Fost șef de stat, aliat-cheie al SUA, judecat pentru trafic de droguri. Ce spune despre milionul de dolari primit de la ”El Chapo”

Marti, 20 Februarie 2024, ora 15:07
1734 citiri
Fost șef de stat, aliat-cheie al SUA, judecat pentru trafic de droguri. Ce spune despre milionul de dolari primit de la ”El Chapo”
Juan Orlando Hernandez a condus țara între 2014 și 2022 FOTO X/Juan Orlando Hernandez

Fostul preşedinte hondurian Juan Orlando Hernandez este judecat începând de marţi, 20 februarie, în Statele Unite pentru acuzaţii legate de trafic de droguri, un complet de juraţi din New York urmând să stabilească dacă acest fost aliat cheie al Washingtonului în lupta anti-drog şi-a condus de fapt ţara ca pe un ”narco-stat”, transmite Reuters.

Hernandez a fost apropiat de Washington în mandatul său din 2014-2022, când Hondurasul a primit peste 50 milioane de dolari drept asistenţă pentru lupta împotriva traficanţilor şi alte zeci de milioane de dolari ca ajutor militar şi de securitate. În mandatul fostului preşedinte american Donald Trump, Hernandez a primit sprijin pentru a combate migraţia.

Însă, la trei luni după ce a plecat din funcţie, procurorii federali din Manhattan l-au acuzat că a acceptat milioane de dolari ca mită de la traficanţi de cocaină pentru a-i proteja.

Procurorul general american Merrick Garland a afirmat că Hernandez a abuzat de putere pentru a conduce ţara ca pe un ”narco-stat”.

În urmă cu trei ani, fratele lui Juan Orlando Hernandez, fostul deputat Tony Hernandez, a fost condamnat în SUA la detenţie pe viaţă pentru acuzaţii legate de droguri. La proces, un procuror a spus că Juan Orlando Hernandez şi-a protejat fratele.

Juan Orlando Hernandez este închis într-un centru de detenţie din Brooklyn de când a fost extrădat, în aprilie 2022.

El a pledat nevinovat la trei capete de acuzare: import de cocaină, conspiraţie şi posesie ilegală de arme.

Hernandez riscă o pedeapsă minimă de 40 de ani cu executare sau chiar detenţie pe viaţă dacă va fi condamnat pentru toate capetele de acuzare.

Procesul începe marţi cu selectarea juraţilor şi este aşteptat să dureze între două şi trei săptămâni.

Procurorii îl acuză pe Hernandez că, în campania sa din 2013, a acceptat 1 milion de dolari de la Joaquin ”El Chapo” Guzman, liderul cartelului mexican Sinaloa, bani de care s-a folosit spre a corupe oficiali pentru a manipula rezultatele votului în favoarea sa, şi că folosit metode similare pentru a fi reales în 2017.

Hernandez s-a apărat spunând că traficanţii de droguri l-au calomniat pentru a obţine ei înşişi pedepse mai uşoare şi a se răzbuna pe acţiunile instituţiilor de forţă în mandatul său.

Acest argument a fost folosit şi de alţi responsabili latino-americani de rang înalt care au fost inculpaţi în SUA în ultimii ani, printre care fostul ministru mexican al securităţii Genaro Garcia Luna, condamnat anul trecut pentru primire de mită de la El Chapo. Liderul cartelului Sinaloa a fost condamnat el însuşi în 2019 pentru trafic de droguri la închisoare pe viaţă.

În februarie 2024, doi co-inculpaţi care urmau iniţial să fie judecaţi alături de Hernandez - vărul său Mauricio Hernandez şi fostul şef al poliţiei naţionale Juan Carlos Bonilla - s-au recunoscut vinovaţi de trafic de droguri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Orașul din Europa în care cocaina s-ar putea cumpăra de la farmacie. Primarul vrea să combată astfel traficul de droguri
Orașul din Europa în care cocaina s-ar putea cumpăra de la farmacie. Primarul vrea să combată astfel traficul de droguri
Singura modalitate de a combate traficul de droguri şi consecinţele sale "dezastruoase", pentru economia şi securitatea capitalei Olandei, este reglementarea drogurilor tari, precum cocaina şi...
Pădurar prins în flagrant că-l mituia pe șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud cu pastramă, salam din vânat, păstrăv și țuică
Pădurar prins în flagrant că-l mituia pe șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud cu pastramă, salam din vânat, păstrăv și țuică
Un pădurar este cercetat pentru dare de mită după ce a fost prins în flagrant când îi oferea şefului Gărzii Forestiere Bistriţa-Năsăud produse din carne - pastramă, salam de vânat,...
#trafic de droguri, #fost presedinte, #honduras, #mita, #El Chapo , #stiri internationale