Igas, despre criminalul din Dorobanti: Nu trebuia sa se bucure de statutul politistului

Marti, 13 Martie 2012, ora 19:07
1619 citiri
Igas, despre criminalul din Dorobanti: Nu trebuia sa se bucure de statutul politistului

Autorul macelului de la coaforul din Dorobanti, Gheorghe Vladan, nu trebuia sa se bucure de statutul politistului si sa primeasca aviz de port arma, in conditiile in care era sofer pe salvare si nu politist, considera fostul ministru de Interne Traian Igas.

"Nu trebuie sa renuntam la Statutul politistului fiindca trebuie sa delimitam foarte clar cine beneficiaza de statutul politistului si cine nu. De exemplu, in cazul acestui criminal de la Perla, el era un sofer pe salvare si nu trebuia sa se bucure de statutul politistului la fel cum se bucura un politist care executa misiuni pe timp de zi sau noapte.

Are o alta incarcatura si o alta responsabilitate. Cred ca trebuie sa facem aici o separare foarte clara. Cine este politist si cine nu este politist. Aceste lucruri sunt prevazute in proiectul Statutului Politistului", a subliniat Traian Igas pe blogul personal intr-un text publicat marti.

Macelul din Dorobanti: Criminalul nu mai vrea sa fie internat la psihiatrie

Totodata, senatorul PDL a accentuat ca Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) se confrunta cu probleme din pricina numarului mare de angajati din surse externe, insa reitereaza ca aceste angajari nu s-au facut pe perioada mandatului sau.

Potrivit lui Igas, in ultimii 11 ani au fost angajati peste 60.000 de subofiteri, ofiteri si personal contractual din surse externe, iar in anul 2011 95% din cele 10.000 de persoane disponibilizate fusesera angajate in minister din sursa civila.

"E adevarat ca au fost foarte multi politisti angajati din surse externe. Eu cred ca vorbim de un numar destul de mare al politistilor din surse externe. Ei au fost angajati pe toate functiile, incepand de jos si pana sus, chiar si sefi.

Acei patru care au fost angajati, imediat dupa venirea mea, pe baza de cumetrie, Dumnezeu stie, pentru ca asa arata raportul Corpului de Control, au venit pe functii de conducere, nu de executie. In timpul mandatului meu, insa, nu am angajat din surse externe", mai scrie Igas.

Criminalul de la coaforul din Dorobanti vrea sa fie liber - se judeca recursul la arestare

In opinia fostul sef de la Interne, pentru situatia cu care se confrunta MAI ar trebui sa raspunda "cei care i-au angajat din surse externe pe acei oameni, fiindca pentru fiecare om in parte a semnat cineva, iar cei care au semnat trebuie sa raspunda pentru acest lucru".

Fostul ministru a explicat, de asemenea, ca "nu poti compara un ofiter care a facut o perioada de pregatire in cadrul Academiei de Politie cu un ofiter care a venit din surse externe si care ieri era inginer mecanic sau inginer agricol si de a doua zi a devenit sef birou Cercetari Penale".

Citeste si:
Aurelian Pavelescu, fotografie de grup cu Viktor Orban și Marine le Pen. Șeful PNȚCD, singurul politician român de la summitul „suveraniștilor”
Aurelian Pavelescu, fotografie de grup cu Viktor Orban și Marine le Pen. Șeful PNȚCD, singurul politician român de la summitul „suveraniștilor”
Președintele PNȚCD Aurelian Pavelescu a fost singurul parlamentar român prezent la summitul de la Varșovia, o întâlnire a partidelor care militează împotriva UE. Cu toate că PNȚCD nu...
Iliescu la 91 de ani și Justiția, slujnica lui
Iliescu la 91 de ani și Justiția, slujnica lui
Fostul președinte Ion Iliescu poate fi anchetat și inculpat pentru violențele și crimele produse între 13 și 15 iunie 1990. Înalta Curte a confirmat redeschiderea urmăririi penale în acest...