Domnule Traian Igas, nu fiti criminogen si dati-va demisia! (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 18:29
7595 citiri
Domnule Traian Igas, nu fiti criminogen si dati-va demisia! (Opinii)

Pentru ca a folosit cuvantul in discursul citit in Parlament, desi intr-o limba aproximativa, despre care unii ar putea crede ca ar fi fost romana, nu am dubii ca nu-l va intelege.

Pentru a nu mai fi luat din nou in ras de Elena Basescu, pe buna dreptate totusi, l-as sfatui pe ministrul Igas sa nu mai asasineze limba romana. Sa o lase asa cum am mostenit-o de la strabunii nostri.

Fiti bun, asadar, domnule ministru, ca intelept se vede prea bine ca sunteti, si renuntati de buna voie a mai face de ras institutia si oamenii pe care ii reprezentati.

Ca intr-un film care experimenteaza limitele ridicolului, ministrul Administratiei si Internelor spulbera cu fiecare aparitie publica noi culmi ale agramatismului. E deja o regula si o stare de fapt, nu mai e vorba nicicum de vreo exceptie.

Traian Igas stalceste la fiecare doua cuvinte cel putin alte trei. Cand ma pregateam sa imi exprim dubiile in legatura cu modificarea proiectului de lege privind organizarea si desfasurarea alegerilor, ceasul rau al natiei romanesti a facut ca Traian Igas sa ia cuvantul de la tribuna Parlamentului.

Si l-a luat "complect", vorba domniei sale. Asa cum "francezii face ceva pe MCV nostru", la fel si Traian Igas face mai multe pe limba romana. Culmea e ca, dupa ce Igas termina de vorbit, nu mai ai cum sa te gandesti si la continutul pe care incercase sa-l exprime, ci mintea iti ingheata, bulversata de multiplele distorsiuni ale graiului. As paria ca exista copii ale caror exercitii de vorbire din primii ani de viata au mai mare succes.

Limba e vie si evolueaza "datorita" si unor astfel de "criminogeni" - le asteptam tiparite in viitoarea carte pe care Igas va binevoi sa o scrie.

Dupa o astfel de prestatie, cum sa mai comentezi intentia lui Traian Igas de a comasa alegerile? Sau cum sa te mai legi de noua modificare a proiectului legii care tocmai ce isi propunea sa modifice organizarea si desfasurarea alegerilor? Ce sperante sa ai ca domnul "complect" ar putea sa inteleaga diferenta dintre costurile democratiei si o economie care nu se face absolut deloc prin comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare?

Cum sa-i explici unui astfel de individ ca, din moment ce poporul si-a exprimat dorinta de a nu avea mai mult de 300 de parlamentari, el nu are cum sa isi bata joc de votul romanilor si sa propuna cresterea numarului actual al alesilor, de 471 la 487?

Daca democratia face pentru Igas cat pretul unui teren de fotbal construit in panta si al unei telegondole intre blocuri, prin ce miracol s-ar putea sa inteleaga ca rezultatul unui referendum nu poate fi batjocorit astfel?

Iar daca cineva isi imagineaza ca numarul parlamentarilor va fi schimbat ulterior, separat, odata cu modificarea Constitutiei, mai bine s-ar apuca de studiul criminogeniei. Ar fi mai castigat.

Pentru ca proiectul de modificare a Constitutiei nu are nicio sansa sa treaca, din moment ce nu exista si nu va exista o majoritate parlamentara de doua treimi gata sa se sinucida pe ultima suta de metri. Nu se va intampla nici daca se anunta sfarsitul lumii, daramite doar pentru moftul unui presedinte si de dragul unor calcule electorale oricum doar ipotetice.

In sfarsit, sa mai indraznim a-l intreba pe ministrul de Interne daca mai stie ce a propus initial, ce a modificat dupa si ce a mai ramas din proiectul de lege lansat saptamana trecuta? Sau in urma caror interventii s-au produs schimbarile? Ori a reflectat profund la implicatiile diminuarii pedepselor pentru fraudarea votului si, apoi, le-a retras de teama ca USL sa nu cumpere mai multe voturi decat partidul sau?

La o singura intrebare totusi as avea curiozitatea sa aflu raspunsul - cum si-a luat domnul Igas examenele la cele doua facultati pe care le-a absolvit, daca domnia sa nu poate sa citeasca bine in limba romana? Cat despre vorbirea libera si "complecta" a lui Traian Igas, mai bine sa nu ne mai intrebam nimic.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...