Igas: DGIPI nu poate fi desfiintata, dar trebuie reformata

Vineri, 27 Mai 2011, ora 09:22
2087 citiri
Igas: DGIPI nu poate fi desfiintata, dar trebuie reformata
Foto: Arhiva

Ministrul Internelor, Traian Igas, spune ca nu va desfiinta Directia Generala de Informatii si Protectie Interna pentru a scapa de incompetenta si complicitatea unor ofiteri cu infractorii, dar o va reforma treptat.

"DGIPI nu poate fi desfiintata pentru ca este un serviciu de informatii cu atributii de protectie interna, asa cum au toate ministerele de Interne. Pe deasupra, are atributii de a aduna informatii despre zonele infractionale din tara pe care apoi sa le livreze Parchetelor.

Nu trebuie nici desfiintat, nici comasat, ca nu permite legislatia. Trebuie reformat si este in proces de reformare, de modernizare. Cei care nu muncesc, nu dau rezultate si nu sunt corecti vor pleca", a declarat Igas, intr-un interviu pentru Romania Libera.

Odata cu venirea sa la minister, in decembrie anul trecut, precizeaza ministrul, conducerea veche, reprezentata de chestorii Stefan Pop si Bujor Florescu, a plecat, iar "activitatea s-a inviorat, rezultatele fiind concretizate in descinderile Parchetului".

"Dupa scandalul in care a fost implicat fostul sef IPJ Neamt, (Aurelian Soric, prieten cu lideri interlopi locali - n.r.), am inceput evaluarea fiecarui serviciu teritorial al DGIPI si numai din aceasta directie au plecat peste 100 de ofiteri care nu si-au facut treaba. Iar acest proces de evaluare este si acum in desfasurare, nu numai la DGIPI, ci si la celelalte structuri ale MAI", a adaugat Traian Igas.

Despre scandalul de la Constana

Ministrul admite ca rezultatele reformelor sale nu s-au vazut la Constanta, dovada fiind scandalul arestarii fostului secretar general al MAI, Laurentiu Mironescu, despre care DGIPI nu a avut nicio informatie ca e implicat in protejarea contrabandei din portul Constanta.

"Intr-adevar, la Constanta, conducerea instalata chiar de mine in urma cu cateva luni nu a dat rezultatele pe care le-am asteptat, de aceea i-am si schimbat", a comentat ministrul.

Totusi, el a subliniat ca nu va schimba conducerea centrala, instalata, de asemenea, tot in mandatul sau.

"Nu ii voi schimba, pentru ca ei au avut rezultate care nu au fost vizibile pentru presa, dar au fost o multime de actiuni impreuna cu Parchetul in baza informatiilor furnizate de DGIPI, cum au fost spre exemplu actiunile de joi dimineata de la granita cu Serbia, de la Caras-Severin. Si chiar actiunile de astazi, din portul Constanta, tot in baza informatiilor DGIPI sunt facute".

Portul Constanta Sud Agigea a facut joi obiectul unei ample descinderi in care 120 de politisti de frontiera, vamesi si jandarmi au inceput verificari amanuntite asupra unui numar mare de containere cu marfa din China si Vietnam. Operatiunea are la baza informatii furnizate de ofiterii DGIPI. Perchezitionarea containerelor din port va continua inclusiv saptamana viitoare.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#traias igas mai, #traias igas scandal port contanta, #traian igas DGIPI , #ministru Interne