Igas, de la imunitate lingvistica la fals in declaratii (Opinii)

Luni, 06 Februarie 2012, ora 07:38
9388 citiri
Igas, de la imunitate lingvistica la fals in declaratii (Opinii)

Nu ar trebui sa deranjeze pe nimeni faptul ca ministrul de Interne s-a prezentat "en retard" la Bacalaureat. Nici ca l-a luat, desi a depus cu siguranta eforturi considerabile la debutul examenului de maturitate, proba de limba romana. Cum nu ar fi cazul sa ofenseze pe cineva ca este absolvent de Drept fara a incerca vreodata marimea unei robe.

La urma-urmei, practica militienilor cu patalama in Justitie, inainte de '89, nu le-a afectat catusi de putin eficacitatea de vajnici aparatori ai cuceririlor socialiste omnipotent dezvoltate. Multi sepcari cu diagonala si portharta nu aveau habar de prima litera a celui dintai alineat gazduit de vreun cod civil sau penal.

Unii erau procurori pe la sport, altii juristi la Festivalul Cerbul de Aur. Armele lor de maxima utilitate erau bastonul de cauciuc si catusele. Argumente forte in detrimentul unei precare constructii logice emise de eventuala materie superior organizata.

Revenind, daca un orator inspirat si pretendent la sefia statului, cum este Crin Antonescu, ar pierde orice confruntare cu limba lui Shakespeare, ce castig i-ar aduce ministrului Traian Igas negarea precisa ca nu-si siluieste limba materna? Ce atata tevatura pentru niste termeni, lipiciosi ca ghebosul de gard in exprimare, folositi de un demnitar platit din impozitul profului de romana!

Atat a reusit sa aprofundeze omul prin salile de clasa din Aradul sau natal. Nu este "vadita" buna lui intentie de un non-combat in fata stihiilor albe care au atentat la energia electrica din localitatile patriei in slujba careia se afla. Cum nu e "impetuos" necesar s-o tii pe a ta, sa fii sincer si sa recunosti ca ti-ai permis un exercitiu a la H.G.Wells de raspandire a emulatiei extreme. Ca acela cu omatul de pe la mijlocul veacului trecut.

Un experiment reusit. Nu au venit primejdioasele cohorte de "aliens" si nici tramvaiele nu si-au croit galerii de cartita polara pe sub nameti. Panica s-a ostoit de la sine, patronii de pravalii au zambit mefistofelic, mangaindu-si barbile a saftea cu fisicuri bancnotifere. Un final fericit prevazut de mintea "sharp" a lui Traian Igas.

Toate aceste insignifiante derapaje pe poleiul sinapselor, carora le-a cazut naiva victima ministrul MAI, palesc in fata batjocoririi adevarului despre sora iernii din '54. Seful organelor Interne arunca in cocoasa gazetarilor ineptia livrata populatiei prin intermediul zicerii date unui cotidian central. Tertip uzat, lipsit de minima demnitate.

Rosteste domnul impricinat: "N-am facut niciun moment aceasta declaratie, dar sigur ca presa, asa cum ne-a obisnuit de multe ori, pune in gura unor politicieni si lucruri pe care nu le-au spus." Foloseste Igas in , de aceasta data, neagramatu-i breefing adverbul (daca o fi stiind ce-i acela) "sigur". Cu seninatate, fiindca asa scrie la fisa postului slujbasilor cu cascheta: certitudine, siguranta de sine, mers pana la capat.

Mai importanta decat toate este cautionarea oferita de catre seful sau, premierul Boc. Intrebat de jurnalisti daca are vreun gand de duca-se pe pustii(le) crivatului pentru Traian Igas, liderul Executivului ii acorda un alb cec de incredere, afirmand candid, pe langa subiect: "Sanctiunea este sa-si faca datoria. Ceea ce ne-a spus meteo s-a confirmat, cu privire la viscol, la fenomenul poleiului".

Exact astfel prezenta un film de arhiva, titrat in ruseste, situatia iernii din 1954. E drept, cu "mici" particularitati fata de 2012. Troienele acopereau firma cinematografului Patria, iar oamenii calcau zapada la nivelul firelor electrice dintre stalpi. Totul e ca natura sa se indure. Altfel, Traian Igas va face referiri aluzive la aventurile expeditiilor Scott-Amundsen.

E limpede. Exista speranta ca ministrul cu pricina nu va mai cotrobai neintrebat in istoria calamitatilor, va respecta adevarul cat il vor tine calitatile launtrice si va decripta progresiv numeroasele definitii din DEX.

Citeste si:
Orban: Am apreciat corectitudinea UDMR în respectarea programului de guvernare
Orban: Am apreciat corectitudinea UDMR în respectarea programului de guvernare
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, vineri, la Congresul UDMR, că a apreciat, de-a lungul timpului, corectitudinea UDMR în respectarea programului de guvernare. El a subliniat şi că...
Bani din elicopter: algoritmul de împărțire a fondurilor din Programul Saligny - RAPORT Expert Forum
Bani din elicopter: algoritmul de împărțire a fondurilor din Programul Saligny - RAPORT Expert Forum
Expert Forum spune că a citit proiectul de ordin de ministru care reglementează normele de aplicare a OUG privind Programul Saligny, iar aspecte esențiale semnalate de ONG nu au fost rezolvate....
Sursa: Ziare.com