Ce pensie va primi Traian Băsescu pentru un mandat în Parlamentul European. Surpriză în topul pensionarilor de lux

Autor: Dan Stan
Duminica, 19 Mai 2024, ora 09:53
7471 citiri
Ce pensie va primi Traian Băsescu pentru un mandat în Parlamentul European. Surpriză în topul pensionarilor de lux
Fostul președinte Traian Băsescu FOTO Facebook/Traian Băsescu

Mandatul la Bruxelles a ajuns pentru mulți dintre politicienii români un refugiu: nu prea mai sunt trași la răspundere de opinia publică așa cum se întâmpla când erau parlamentari sau miniștri, ori când ocupau funcții la nivel local. De asemenea, călătoresc mult și încasează sume consistente de bani lună de lună.

Nici pensiile nu sunt mici pentru foștii europarlamentari. Aceștia au dreptul să se pensioneze după vârsta de 63 de ani, iar pensia oferită reprezintă 3,5% din salariul lor pentru fiecare an în funcție și a 1/12 din salariu pentru fiecare lună întreagă suplimentară, dacă nu depășește 70% din total, potrivit statutului PE.

Mai mulți politicieni din PSD, PNL și PMP își permit deja să iasă la pensie. Cea mai mare pensie o va încasa Marian Jean Marinescu, un nume care nu spune mare lucru publicului larg. Europarlamentarul din Râmnicu Vâlcea este membru PNL, dar care, aproape ca orice „penelist", provine din PDL-ul lui Traian Băsescu, ce a „capturat" PNL-ul, aspect remarcat de politologul Andrei Țăranu. Marinescu are 71 de ani, iar primul mandat la Bruxelles l-a bifat încă din anul 2007. În Parlamentul European, fostul prefect de Dolj a consemnat 19 luni din perioada 2007-2009, plus trei mandate complete. Astfel, pensia lunară va ajunge pentru el la 5.800 de euro.

PSD-iștii și PNL-iștii și-au asigurat bătrânețea

Rovana Plumb (PSD), fostă ministră în mai multe guverne, a prins aproape doi ani de mandat, între 2007 și 2009, în următoarea legislatură a stat doi ani și zece luni, până când a fost numită ministră, iar în perioada 2019-2024 a avut o legislatură completă. Astfel, după toată perioadă petrecută în Parlamentul European, și-a asigurat un venit lunar de aproximativ 3.300 de euro.

Ajuns la 72 de ani, Traian Băsescu a rămas fără indemnizația de fost președinte, după ce s-a dovedit că a fost colaborator al Securității. Totuși, el va primi aproximativ 1.750 de euro lunar, pensie de la Parlamentul European, pentru mandatul complet din perioada 2019-2024, potrivit România TV.

Europarlamentarul Vasile Blaga (67 de ani), actual PNL-ist, fost PDL-ist, va primi și el un venit lunar asemănător cu cel al fostului său colaborator, Traian Băsescu.

Ce valoare a atins pensia medie lunară în România, în primul trimestru din 2024
Ce valoare a atins pensia medie lunară în România, în primul trimestru din 2024
Pensia medie lunară în România a atins valoarea de 2.418 lei, în primul trimestru al anului 2024. Aceasta reprezintă o creștere de 13,8% față de trimestrul precedent. Creștere de peste...
Adrian Năstase, despre gențile cu bani: "Elena Udrea face închisoare în locul lui Traian Băsescu"
Adrian Năstase, despre gențile cu bani: "Elena Udrea face închisoare în locul lui Traian Băsescu"
Fostul premier Adrian Năstase a declarat că Elena Udrea face închisoare în locul lui Traian Băsescu în cazul „genților cu bani” legat de finanțarea la campania electorală pentru...
#Traian Basescu, #pensii, #Parlamentul European , #stiri Traian Basescu
  1. Clotilde Armand aruncă săgeți spre șeful AEP: ”Bine că n-a fost Toni Greblă la Munchen, că ne fura vreo două goluri”
  2. Surpriză de proporții la Sectorul 2. Cum s-a schimbat raportul de forțe după renumărarea voturilor
  3. Nicolae Ciucă surprinde: ce făcea președintele PNL în timp ce Marcel Ciolacu urmărea România - Ucraina de pe Allianz Arena - FOTO
  4. În ce măsură se poate repeta scenariul Iliescu-Vadim la alegerile prezidențiale din 2024: „Se poate crea o stare de spirit negativă”
  5. Noi rezultate la alegerile locale. Cum se poziționează PSD față de PNL
  6. PNL, gata să trădeze PSD. În speranța că va da viitorul preşedinte, ar putea trece în opoziție SURSE
  7. BEC a respins cererea de renumărare a voturilor în orașul Constanța, dar și în trei județe din țară
  8. Optimism în USR după rezultatele slabe la alegeri: ”Vom reporni partidul cu toată forţa”. Noi informații despre viitoarea conducere
  9. Lucian Bode nu scapă de decizia de plagiat: ”A pierdut, definitiv, cel de-al doilea proces” FOTO
  10. Opinie: Îl vrea Ciolacu pe Geoană prezidențiabil?