Motivul pentru care opt români care au exploatat tinere în Italia au scăpat de acuzații. Erau trimiși în judecată pentru infracțiuni grave

Luni, 06 Februarie 2023, ora 18:37
2373 citiri
Motivul pentru care opt români care au exploatat tinere în Italia au scăpat de acuzații. Erau trimiși în judecată pentru infracțiuni grave
Tinere prinse de poliție practicând prostituția FOTO: Arhivă

Opt membrii ai unor grupări de crimă organizată din Suceava au scăpat de acuzații după ce ani de zile au făcut trafic de carne vie în Italia. Ei au fost trimiși în judecată în 2019 pentru mai multe infracțiuni grave.

Printre traficanții de persoane se află și doi dintre frații Turu, grupare cunoscută în lumea infracțională din zona Moldovei, conform Monitorul de Suceava. Cu toții au scăpat ”basma curată” într-un dosar în care au fost trimiși în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava. Este un dosar în care au fost vizate fapte de trafic de persoane şi proxenetism, cu fete duse să se prostitueze în Italia.

În vara anului 2018, în cadrul operaţiunii „Ziua Z” a DIICOT în toată România, procurorii au organizat o amplă acţiune care a vizat 16 indivizi din Suceava şi Botoşani, care ar fi făcut parte din două grupări infracţionale organizate specializate în săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, trafic de persoane şi proxenetism, care ar fi acţionat în perioada 2010-2014.

Opt inculpaţi din Suceava, care făceau parte din una din cele două grupări, au fost trimişi în judecată în 2019 în acest dosar, procesul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Suceava. Ei erau acuzați de mai multe infracţiuni, inclusiv cea de constituire a unui grup infracţional organizat.

Ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale, cei opt inculpați au scăpat fără nici un fel de condamnare. Este vorba de Decebal Biriş, fost Savu, cunoscut ca „Decebal Turu”, Dan şi Gabriela Vieru, Sorin Răuţ, zis „Geri”, Constantin Răuţ, zis „Zobar”, Marius Răuţ, zis „Garcea”, Ionuţ Biriş şi Anamaria Băiceanu.

Fete sărace şi dezorientate, duse la prostituţie în Italia

Din ancheta procurorilor DIICOT a rezultat că membrii grupării s-ar fi ocupat de recrutarea, adăpostirea, transportarea, transferarea sau preluarea de tinere minore sau majore în vederea exploatării acestora prin determinare sau obligare la practicarea prostituţiei. Cele mai multe fete ajungeau să se prostitueze în Italia. Victimele, multe minore, erau racolate din familii foarte sărace şi dezorganizate şi, sub promisiunea câştigării unor sume mari de bani, erau duse la prostituţie stradală în Italia. Tinerele erau sub strictă supraveghere şi, dacă nu se supuneau, erau lovite cu pumnii şi picioarele şi ameninţate cu moartea, arată procurorii DIICOT.

În conflictul dintre proxeneţii suceveni s-ar fi ajuns şi la incendierea unei prostituate, care a suferit arsuri pe jumătate de corp. Acest episod deosebit de violent a fost anchetat de autorităţile italiene.

Procurorii au transmis că au adunate date despre două grupări infracţionale organizate specializate în săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, trafic de persoane şi proxenetism, unii sau unul dintre membrii primului grup fiind în legătură cu cel de-al doilea grup.

„Membrii acestor grupări au acţionat împreună sau separat în diferite perioade de timp, în scopul exploatării sexuale a mai multor tinere minore sau majore”, au arătat procurorii DIICOT.

Printre cei vizaţi de acţiunea DIICOT se află şi suceveanul Cristian Gheorghe Agheorghiesei, fost Filipciuc, zis „Fila”. Acesta se află după gratii pentru două fapte deosebit de grave. El este condamnat pentru tentativă de omor şi trafic de droguri de mare risc, fapte comise după perioada de exploatare sexuală.

Citește și:
Cântăreața care a ”măcelărit” imnul Angliei la meciul cu Italia: ”M-a deranjat și pe mine” VIDEO
Cântăreața care a ”măcelărit” imnul Angliei la meciul cu Italia: ”M-a deranjat și pe mine” VIDEO
Selecţionata Italiei, campioana continentală, a fost învinsă de Anglia cu scorul de 2-1, joi seara, pe Stadionul ''Diego Armando Maradona'' din Napoli, într-un meci din Grupa C a...
Român acuzat de propria fiică că ar fi violat-o. A recunoscut că a mințit abia după 6 ani: ”Voiam să stau cu iubitul meu fără probleme”
Român acuzat de propria fiică că ar fi violat-o. A recunoscut că a mințit abia după 6 ani: ”Voiam să stau cu iubitul meu fără probleme”
Un român în vârstă de 48 de ani, stabilit în Italia, a fost acuzat de propria fiică că ar fi abuzat-o sexual la vremea când aceasta avea 17 ani, în urmă cu șase ani. Bărbatul a...
#trafic de persoane, #prostitutie, #Italia, #prescriptie fapte , #politie