Igas, despre Guvernul Ponta si scindarea MAI: O harababura, au creat functii

Vineri, 04 Mai 2012, ora 14:27
4858 citiri
Igas, despre Guvernul Ponta si scindarea MAI: O harababura, au creat functii
Foto: capital.ro

Premierul desemnat, Victor Ponta, a prezentat, marti, lista noului Cabinet. Printre ministerele noului Guvern si-a facut aparitia si unul nou. Este vorba, de fapt, despre scindarea Ministerului Administratiei si Internelor.

Astfel, fostul ministru de Interne din Guvernul Nastase, in perioada 2000-2004, Ioan Rus, va conduce Ministerul de Interne, in timp ce Victor Paul Dobre va conduce Ministerul Administratiei. Acesta din urma a fost secretar de stat in cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative, in perioada 2005-2008.

Fostul ministru al Administratiei si Internelor Traian Igas, care a facut parte din Cabinetul Emil Boc, crede ca aceasta scindare a MAI va determina o destabilizare a institutiei, dar si un pretext pentru numire in functii a unor membri ai USL.

"In spatele acestei decizii de a separa Ministerului Administratiei si Internelor in doua, Ordinea Publica si Administratia, se ascunde un interes al celor din USL de a schimba oameni din functiile de conducere, in special din zona de ordine si siguranta publica.

Nu vor tine cont de performante, dar vor incerca sa isi impuna anumite persoane in functii de conducere care sa execute fara comentarii ordinele pe care le primesc. Intr-un final, tot procesul de reorganizare, care si-a aratat rezultatele in timp, va fi compromis", a declarat Traian Igas, pentru Ziare.com.

Guvernul Victor Ponta - vezi noile ministere si ministri

Fostul ministru al Administratiei si Internelor este de parere ca, daca situatia operativa in minister va scadea, oamenii vor fi mai vulnerabili in conditiile in care lucrurile nu functioneaza bine in MAI.

Noua organizare din MAI - o mare harababura, Rus va avea mari probleme

"Daca se imparte ministerul in doua, va disparea MAI, ca denumire. Probabil va fi Ministerul Administratiei si Ministerul Afacerilor Interne. Asta ar trebui sa o spuna cei care au preluat guvernarea, trebuie sa spuna cum vor sa reorganizeze.

Un lucru este clar: in momentul in care ai despartit un minister, e clar ca numarul posturilor de conducere va creste, cred ca va creste si numarul angajatilor, pentru ca despartind un minister ai nevoie de servicii noi.

(...) Oricum se va crea o mare harababura, termenul pe care il are la dispozitie acest Guvern este unul strans si este clar ca nu se poate face performanta in perioada asta. Cu toata experienta domnului Rus, cred ca va avea o mare problema in aceste conditii", a explicat Traian Igas.

Cine sunt ministrii din guvernul Ponta?

Reorganizarea MAI - pierdere pentru cetateni, castig de oameni in functii

Acesta a precizat ca rezultatele ministerului pe 2011 au fost peste cele din 2010, ministerul fiind asezat "pe drumul bun, pe drumul corect si in beneficiul cetateanului", in acea perioada.

"In ceea ce priveste accidentele cu morti, acestea au scazut cu 15%. E prima oara, in 22 de ani de la Revolutie, cand numarul mortilor pe sosele scade. Mi-e teama ca performantele pe 2012 vor fi mult mai slabe decat cele din 2010, de exemplu.

Orice bulversare in sistemul de ordine si siguranta publica duce la ineficienta, duce la insecuritatea cetateanului", a spus senatorul PDL.

Fostul ministru al Administratitiei si Internelor a explicat ca ministerul pe care l-a condus este unul "foarte mare si foarte greoi", care are foarte multe domenii in subordine, cel mai important fiind cel de ordine publica.

"In formula in care acest minister a fost gestionat in perioada in care eram ministru, era un minister foarte mare si foarte greoi, in sensul ca aveam foarte multe domenii in subordine, care nu se intersectau de foarte multe ori.

(...) Zona de ordine publica iti ia cel mai mare timp in cadrul acestui minister. Dincolo de eficientizarea acestui minister se ascund in spatele acestei reorganizari lucruri care tin de schimbarea oamenilor din functii", a concluzionat Traian Igas.

Citește și:
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că...
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Sindicatele i-au amenințat cu plângerea penală pe ministrul Muncii, Marius Budăi, și pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, din cauza pensiilor și a salariilor. Sindicaliștii de la...