România a intrat în atenția SUA pentru problema traficului de persoane. Care ar putea fi consecințele pentru țara noastră

Vineri, 13 Mai 2022, ora 16:24
2857 citiri
România a intrat în atenția SUA pentru problema traficului de persoane. Care ar putea fi consecințele pentru țara noastră

Un raport publicat de Departamentul de Stat al SUA din 2021 arată că România rămâne o țară sursă a traficului de persoane. Oficialii americani au inclus țara noastră, pentru al treilea an consecutiv în Pilonul 2 pe lista de supraveghere și ar putea suferi consecințe negative dacă anul acesta nu obținem un raport pozitiv.

Un nou raport va fi publicat în vară, iar pentru țara noastră e esențial să avanseze în lupta anti-trafic, deoarece o retrogradare în Pilonul 3 ar putea avea consecințe negative de imagine, dar și în ce privește colaborarea bilaterală cu SUA, inclusiv pe partea de apărare și accedere în Programul Visa Waiver.

Conform datelor publicate de oficialii americani, cele mai multe victime sunt recrutate în special în sfera practicării prostituției, fiind ademenite cu locuri de muncă „bine plătite”. Următoarea cea mai întâlnită formă de trafic este reprezentată de exploatarea prin muncă și cerșetorie.

Autoritățile de la București recunosc că mediul online a devenit platformă pentru facilitarea comiterii infracțiunilor de trafic de persoane și pornografie infantilă.

Ce riscă România

Departamentul de Stat al SUA publică anual un raportul privind traficul de persoane (TIP Report) prin care se evaluează eforturile anti-trafic depuse la nivelul statelor pe baza unor standarde minime. În ultimii trei ani, țara noastră a fost încadrată în Pilonul 2. Aceste categorii se încadrează țările după cum urmează:

• În Pilonul 1 sunt statele ale căror guverne îndeplinesc standardele minime pentru eliminarea traficului;

• În Pilonul 2 sunt statele ale căror guverne nu îndeplinesc în totalitate standardele minime, dar fac eforturi semnificative în acest sens;

o în Pilonul 2 Watch List, o subgrupă a Pilonului 2, sunt incluse statele în care se constată o creștere semnificativă a numărului victimelor și care nu au demonstrat intensificarea eforturilor anti-trafic; dacă un stat este plasat timp de doi ani consecutiv în această categorie, este inclus automat în Pilonul 3;

• În Pilonul 3, statele ale căror guverne nu îndeplinesc standardele minime și nu fac eforturi semnificative în acest sens.

În vara acestui an oficialii americani sunt așteptați să publice un nou raport, iar eventuala retrogradare a României în Pilonul 3 ar putea avea consecințe negative atât în ceea ce privește imaginea României, cât și în ceea ce privește cooperarea bilaterală cu SUA. Retrogradarea ar putea să însemne, de asemenea, o serie de restricții din partea SUA, cu impact inclusiv pe zona de apărare și în ceea ce privește accederea României în Programul Visa Waiver.

Ce au făcut autoritățile

Conform unor date ale MAE, autoritățile române depun eforturi semnificative pentru reducerea dimensiunilor traficului de persoane şi a traficului de minori, acțiunile întreprinse ținând cont de recomandările SUA și ale organismelor internaționale cu competențe în domeniu.

În acest sens, țara noastră cooperează și cu alte state și organizații pentru a combate acest fenomen. Pentru implementarea Strategiei Naționale împotriva traficului de persoane există un comitet de monitorizare la Guvern la care participă toate instituțiile cu atribuții în combaterea traficului de persoane și care a fost preluat mai nou sub coordonarea Cancelariei Prim-Ministrului.

Totodată, în 2021 Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane a implementat peste 150 de proiecte educaționale și 25 de campanii naţionale şi locale de prevenire a traficului de persoane și au fost desfășurate peste 2000 de activități de informare și preventive în urma cărora s-a înregistrat un număr de aproximativ 120.000 de beneficiari direcţi.

Ce mai e de îmbunătățit

Autoritățile române recunosc că mai au de lucrat la mai multe capitole precum gestionarea problemei pregătirii de specialitate a personalului pentru combaterea traficului de persoane și pentru protejarea efectivă a victimelor.

De asemenea, rămâne de văzut cum va fi realizată creșterea concretă a calității și disponibilității serviciilor de asistență acordată victimelor traficului de persoane de către instituțiile responsabile.

Citeste si:
O mișcare extremistă evreiască și un grup jihadist palestinian, scoase de SUA de pe lista organizațiilor teroriste
O mișcare extremistă evreiască și un grup jihadist palestinian, scoase de SUA de pe lista organizațiilor teroriste
Statele Unite vor scoate de pe lista neagră a organizaţiilor teroriste un grup extremist evreu legat de fostul rabin Meir Kahane şi un grup militant palestinian, după mai mulţi ani fără...
Un avion s-a prăbușit pe un pod din Miami: un om a murit și cinci au fost răniți VIDEO
Un avion s-a prăbușit pe un pod din Miami: un om a murit și cinci au fost răniți VIDEO
O persoană a murit şi cinci au fost rănite, inclusiv doi copii, după ce un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit pe un pod din apropierea parcului Haulover din Miami. Accidentul a avut loc...