Bastonul lui Traian Igas (Opinii)

Luni, 06 Iunie 2011, ora 12:40
4066 citiri
Bastonul lui Traian Igas (Opinii)
Foto: igas .ro

Nu stim daca Traian Igas a tinut in mana un astfel de obiect, dar suntem convinsi ca si-ar fi dorit sa mangaie acesta arma comuna politistului de rand. Neavand acest privilegiu, domnul ministru foloseste acum bastonul pe post de topor, cu care fie loveste, fie taie la intamplare.

Politia nu mai este privita demult ca un element de sprijin pentru cetateanul de rand. Atat de mult s-a perimat ideea de ordine publica, incat numai la auzul rostirii cuvantului "politist", oamenilor le fuge gandul la niste indivizi burtosi care de-abia se misca pe strada sau isi aduc aminte de acel om al legii palmuit de o profesoara, in vazul camerelor de luat vederi.

Domnul Igas declara personal, intr-un interviu recent difuzat de Evenimentul Zilei, ca politia se afla la stadiul anilor '70. A gasit si explicatia logica a acestui dezechlibru : perioada 2005-2009 a fost cea in care sistemul a preluat angajati intr-un mod extrem de rapid, ajungand astfel sa avem cu "100 de politisti mai mult decat media europeana". Extrem de confuz, domnul ministru, dar are o scuza: analizele sunt facute de expertii din sistem.

Episodul "iesi afara, javra ordinara" pare a fi fost fatal pentru multi subordonati ai domnului Igas. Ca sa ne facem o imagine a telului domnului ministru, nu trebuie decat sa amintim momentul in care Traian Igas a depus juramantul, uitand sa dea mana cu Emil Boc, dupa ce in prealabil il salutase respectuos pe Traian Basescu. "Deja ti-ai uitat seful", i-a transmis Basescu razand, parca persiflandu-l pe Emil Boc.

La momentul numirii, Basescu a cerut un raport amanuntit despre politistii care au participat la mitingul din fata Cotrocenilor. Igas a promis ca va cere o comisie de analiza, pentru ca problema este mult mai profunda. Desi a declarat ca vor fi facute publice numele celor vinovati de invectivele aduse presedintelui, n-am auzit date concrete in acest sens. Astfel, putem presupune ca Igas a gasit de cuviinta sa pedepseasca un intreg sistem pentru cativa denigratori.

Candva, ministrii se luptau pentru subordonatii lor, iar Ministerul Finantelor era vazut drept omul negru de ministerele care cereau finantare. Acum ministrii arata precum un pluton de executie, in care soldatii n-au identitate si nici coloana vertebrala. Ca la un ordin, ei sunt gata sa traga chiar si in propriii oameni, pe care nu-i mai percep drept colegi, ci "surplus pentru bugetul auster".

Ultimele date Eurostat indica o Romanie cu 2,28 politisti la mia de locuitori, fata de Italia care are 5,66 la mia de locuitori. N-am inteles de unde a dedus domnul Igas ca Romania se afla la acest capitol peste media europeana, dar personal pot sa constat un lucru. Mediul rural, unde locuiesc, este un "no man's land", in care politia si patrulele de jandarmi reprezinta o raritate. Pe tren, in doi ani de naveta, n-am vazut picior de politist.

Greu de inteles cum un absolvent de drept si un masterand in stiinte economice nu este in stare sa vorbeasca corect romaneste nici pe jumatatea unui absolvent mediocru de liceu. Alaturi de Gheorghe Ialomitianu, intareste plutonul ministrilor care incep sa vorbeasca, dar nimeni nu intelege ce vor sa spuna. Intotdeauna trebuie sa intre Traian Basescu in direct, de la Cotroceni, sa ne lamureasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Traian Igas politisti, #Basescu Boc Igas, #ministru norma de hrana politisti , #ministru Interne