alte zece țări europene, printre care Franța, Spania, Belgia, Italia, Grecia și Portugalia.

Citește și:
Chichița legislativă prin care PSD-PNL lasă în mod cinic fără primar peste 50 de localități
Chichița legislativă prin care PSD-PNL lasă în mod cinic fără primar peste 50 de localități
La doi ani de la alegerile locale, zeci de comune și orașe din România au rămas fără primar din varii motive cum ar fi decesul edilului, probleme în justiție ori demisii. În ciuda...
Deputații au mărit lefurile primarilor însă nu și pe cele ale parlamentarilor. USR anunță că atacă legea la CCR
Deputații au mărit lefurile primarilor însă nu și pe cele ale parlamentarilor. USR anunță că atacă legea la CCR
Camera Deputaților a adoptat marți, 27 septembrie, proiectul de lege privind majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, cu 168 de...