Reportaj BBC despre traficul de carne vie din România: “Cu cât mai tânără este fata, cu atât este mai ușor pentru traficant să o sperie” VIDEO

Marti, 25 Ianuarie 2022, ora 12:27
4754 citiri
Reportaj BBC despre traficul de carne vie din România: “Cu cât mai tânără este fata, cu atât este mai ușor pentru traficant să o sperie” VIDEO

BBC arată, într-un reportaj realizat în România și în Marea Britanie, cum copile chiar și de 10 ani din țara noastră sunt recrutate pentru a fi traficate atunci când ajung adolescente. Sunt ținute captive și sunt exploatate pentru sex.

Reporterul BBC Jean Mackenzie a documentat timp de doi ani un amplu material despre traficul de persoane, arătând cum a ajuns atât de înfluritoare această industrie.

“"Loverboy" este metoda cea mai oribilă de recrutare a tinerelor fete. Le abordează chiar în curtea școlii. Vin și le spun: te iubesc foarte mult, ești foarte frumoasă, ești foarte deșteaptă. Sunt foarte credibili. Am aici o fată de 13 ani care este absolut disperată să se întoarcă la iubitul ei de 52 de ani.

Cu cât mai tânără este fata, cu atât este mai ușor este pentru traficant să o sperie. Avem fete chiar și de 12 ani care ajung la noi și care au devenit victime de la 10 ani”, spune Iana Matei, fondatoarea Asociației Reaching Out.

Activista i-a spus reporterului BBC faptul că traficanții sunt rareori condamnați. “Cu traficantul nu s-a întâmplat nimic. Mama fetei a depus o plângere, dar nu s-a întâmplat nimic mai departe. După părerea mea ar trebui condamnat și închis. El are 52 de ani, iar ea 12!”, spune Matei.

Încrederea fetelor în poliție este distrusă înainte ca ele să ajungă în Marea Britanie, comentează BBC, care prezintă povestea unei familii a cărei fiică, Andreea, tocmai s-a întors acasă după ce a fost traficată timp de 3 ani. “Eram un copil. Aveam 12 ani. Eram doar o sclavă pentru ei, făceam tot ce îmi spuneau. Au început să aibă nevoie de bani și știau că singura opțiune era să mă prostituez”, spune Andreea.

Părinții Andreei spun că știau cine a luat-o pe fată, doar că poliția nu a vrut să îi ajute. “La poliție când mergeam nu auzeam decât că ei nu au ce să facă. Că nu au personal ca să poată să meargă să o caute. Ieșeam în oraș și o căutam cu mașina”, povestește mama Andreei.

Într-un final, femeia a decis să își salveze singură fiica. A aranjat o întâlnire cu traficantul pretinzând că este un dealer de droguri. “Aici este locul unde am găsit-o în portbagajul mașinii. Era drogată, nici nu putea să stea în picioare. Nu-mi venea să cred cum era copilul meu acasă și cum ajunsese acum”, mai spune mama fetei.

Reporterul amintește cazul Alexandrei Măcesanu, tânăra din Caracal răpită de pe stradă, sechestrată și violată, care a sunat în repetate rânduri la 112, dar fără succes.

“Poliția din România nu acordă mare atenție atunci când o fată este răpită. Ei consideră că este vorba despre trafic de carne vie și investigația se oprește aici”, spune jurnalista Maria Andrieș.

Reporterul BBC a stat de vorbă și cu părinții Alexandrei Măceșanu, pe care i-a întrebat ce părere au despre felul în care a acționat poliția în cazul dispariției fiicei lor. “Cred că au luat-o ca pe o glumă. Că dacă o tratau serios din prima, cred că azi era aici cu noi”, aspus Ioan Măceșanu.

“Traficul este o crimă organizată. Veniturile sunt mari, riscul este scăzut. Dar dacă inversezi ecuația și îi bagi la închisoare și le confiști toate bunurile nu le va mai fi atât de ușor să traficheze. Vor trebui să se gândească de două ori”, mai spune Iana Matei.

Cifrele prezentate în reportaj arată că, în 2020, în România au fost identificate 429 de victime ale traficului de carne vie. Jumătate erau copii.

Citeste si:
Cum a câștigat o grupare de proxeneţi din Tunari o jumătate de milion de euro prin metoda "loverboy". 21 de fete au fost exploatate
Cum a câștigat o grupare de proxeneţi din Tunari o jumătate de milion de euro prin metoda "loverboy". 21 de fete au fost exploatate
Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat luni, 16 mai, 44 de percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Călăraşi, Prahova, Suceava, Olt şi Brăila,...
Cum ar putea fi afectat USR de plecarea lui Dacian Cioloș din partid și ce șanse ar putea avea acesta pe cont propriu
Cum ar putea fi afectat USR de plecarea lui Dacian Cioloș din partid și ce șanse ar putea avea acesta pe cont propriu
Dacian Cioloș s-a întâlnit săptămâna trecută cu mai mulți apropiați din USR, foști membri PLUS, și ar pregăti o demisie din partid, potrivit unor surse politice. Șansele sale de...