Guvernul Boc este primul caz de luciditate si raspundere executiva in momente de rascruce, din 1947 incoace si ca demisia premierului, sub presiunea celor de la PSD si PNL, ar fi un contract automat cu nenorocirea, este de parere eurodeputatul PD-L, Traian Ungureanu.
"Adevarul e, in acest moment de criza si cumpana, adevarul ultimei sanse. Primul Ministru Boc a avut curajul sa puna capat simulacrelor si sa intre in realitate. Refuzind frontal cea mai periculoasa iluzie nationala, Guvernul Boc e primul caz de luciditate si raspundere executiva in momente de rascruce, din 1947 incoace.
Spectacolul pe care il ofera adversarul e ingrijorator: traditia eschivei si demagogiei continua. Numai ca, de data asta, nu mai urmeaza inca o prelungire si inca o pasuire. Oferta vietii asistate si a ruinei egal distribuite ramine pe masa. Daca,insa, propunerea PSD si PNL devine program de actiune, urmeaza momentul zero. Demisia lui Boc? Sub presiunea magicienilor sociali de la PSD si PNL? Ar fi un contract automat cu nenorocirea", scrie Traian Ungureanu, pe blog.
Din punctul sau de vedere, dupa 20 de ani de tertipuri indolente, inactiunea si indiferenta atrag, promisiunea unui paradis inexplicabil in regie liberal-socilista e luata in serios.
"Problema mentala a Romaneiei e mai grava decat actualul derapaj economic: Dupa 20 de ani daruiti si pierduti pentru schimbare, suntem in acelati punct de dependenta inerta. Societatea sau o parte mult prea mare a societatii e, in continuare, convinsa ca bugetul si asistenta de stat sunt un drept. Ca vietile si destinele personale sunt portofoliul cel mai de seama al statului. Bugetarismul care a dat clasa profitorilor miliardari si a anesteziat o masa enorma de oameni 'fara bani' e un obstacol colosal. Aproape de netrecut", continua el.
Democrat liberalul este de parere ca problemele economice si criza in care a intrat Romania dupa caderea comunismului nu au nimic previzibil, pentru ca asa numita "criza a anilor 2009-2010" a inceput demult.
"Mai devreme decat isi inchipuie analistii decisi sa ii fixeze inceputul in crahul financiar euro-aemrican al anilor 2008-2009. Adevarat dezordinea de pe piata bancara americana a agravat lucrurile iar degradarea zonei euro a marit presiunea. Aceste doua perturbari externe au fost insa doar criza de imprumut care s-a asternut peste o economie profund dezechilibrata si osificata, cu tot cu defectiuni, in 20 de ani de inactiune, neglijenta si incompetenta", a adaugat el.
Ungureanu crede ca, daca Romania ar fi fost lovita numai de suflul crizei euro-americane, ne-am fi aflat in fata unui soc economic masiv, insa proiectat asupra unei economii aberante, acelasi suflu a transformat socul in criza istorica.
"Originile crizei romanesti sunt pur romanesti si au fost fixate, imediat dupa 1989, de refuzul revolutiei economice. A fost asa si nu putea fi altfel pentru ca, odata disimulata sau ratata revolutia politica, sansele unei re-nasteri economice erau nule. In consecinta, sistemul creat sau, mai bine zis, pastrat in 1990 a adancit, in loc sa dezradacineze, suita obisnuintelor economice ale statului socialist. Nu ale statului comunist, pentru ca dictatura economica a partidului a disparut, inghitita de structurile multiple de putere degajate de reconfigurarea aparatului comunist", opineaza el.