Traian Ungureanu: Le vom exploda in fata in 2012 - Interviu

Marti, 17 Mai 2011, ora 18:21
9941 citiri
Traian Ungureanu: Le vom exploda in fata in 2012 - Interviu
Foto: Arhiva

Congresul PD-L a fost castigat de Traian Basescu, cu observatia ca Traian Basescu inseamna un proiect sau, mai pe romaneste, un cap care stie ce face, considera europarlamentarul Traian Radu Ungureanu de la PD-L.

In cazul in care Emil Boc nu era ales, PD-L se dezicea de presedinte, de prim ministru si, mai ales, de valorile pe care le incurajaza in Romania, sustine TRU, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Europarlamentarul PD-L, fost jurnalist, anunta si un Breaking News: Nu urmeaza razboiul din PD-L, ci razboiul cu USL. "Le vom exploda in fata, la alegerile din 2012", avertizeaza TRU.

Eurodeputatul democrat liberal a mai vorbit in interviul acordat Ziare.com despre strategia PD-L de a recastiga procentele pierdute, despre alegerile din 2012, despre dusmanul partidului, dar si despre aparitia unei noi formatiuni politice.

Traian Radu Ungureanu sustine ca ideea unui nou partid nu e o prostie, ci o fantezie. Insa eurodeputatul PD-L este de parere ca sistemul politic romanesc face dificila o asemenea aparitie, iar partide noi vor aparea numai daca vor fi precedate de existenta unei clase noi, a unei emotii populare noi sau a unui politician fenomenal.

In interviul acordat Ziare.com, Traian Radu Ungureanu spune ca incidentele politice romanesti nu tin afisul in Parlamentul European, insa "eforturile remarcabile ale dlui Adrian Severin nu trebuie subestimate".

Cat despre reforma din PD-L, pare-se ca a inceput deja. "Bate un vant nou. Nu pot prezice uragane", spune TRU.

Descrieti in cateva cuvinte cum vi s-a parut Congresul PD-L din weekend

Intens si real. Nu luati in seama comentariile-cliseu care descriu un succes enorm si conchid, modest, ca alte congrese si partide ar trebui sa roseasca de invidie. Un congres perfect e o festivitate, nu o realitate politica de luat in seama.

Al nostru a fost dominat de competitia a doua linii: Boc si Blaga. Am dezbatut, ne-am contrat, ne-am polarizat, am votat. De aici, doua observatii: suntem vii si - spera prietenii nostri politico-mediatici - putem exploda. Intuitia e corecta. Le vom exploda in fata, la alegerile din 2012.

Nu ati votat, desi initial il sustineati pe Vasile Blaga. Ce s-a intamplat?

N-am putut vota din cauza unei defectiuni formale care n-a fost remediata la timp. Prietenia pe care i-o port lui Vasile Blaga e veche, n-are legatura cu votul si ramane intacta. Daca eram pe lista si daca puteam vota, il alegeam pe Emil Boc. Am cantarit luni de zile decizia si nu v-as dori sa treceti prin acest gen de deliberari.

In schimb, as dori sa acceptati ca votul pentru presedintia unui partid poate pune pe planul doi simpatiile personale, pentru a face loc solutiilor rationale.

Cum vedeti viitorul PD-L in cazul in care Emil Boc ramane in continuare si premier?

Tot asa. Vreau sa corectez, pe aceasta cale, miopia care vede in viitor o chestiune interna de partid. Viitorul e o tema de discutie dramatica, dar asta numai la nivel national. Alternativa la proiectul PD-L-Boc-Basescu e USL. Adica un pericol enorm, alimentat, in primul rand, de PSD.

Marele adversar al PD-L e si marele adversar al Romaniei. Asta cu atat mai mult cu cat PSD s-a modernizat. Pe vremuri, ne-au facut sa semanam cu Rusia. Acum, de cand s-au schimbat, vor sa ne faca sa semanam, intr-adevar, cu Occidentul. Mai precis, cu Portugalia, cu Irlanda si, daca mai ramane piatra pe piatra, cu Grecia.

Ati observat ca au ceva cu Elena Udrea. Cred ca tintesc Ministerul Turismului. Vor sa schimbe tot. Nu mai trimitem noi oameni in Grecia, aducem Grecia aici. Asta, daca ajung la putere. Dar ceva au inceput deja. Sunt eurodeputat si observ: au trimis Severinul la Bruxelles. Pe asemenea prezent se va construi viitorul socialist al maestrilor Ponta, Antonescu si Voiculescu. Asa arata singurul viitor care ma ingrijoreaza.

Credeti ca va reusi Monica Macovei sa faca reforma anticoruptie in partid? Se va renunta la cei cu deficit de imagine, desi aduc bani?

Reforma in partid a fost declansata. Conventia PD-L a adus oameni noi, tineri, civili si stabili la varful partidului. Am inceput, adica, sa aratam ca partidul care face modernizarea Romaniei poate face si modernizarea partidului care face modernizarea Romaniei. Monica Macovei e de cateva zile vicepresedinte PD-L, la fel Sever Voinescu si tot asa noul nostru om de scena si cuvant, domnul Toader Paleologu, zis si Pedeleologu.

Bate un vant nou. Nu pot prezice uragane. Pot constata ca aerul e respirabil. Voi consulta lista stricatorilor de imagine care aduc bani, dupa ce o veti publica. Deocamdata constat ca mai multi veterani au ramas in partid fara sa mai ramana in conducerea partidului.

Ati declarat ca aveti asteptari foarte mari de la aceasta Conventie Nationala, sperand ca e momentul in care partidul sa se regrupeze. In urma rezultatului va pastrati acelasi optimism?

Raman optimist si ostil cliseelor. Conventia a fost scena unei lupte foarte dure. Potentialul de adversitate e o chestiune de ambitie si natura uumana. Prin urmare, nu se stinge, din clipa in care noua conducere si fosta conducere, decreteaza armonios ca urmeaza pacea eterna. Asta e cliseul.

Realitatea e ca PD-L are o veche traditie de omogenitate si asta ma face optimist. In cateva saptamani, toata lumea va comuta (sper) pe actiune si toata actiunea va tinti lupta cu criza si cu USL. Ceea ce e totuna. Pana acum, am tinut dezastrul la distanta de Romania. Daca batem USL, vom face, inca o data, acelasi lucru.

Tot mai multe voci sustin ca de fapt congresul a fost castigat de Traian Basescu, nu de Emil Boc. Va reusi PD-L in viitorul apropiat sa aiba o identitate proprie care sa nu fie asociata tot timpul cu seful statului?

Sunt de acord cu domnii si doamnele din grupul "tot mai multe voci" concentrat, mai ales, la postul de televiziune Antena celor 3. Si eu sustin ca, de fapt, Congresul a fost castigat de Traian Basescu. Cu observatia ca Traian Basescu inseamna un proiect sau, mai pe romaneste, un cap care stie ce face.

Linia Basescu e totuna cu eliminarea obisnuintelor care ne tin pe loc si cu pregatirea pentru viata normala intr-un stat european. Daca nu ma insel, asta e si linia primului ministru Emil Boc. Emil Boc a fost ales presedinte PD-L. In cazul in care Emil Boc nu era ales, PD-L se dezicea de presedinte, de prim ministru si, mai ales, de valorile pe care le incurajaza in Romania.

Victoria lui Emil Boc e deci perfect logica, politica si productiva. Cine vrea sa vada in ea un scrutcircuit in seraiul lui Basescu vrea, de fapt, sa aduca politica nationala la nivelul indianelor tv.

Se poate vorbi de reforma partidului atat timp cat duminica s-a votat cu lista impusa - acuzatii lansate de presa si sustinute de Raluca Turcan?

Da. Si lista initiala a fost impusa. Nicio lista nu apare dimineata, din vazduh, pe presul de la intrarea in sediul central. Orice lista e rezultatul unor negocieri, de cel mai multe ori imposibil de reprodus in scris. Lista s-a schimbat de cateva ori, pe masura ce negocierile intre grupuri au avansat.

Raluca s-a simtit prost si eu m-as fi simtit la fel in locul ei. Mai mult, Raluca nu a fost singurul candidat care s-a simtit nedreptatit. Reforma partidului nu e, insa, totuna cu acea stare de multumire plenara pe care cineva o poate intalni, uneori, la o Gala a Marilor Premii si, arareori, la un congres de partid.

Care este strategia pe care o va aplica PD-L ca sa recastige procentele pierdute, avand in vedere ca electoratul este dezamagit de comunicatorii democrat liberali, iar masurile de austeritate i-au saracit de tot pe romani?

Nici o strategie. Doar continuitate. Masurile luate de Guvernul Boc nu sunt o idee nastrusnica, ci un program dur si rational de redresare. Prin urmare, nu putem inventa altceva. Redresarea va fi cel mai puternuic argument. Presedintele Basescu a avut un discurs profund la Conventia PD-L si a vorbit acolo de necesitatea continuitatii. Mai precis, de refuzul jumatatilor de masura.

Credeti ca se va scinda PD-L?

Ce cred e altceva. Ce stiu e ca nu se va scinda. Revin la remarcile presedintelui Basescu. Daca nu putem merge inainte cu jumatati de masura, e clar ca nu putem merge inainte nici cu jumatati de partid. Breaking News! Nu urmeaza razboiul din PD-L, ci razboiul cu USL.

Credeti in varianta aparitiei unui nou partid, din ce in ce mai des vehiculata pe scena politica romaneasca?

Ideea unui nou partid nu e o prostie. E o fantezie. Sistemul politic romanesc face dificila o asemenea aparitie. Toate partidele noi ale ultimilor 20 de ani au disparut, multe din ele imediat dupa prima conferinta de presa. Nici sistemele politice occidentale nu incurajaza crescatoriile de partide. Exceptiile sunt grupuri radicale, ca in Olanda sau Finlanda, care se consuma odata cu protestul din care s-au nascut. In concluzie, partide noi vor aparea, dar numai daca vor fi precedate de existenta unei clase noi, a unei emotii populare noi sau a unui politician fenomenal.

Cum mai este vazuta Romania in UE, in urma numeroaselor conflicte de pe scena politica?

Spre deosebire de situatia din lumea araba, numeroasele conflicte politice romanesti nu sunt un razboi civil. Sansa a disparut, odata cu retragerea lui Ion Iliescu si cu apusul mineriadelor. Prin urmare, crizele politice romanesti nu tin afisul in Parlamentul European. Totusi, eforturile remarcabile ale dlui Adrian Severin nu trebuie subestimate.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#interviu Traian Radu Ungureanu, #viitor PDL dusman USL , #PDL
Comentarii
Poza PSD Erie
PSD Erie
rank 5
Toarasi, noi suntem impotriva folosirii fortei si a neam estecului intre popuare si in treburile lor iterne si nici casa sa folosasca esplozivi ca sa sa sperie lumea! Casa mia esplodat mie un sifon in fata si deatunci, io nu mam mai dus la sifoane! Asa !