Traian Ungureanu: Romania e corupta cu voie de la judecatori - Interviu

Luni, 01 August 2011, ora 11:53
6231 citiri
Traian Ungureanu: Romania e corupta cu voie de la judecatori - Interviu
Foto: Ziare pe net

Vorbe in loc de fapte, cifre in loc de minte - asa carecterizeaza europarlamentarul PDL, Traian Ungureanu, atacurile dure ale Opozitiei la adresa partidelor aflate la guvernare.

Democrat liberalul a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com ca nu va exista o Romanie condusa de premierul Victor Ponta si presedintele Crin Antonescu, deoarece sunt niste debutanti care "se folosesc de politica seductiei prin asistenta si inflatie", iar asta le va aduce esecul la alegeri.

Cat despre viitorul si posibilitatea PDL de a castiga la alegerile din 2012, Traian Ungureanu crede ca "atata vreme cat tine inchis Parcul de Distractii Talmacean, isi pastreaza sansele".

Europarlamentarul PDL a vorbit si despre raportul CE pe justitie, afirmand ca Romania e corupta cu voie de la judecatori. In opinia lui, "coruptia nu se trateaza prea bine cu Rapoarte Europene, pentru ca istoria civilizatiei e mai abila decat birocratiile".

In ceea ce priveste examenul de bacalaureat din acest an, Traian Ungureanu a declarat in interviul acordat Ziare.com ca a fost prima noastra evaluare colectiva corecta in ultimii 20 de ani si considera ca "solutia Funeriu e salvatoare si ar trebui extinsa".

Ati declarat cu putin timp in urma ca ne luam adio de la viitor daca sandramaua nu e daramata, adica reformele necesare schimbarii adevarate nu sunt realizate. Am inceput sa ne apucam de daramat sau suntem departe? Cine si cum darama sandramaua?

Multa lume de soi si-a luat adio de la viitor. Grecia a incheiat prima socotelile cu vremurile ce vin. Se pregatesc cu mare aplicatie, Spania, Portugalia, Irlanda si Italia. Nu subestimati Belgia, o excelenta masina de acumulat datorii. Spre uimirea istoricilor si spre ciuda euro-vecinilor, noi am ramas in cursa. Nu prosperam? Important e ca nu ne scufundam. Austeritatea, cureaua lata si stransa, dieta de restrangeri bugetare au venit la timp si au impiedicat colapsul. Insa viitorul nu e totuna cu suma naufragiilor evitate. Viitorul e un alt fel de timp care repudiaza trecutul si reorganizeaza prezentul: teritorial, juridic, scolar, managerial. Astea sunt revizuirile si vibratiile care zgaltaie sandramaua. Deocamdata, moderat dar notabil.

Motorul e alimentat de viziunea si indaratnicia pozitiva a presedintelui Basescu. Insa coautorul fundamental e societatea, omul de rand care a raspuns remarcabil: refuzand ipocrizia sindicala a la grecque. Politica seductiei prin asistenta si inflatie s-a soldat cu un esec dur pentru debutanti nepotriviti ca Ponta si Antonescu. Asta explica si viitorul lor esec la alegeri.

Stati mult langa cei care iau deciziile la nivel european. Puteti sa ne spuneti care este realitatea? Ar trebui sa ne panicam ca ne asteapta un al doilea val de criza? Si daca da, cum va rezista Romania de data aceasta?

Stau mai mult langa bunul simt pierdut al economistilor, la randul lui vecin de masa cu lipsa de concept si curaj a politicienilor. Pericolul e viu, panica nu e obligatorie. Sunt sceptic dar nu recomand capitularea. Sceptic fata de traiectoria UE si a Statelor Unite. Remarc, insa, state din imediata noastra apropiere care au gasit forta de a evita alunecarea in depresie. Turcia, Israel, Austria sunt exemple suprinzatoare si instructive. Nu vorbim de sisteme radicale si oarcum exotice ci de economii traditionale care s-au pus in stare de performanta. Toata lumea viseaza la China si India, dar solutiile europene sau apropiate de spatiul european sunt o realitate prea putin comentata.

Cum ati caracteriza, intr-o singura fraza sau un singur cuvant, atacurile dure ale Opozitiei?

Vorbe in loc de fapte, cifre in loc de minte.

Cum va vedeti intr-o tara cu Victor Ponta premier si Crin Antonescu presedinte?

Asa ceva nu va exista. Intrebati orice medic, consutati revistele serioase de benzi desenate si verificati istoria recenta a Greciei.

In contextul raportului CE pe justitie, ce parere aveti, cat de corupta e Romania si cine e de vina?

Romania e corupta cu voie de la judecatori, dar coruptia nu se trateaza prea bine cu Rapoarte Europene, pentru ca istoria civilizatiei e mai abila decat birocratiile. E complicat si devine si tot mai complicat, atata vreme cat confuzia continua. Vorbesc de confuzia intre obiectivele strategice ale UE si activismul electoral al guvernelor inghesuite de criza. Cu alte cuvinte, n-ar fi nimic mai rau decat situatia in care dreapta castiga alegerile din Franta, Germania sau Olanda si pierde Estul.

Ce parere aveti despre faptul ca senatorul Catalin Voicu a fost eliberat, iar Roberta Anastase a primit neinceperea urmaririi penale in cazul votului pentru Legea pensiilor?

Dl. Voicu e un inger dezrobit, Roberta Anastase o numaratoare numarata de Opozitie iar judecatorii, ca intotdeauna, oameni cu umor independent.

Date fiind rezultatele proaste la Bacalaureat, ce credeti ca spune asta despre societatea romaneasca si despre ce ne asteapta in viitor?

Totul. Bacalaureatul a fost prima noastra evaluare colectiva corecta in ultimii 20 de ani. Rezultatul spune ca, singuri, fara ajutoare, trucuri, pile, instaltii de sutit si copiat, suntem pregatiti sa ne furam toate caciulile, de la daci incoace. Solutia Funeriu e salvatoare si ar trebui extinsa. Ne trebuie un Bac al magistratilor, un bac al managerilor si, neaparat, un Bac Media.

Sustineti cu "inversunare" proiectul de modificare al Constitutiei propus de Traian Basescu. Ce credeti ca deranjeaza Opozitia la acest proiect?

Disparitia imunitatii automate si totale a demnitarilor plus rubedeniile, defrisarea codrului parlamentar, in limita a 300 de butuci. Pe scurt, reorganizarea rationala a statului si dezorganizarea finala a retelei de trafic impusa de Constitutia din 1991.

Vedeti posibil un scenariu in care presedintele Basescu sa renunte intr-adevar la trei ani de mandat, in schimbul revizuirii Constitutiei?

Vad contractul dar nu ii vad partenerii. Pentru un gentlemen's agreement e nevoie de cel putin doua parti oneste. Pentru o potlogarie e nevoie de Ponta si Antonescu.

La ce arata sondajele in acest moment, ce credeti ca ar putea sa faca PDL pentru a castiga alegerile? Are realmente sanse?

Cata vreme tinem inchis Parcul de Distractii Talmacean, ne pastram sansele.

Poate PDL sa gaseasca o locomotiva electorala in 2012? Cine sa fie?

Economia. PDL a facut trecerea de la partidul care cauta solutii de imagine la partidul care gaseste solutii nationale. Persoanele raman importante dar sunt secundare in comparatie cu programele.

Emil Boc a ramas in continuare presedinte de partid, dar si premier. Credeti ca e nevoie de o schimbare sau a reusit sa convinga PDL, dar si pe Traian Basescu, ca se descurca cu brio?

Emil Boc s-a tot descurcat cu brio. Problema Primul Ministru nu a fost, nici o clipa, o chestiune de randament ci de imagine. Un Premier care conduce si reuseste pe timp de criza isi face datoria in masura in care isi pierde popularitatea. Uneori, nu intotdeauna, dar uneori, liderii care guverneaza bine in vremuri rele, sunt ajunsi din urma de reevaluarea populara.

Ce parere aveti de o noua impartire administrativ-teritoriala a Romaniei - mai e posibila in acest moment sau se va face doar o descentralizare?

Acum, descentralizare. Dupa, reorganizare. Dupa ce? Dupa reasamblarea parlamentara. Adica dupa alegeri. Cu aceasta fericita ocazie, partenerii nostri se vor debarasa de nervii etnici, iar adversarii de iluzia ca sunt utili Romaniei.

Infiintarea ministerului pentru Afaceri Europene pare iminenta. Cum ne va ajuta asta atat pe plan intern cat si pe plan extern? De cine credeti ca ar trebui condus noul minister?

Inca un Minister? Inca o armie de functionari burtosi si functionarese coafate, plus masinile lor bine parcate? Lumea are tot dreptul sa intrebe. Stim ca birocratia noastra de stat a ratat constant functia de aspirator de fonduri eruopene. In acelasi timp, Polonia si Bulgaria au folosit, daca nu ma insel, ministere specializate si au facut progrese rapide. Daca va fi ce ar trebui sa fie, noul Minister nu isi va relaxa angajatii. Cunosc in mod direct tensiunea si complexitatea operatiunilor administrative europene. La un capat se destupa fluxul de fonduri, la celalalt se astupa de stres arterele angajatilor. Conducatorul Minisaterului? In public, habar n-am. In privat am, dar pot avansa nume doar cu acordul victimei.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#interviu Ziarecom Traian Ungureanu, #Victor Ponta Crin Antonescu debutanti , #stiri Traian Ungureanu