Rolul unui român în uriașa tragedie din Marea Britanie. Traficanții încasau 500.000 de dolari la fiecare transport de migranți

Sambata, 01 Octombrie 2022, ora 03:01
11737 citiri
Rolul unui român în uriașa tragedie din Marea Britanie. Traficanții încasau 500.000 de dolari la fiecare transport de migranți
Marius Mihai Drăghici adus la Curtea de Apel București pentru judecarea cererii de extrădare. FOTO: Ionuț Mureșan

Traficantul Marius Mihai Drăghici – românul a cărui extrădare este solicitată de Marea Britanie pentru a fi judecat în legătură cu moartea a 39 de persoane în timpul unui transport ilegal de migranți – i-a arătat șoferului ruta în ziua tragediei, fiind el însuși la volan cu ocazia altor curse. Din informațiile aflate la dosar, gruparea lui Drăghici făcea cel puțin 500.000 de dolari pe un astfel de transport.

Pe data de 23.10.2019 Marius Mihai Drăghici urma să îi preia pe vietnamezi la sosire Ferma Collingwood, însă a fugit imediat ce a observat că toți migranții au murit în timpul transportului.

Noi date cu privire la gruparea de traficanți de migranți din Marea Britanie – din care făceau parte și români – au ieșit la iveală după ce Curtea de Apel București a decis să admită solicitarea autorităților din Regatul Unit și să-l predea pe Marius Mihai Drăghici pentru a fi judecat pentru 39 de capete de acuzare de omor prin imprudență și una de conspirație în sprijinirea imigrației ilegale.

În legislația română, faptele lui Drăghici corespund uciderii din culpă și facilitarea imigrației ilegale în forma complicității.

Ziare.com a consultat motivarea deciziei Curții de Apel București din data de 27 septembrie, în care magistratul britanic care a emis mandatul de arestare reconstituie cum s-au petrecut lucrurile până în data de 23 octombrie 2019, când cei 39 de migranți au fost găsiți morți în spatele unui tir abandonat într-o zonă industrială.

Cronologia faptelor înainte de tragedie și rolul lui Drăghici

Iată ce rol avea Marius Mihai Drăghici în cadrul grupării și ce a făcut până în ziua tragediei, potrivit documentului citat:

 • Numitul (Drăghici Marius Mihai – n.r.), era unul dintre membrii grupului care introducea ilegal imigraţi în Marea Britanie din Europa Continentală.
 • Imigranţii au fost introduşi ilegal în Marea Britanie în datele de 11 şi 18.10.2019, fiind transportaţi cu un trailer care a fost dus la Ferma Collingwood, de unde migranţii au coborât şi au plecat cu mai multe autoturisme.
 • Numitul (Drăghici Marius Mihai – n.r.) a fost la Ferma Collingwood cu alţi membrii ai grupului la datele de 22.09.2019, 05.10.2019 şi 07.10.2019, iar în data de 11.10.2019 a condus camionul la fermă şi a fost şoferul unui autoturism care transporta migranţii.
 • S-a mai reţinut că la data de 18.10.2019 numitul (Drăghici Marius Mihai – n.r.) a luat migranţii, după ce aceştia au fost aduşi într-un trailer condus de un alt membru al grupului infracţional.
 • La data de 23.10.2019, 39 de migranţi de naţionalitate vietnameză au murit într-un trailer comercial care se deplasa din Belgia către Marca Britanic. Niciuna dintre persoanele decedate nu avea viză, nicio persoană nu era cetăţean din Uniunea Europeană şi niciuna nu avea dreptul de a intra în Marca Britanic.
 • Din probatoriul administrat a reieşit că majoritatea victimelor au urcat în trailer în nordul Franţei în jurul orei 10:35.
 • Treiler-ul a intrat pe feribot în jurul orei 14:52 şi a intrat în apele teritoriale ale Marii Britanie în jurul orei 19:43.
 • Treiler-ul era efectiv etanş, astfel încât cei aflaţi înăuntru nu au avut posibilitatea de a lua legătura cu cineva din afară. Toate victimele au murit sufocate, deoarece au fost ţinute într-un spaţiu închis şi cu o cantitate limitată de oxigen.
 • În legătură cu aceste fapte, referitor la (Drăghici Marius Mihai – n.r.), s-a reţinut că împreună cu (n.r. – un alt membru al grupării) l-au condus pe şoferul de camion Maurice Robinson la Ferma Collingwood pentru a-i arăta ruta.
 • (Drăghici Marius Mihai – n.r.) s-a întors din nou la fermă pentru a aştepta sosirea migraţilor.
 • După ce au fost anunţaţi că migranţii erau morţi, (Drăghici Marius Mihai – n.r.) şi un alt membru al grupului care aşteptau la fermă au părăsit zona şi ulterior Marea Britanie, în data de 23 sau 24.10.2019.

Traficanții, plătiți cu 500.000 de dolari de către cei 39 de migranți

Cele 39 de persoane – 31 de bărbaţi, printre care doi adolescenţi de 15 ani, şi opt femei, cu vârste între 15 şi 44 de ani – care au fost găsite decedate în tir-ul traficanților sunt:

 1. Bui Phan Thang
 2. Bui Thi Nung
 3. Cao Huy Thanh
 4. Cao Tien Dung
 5. Dang Huu Tuyen
 6. Dinh Dinh Binh
 7. Dinh Dinh Thai Quyen
 8. Duong Minh Tuan
 9. Hoang Hoi
 10. Hoang Tiep
 11. Le Ha
 12. Le Trong Thanh
 13. Nguyen (…)
 14. Nguyen Ba Vu
 15. Nguyen Dinh Luong
 16. Nguyen Dinh Tu
 17. Nguyen Hiep
 18. Nguyen Huy
 19. Nguyen Huy Phong
 20. Nguyen Minh Quang
 21. Nguyen Ngoc Ha
 22. Nguyen Nhan
 23. Nguyen Thi
 24. Nguyen Tho Tuan
 25. Nguyen Tien Dung
 26. Nguyen Trong Thai
 27. Pham Thi Ngoc Oanh
 28. Pham Thi Tra My
 29. Phan Thi Tranh
 30. Tran Hai Loc
 31. Tran Khanh Tho
 32. Tran Manh
 33. Tran Ngoc Hieu
 34. Tran Thi Mai Nhung
 35. Tran Thi Ngoc
 36. Tran Thi Tho
 37. Vo Linh
 38. Vo Ngoc Nam
 39. Vo Nhan Du

Fiecare dintre victime plătise peste 10.000 de lire sterline (13.000 de dolari) pentru a ajunge din Vietnam în Marea Britanie. În total, cei 39 au plătit grupării de traficanți 500.000 de dolari.

După ce au stat închise ore în șir în camion la o temperatură de aproape 40 de grade Celsius, vietnamezii au murit sufocați, rând pe rând.

Autopsiile au stabilit drept cauză a deceselor hipoxia şi hipertermia într-un spaţiu închis.

27 de ani de pușcărie pentru Gheorghe Nica, liderul rețelei

Din rețeaua de traficanți de migranți care aducea vietnamezi în Marea Britanie făceau parte și trei români: Gheorghe Nica (cetățean român și britanic, de 45 de ani), Dragoş Ştefan Damian (în vârstă de 28 de ani) și Marius Mihai Drăghici, de 48 de ani.

Capul rețelei, Gheorghe Nica, a fost deja condamnat de o instanță britanică la 27 de ani de pușcărie, în timp ce un alt român – Dragoș Ștefan Damian, cu rol de cărăuș de migranți – a primit o pedeapsă de 3 ani și 10 luni de închisoare.

Curtea de Apel București a admis solicitarea judecătorilor Tribunalului Districtual din Reading, astfel că al treilea român, Marius Drăghici, e pe cale să fie trimis în Marea Britanie, dar dacă va fi condamnat, pedeapsa o va executa aici.

Problema lui Marius Drăghici e că în dreptul saxon pedepsele se adună aritmetic, nu se face media lor aritmetică, precum în România.

Aici, pentru cele 40 de capete de acuzare, Marius Drăghici ar primi pedeapsa cea mai grea pentru una dintre ele, sporită cu 1/3 din totalul celorlalte.

În Marea Britanie, românul va primi câte o pedeapsă pentru fiecare dintre capetele de acuzare, urmând a executa suma totală a pedepselor adunate.

Astfel, dacă va fi găsit vinovat, Marius Drăghici s-ar putea uita la o pedeapsă cu 2 cifre.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Filmul ”Mary Poppins”, încadrat la limbaj discriminatoriu în Marea Britanie. Se recomandă vizionarea doar cu îndrumarea părinților
Filmul ”Mary Poppins”, încadrat la limbaj discriminatoriu în Marea Britanie. Se recomandă vizionarea doar cu îndrumarea părinților
Ratingul de vârstă pentru filmul "Mary Poppins" a fost ridicat la PG de către British Board of Film Classification (BBFC), la aproape 60 de ani de când a fost lansat, scrie The Guardian....
Lovitură primită de o țară NATO occidentală: Marea Britanie o sancționează pentru legături cu Putin
Lovitură primită de o țară NATO occidentală: Marea Britanie o sancționează pentru legături cu Putin
După începerea invaziei lui Putin din Ucraina de acum doi ani, țările vestice au impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei, pentru a-i diminua capacitatea de război. Acum,...
#traficanti, #trafic migranti, #vietnamezi, #ucidere din culpa, #grup infractional organizat, #extradare, #Marea Britanie , #justitie