Nereguli la finantarea Cluj Arena. Guvernul sesizeaza Parchetul. Sunt vizati Igas si Ialomitianu

Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 12:48
3463 citiri
Nereguli la finantarea Cluj Arena. Guvernul sesizeaza Parchetul. Sunt vizati Igas si Ialomitianu

Guvernul va sesiza Parchetul pentru nereguli constatate de Corpul de Control al premierului in alocarea de catre Guvernul Boc, din Fondul de rezerva, a 60 milioane lei pentru finantarea obiectivului de investitii "Stadion la standarde internationale respectand normele UEFA si Fifa pe amplasamentul stadionului Ion Moina".

O sinteza a Raportului realizat de Corpului de Control al Primului-ministru arata ca Hotararea Guvernului a fost semnata de ministrul Administratiei si Internelor din acea vreme, Constantin-Traian Igas, si de catre ministrul Finantelor Publice Gheorghe Ialomitianu.

In 2010, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise a solicitat fostului premier Emil Boc acordarea unui sprijin financiar prin care sa se permita realizarea, la nivelul judetului Cluj, a complexului National Sportiv.

Potrivit inspectorilor din Corpul de Control, in privinta proiectului au existat nenumarate nereguli, nefiind justificat caracterul de urgenta in alocarea fondurilor, normele legislative ar fi fost incalcate, iar finantarea nelegala.

"Potrivit normelor interne aplicabile in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, directia avea atributii de promovare a proiectelor de hotarari ale Guvernului privind alocarea de sume din fondurile de rezerva la dispozitia Guvernului doar pentru inlaturarea efectelor unor calamitati naturale (...) iar proiectul in cauza nu vizeaza acest aspect", se arata in Raport.

Mai mult decat atat, proiectul de hotarare a Guvernului s-a aflat pe lista sedintei de Guvern, in conditiile in care, solicitarea Consiliului Judetean Cluj nu a fost transmisa, oficial, catre Ministerul Administratiei si Internelor.

Acelasi raport arata ca Ministrul Administratiei si Internelor, Constantin-Traian Igas, a semnat proiectul de hotarare a Guvernului nerespectand prevederile legale. Asadar, nu a fost respectata procedura aplicabila la nivelul Ministerului in domeniul eleborarii proiectelor de acte normative si nu s-a solicitat avizul Ministerului Finantelor Publice, in conditiile in care acest aviz era obligatoriu.

De asemenea, potrivit inspectorilor, solicitarea alocarii unei sume din Fondul de rezerva bugetara nu a avut niciun temei juridic si faptic intrucat nu a fost justificat caracterul urgent sau neprevazut al cheltuielilor prin care se solicita finantarea din Fondul de rezerva, acest fond utilizandu-se numai pentru "finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute", se arata in comunicat.

Ministrul Finantelor Publice, Georghe Ialomitianu, a incalcat de asemenea normele legale prin semnarea proiectului deoarece acesta nu a fost transmis, in vederea analizarii si avizarii catre structurile de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

"Corpul de control al primului-ministru, ca organ de atributii de control, va sesiza organele de urmarire penala, respectiv Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, urmand ca organul de urmarire penala sau instanta de judecata sa hotarasca asupra existentei sau neexistentei infractiunilor si asupra vinovatiei", se mai arata in comunicat.

T.S.

Citeste si:
Românii blocați în Maroc vor fi aduși în țară joi. Nicolae Ciucă: ”Așteptăm să se verifice dacă mai sunt şi alţii în zonă”
Românii blocați în Maroc vor fi aduși în țară joi. Nicolae Ciucă: ”Așteptăm să se verifice dacă mai sunt şi alţii în zonă”
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că cei 72 de români care au rămas blocați în Maroc vor fi repatriați joi, 2 noiembrie. În acest timp, vor fi îndeplinite formalitățile și...
Marcel Ciolacu vrea schimbarea impozitării: ”Mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică. Toţi restul sunt nişte tâmpiţi, numai noi suntem deştepţi?!”
Marcel Ciolacu vrea schimbarea impozitării: ”Mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică. Toţi restul sunt nişte tâmpiţi, numai noi suntem deştepţi?!”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți, 29 noiembrie, că partidele din coaliție vor discuta anul viitor din nou despre posibila renunțare la cota unică de impozitare, precizând că în...