Igas: Avertizarile meteo nu erau explicite

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 08:23
1441 citiri
Igas: Avertizarile meteo nu erau explicite

Fostul ministru de Interne Traian Igas nu crede ca a exagerat atunci cand a spus ca anul acesta vor fi ninsori ca in 1954, mentionand ca avertizarile ANM nu erau explicite.

"Daca am anumite nemultumiri vizavi de ANM, le am din cauza faptului ca era bine sa fim mult mai bine informati pe ceea ce urma sa fie in perioada aceasta. Cred ca trebuia sa isi asume o mai mare responsabilitate, fara sa aiba teama de a crea o anumita panica in randul populatiei. Au fost foarte multi oameni surprinsi in aceasta perioada, nu erau suficient de bine pregatiti", a declarat Igas pentru Evenimentul Zilei.

Fostul ministru a fost nemultumit si de faptul ca meteorologii le trimiteau prognozele o data la sase ore si nu in fiecare ora cum ar fi vrut el si fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu.

Igas a vorbit si despre modul in care actionau in momentul in care aflau ce urmeaza sa se intample cu vremea.

Igas: Am inceput sa descopar partea frumoasa a acestei ierni

"Aveam oameni la fata locului, aveam jandarmi, aveam politisti, aveam pompieri in teren. Pe de-o parte, urmaream prognoza de la ANM, dar pe partea cealalta aveam oameni in teren, luam pulsul, de la fata locului. Intamplator, stiti foarte bine ca si in acea perioada, si in momentul de fata, zilnic se tineau video conferinte si se tin in continuare, cu prefectii, tocmai pentru a avea un feedback de la nivel teritorial", a continuat fostul ministru de Interne.

Acesta a precizat ca regretabil este faptul ca din cauza acestei superficialitati au murit mai multi oameni, dar si faptul ca primarii localitatilor izolate nu prea stiau ce se intampla.

"Problemele majore, din ceea ce am putut constata, au fost in catunele mai mici, rasfirate. Primarul stia ca acel catun este blocat, dar nu stia ce se intampla acolo. Foarte multi oameni in varsta nu aveau posibilitatea sa comunice cu primarul, daramite cu prefectul. Nu aveau telefoane. De regula, la nivelul Consiliului Local, se regasesc oameni cam din toate localitatile arondate unei comune, care fac parte din toate partidele", a conchis Igas.

Citeste si:
Prima ședință de parlament după învestirea guvernului Ciucă. Premierul vrea să treacă la vot bugetul pe 2022 până de Crăciun
Prima ședință de parlament după învestirea guvernului Ciucă. Premierul vrea să treacă la vot bugetul pe 2022 până de Crăciun
Liderii coaliţiei de guvernare PNL-PSD şi UDMR, împreună cu minorităţile naţionale, se reunesc luni, 6 decembrie, la parlament, în prima şedinţă de la învestirea Guvernului Ciucă....
Şedinţe la PNL şi PSD: Se finalizează numirile de secretari de stat şi şefi de agenţii
Şedinţe la PNL şi PSD: Se finalizează numirile de secretari de stat şi şefi de agenţii
Conducerile PNL şi PSD se reunesc luni dimineaţă, 6 decembrie, după o pauză de o săptămână în care Parlamentul s-a aflat în vacanţă, după Ziua Naţională de 1 Decembrie....