Românul căutat pentru tragedia din Essex, Marea Britanie, va fi extrădat. Marius Drăghici riscă o pedeapsă cu 2 cifre

Marti, 27 Septembrie 2022, ora 21:50
5038 citiri
Românul căutat pentru tragedia din Essex, Marea Britanie, va fi extrădat. Marius Drăghici riscă o pedeapsă cu 2 cifre
Marius Mihai Drăghici va fi judecat pentru 40 de capete de acuzare în Marea Britanie. FOTO: Ionuț Mureșan

Al treilea român cercetat în Marea Britanie pentru rolul lui în uciderea a 39 de vietnamezi în timpul unui transport ilegal de migranți cu destinația Essex, pe 23 octombrie 2019, va fi predat în Regatul Unit, în stare de arest preventiv.

Curtea de Apel București a admis solicitarea judecătorilor Tribunalului Districtual din Reading, astfel că Marius Drăghici e pe cale să fie trimis în Marea Britanie, dar dacă va fi condamnat, pedeapsa o va executa aici.

Marea Britanie au scris în mandatul de arestare că îl solicită pe Marius Drăghici pentru 39 de capete de acuzare de omor prin imprundență, corespondentul britanic al infracțiunii de omor din culpă, precum și pentru complicitate la trafic ilegal de migranți.

Problema lui Marius Drăghici (foto) e că în dreptul saxon pedepsele se adună aritmetic, nu se face media lor aritmetică, precum în România.

Aici, pentru cele 40 de capete de acuzare, Marius Drăghici ar primi pedeapsa cea mai grea pentru una dintre ele, sporită cu 1/3 din totalul celorlalte.

În Marea Britanie, românul va primi câte o pedeapsă pentru fiecare dintre capetele de acuzare, urmând a executa suma totală a pedepselor adunate.

Astfel, dacă va fi găsit vinovat, Marius Drăghici s-ar putea uita la o pedeapsă cu 2 cifre.

Capul rețelei, Gheorghe Nica, a fost deja condamnat de o instanță britanică la 27 de ani de pușcărie, în timp ce un alt român – Dragoș Ștefan Damian, cu rol de cărăuș de migranți – a primit o pedeapsă de 3 ani și 10 luni de închisoare.

Curtea de Apel București a dispus predarea lui Drăghici în Marea Britanie

Iată decizia luată pe fond în procesul de extrădare pasivă al lui Marius Mihai Drăghici:

  • Admite sesizarea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. În baza art. 596 şi urm. din titlul VII al Acordului Comercial și de Cooperare între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, pe de o parte, și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pe de altă parte dispune punerea în executare a mandatului de arestare emis la data de 16 iulie 2021 de Judecătorul Districtual din cadrul Tribunalului Reading pe numele persoanei solicitate Marius Mihai Drăghici.
  • Dispune predarea persoanei solicitate Marius Mihai Drăghici către autorităţile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cu respectarea regulii specialităţii, precum şi cu condiţia ca, în cazul în care se va pronunţa o pedeapsă privativă de libertate, persoana predată să fie transferată în România.
  • Dispune arestarea persoanei solicitate, în vederea predării, pe o perioadă de 30 de zile, respectiv de la data de 27.09.2022 la 26.10.2022, inclusiv. Constată că persoana solicitată a fost reţinută și arestată de la 10.08.2022 până în prezent. (…) Cu contestaţie în termen de 5 zile de la pronunţare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 27.09.2022”.

Decizia nu este definitivă, iar ultimul cuvânt îl vor avea judecătorii de la Înalta Curte. Este de așteptat ca apelul să se judece rapid, deoarece cauzele având ca obiect extrădarea se dezbat de urgență.

39 de vietnamezi au murit sufocați într-un camion al traficanților români

La 23 octombrie 2019, 39 de persoane – 31 de bărbaţi, printre care doi adolescenţi de 15 ani, şi opt femei, cu vârste între 15 şi 44 de ani – au fost găsite decedate într-un camion frigorific al cărui container sosise cu feribotul de la Zeebrugge, Belgia.

Fiecare dintre victime plătise peste 10.000 de lire sterline (13.000 de dolari) pentru a ajunge din Vietnam în Marea Britanie. Însă, după ce au stat închise cel puţin 12 ore în camion, au murit sufocate când temperatura a ajuns la aproape 40 de grade Celsius.

Autopsiile au stabilit drept cauză a deceselor hipoxia şi hipertermia într-un spaţiu închis.

Din rețeaua de traficanți de migranți care aducea vietnamezi în Marea Britanie făceau parte și trei români: Gheorghe Nica (cetățean român și britanic, de 45 de ani), Dragoş Ştefan Damian (în vârstă de 28 de ani, cel care urma să îi preia pe cei 39 de migranți la „debarcare”) și Marius Mihai Drăghici, de 48 de ani.

Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Jurnalistul BBC Jonathan Beale a declarat că următorul pachet de ajutor acordat Ucrainei de către Marea Britanie include bombe Paveway. Recent, astfel de arme au fost folosite împotriva...
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
#trafic de migranti, #ucidere din culpa, #extradare, #Marea Britanie, #Essex, #curtea de apel bucuresti , #justitie