Ziare.com

Ungureanu, audiat in comisia SIE

de Bogdana Boga
Marti, 04 Decembrie 2007, ora 07:02

   

Ungureanu, audiat in comisia SIE
Mihai Razvan Ungureanu, propus pentru functia de director al Serviciului de Informatii Externe (SIE) de presedintele Traian Basescu, va fi audiat, marti, de Comisia Speciala a Parlamentului pentru controlul activitatii SIE, iar plenul celor doua Camere va decide miercuri daca fostul ministru de Externe va prelua acest post.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a anuntat, miercurea trecuta, programul audierilor si votul din Parlament pentru nominalizarea lui Ungureanu.

Pentru aprobarea propunerii presedintelui Traian Basescu este necesar votul favorabil a jumatate plus unu din numarul deputatilor si senatorilor, a precizat Olteanu.

PD il sustine pe Mihai Razvan Ungureanu pentru functia de director al Serviciului de Informatii Externe, a precizat presedintele PD, Emil Boc. El a subliniat ca este dreptul constitutional al presedintelui de a face nominalizari pentru functia de director al SIE.

PSD nu poate vota in Parlament pentru un sef al Serviciului Roman de Informatii in absenta unui cadru legislativ adecvat, a afirmat presedintele PSD, Mircea Geoana. El a spus ca dezbaterea asupra pachetului de legi privind siguranta nationala a fost blocata de "viata politica tumultuoasa".

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, considera nominalizarea acestuia "o surpriza", in primul rand pentru ca este liberal, adaugand ca Mihai-Razvan Ungureanu are un singur "handicap", si anume nu dispune de pregatirea necesara in domeniu.

"Mihai Ungureanu este totusi un tanar in forta, a fost ministru de Externe, are o pregatire buna in general, dar sigur ca SIE inseamna o munca intensa, mai ales ca s-au adus multe reprosuri serviciilor de informatii din Romania, in primul rand cu tensiunea creata in Italia. De aceea, se impune ca SIE sa intre intr-un proces puternic de reorganizare", a declarat Vacaroiu.

PNL il va sustine pe Mihai-Razvan Ungureanu pentru functia de director al Serviciului de Informatii Externe, a declarat, pentru ROMPRES, vicepresedintele PNL Norica Nicolai. Aceasta a spus ca aceasta numire va fi validata de Parlament, mentionand ca Legea SIE este neconstitutionala deoarece nu a fost modificata dupa ultima revizuire a Constitutiei.

UDMR l-ar putea sustine pe Mihai-Razvan Ungureanu pentru a prelua conducerea SIE, potrivit propunerii presedintelui Traian Basescu, a precizat Marko Bela.

"Il cunosc bine pe Mihai-Razvan Ungureanu si il consider o persoana bine pregatita si capabila. Vom discuta cu colegii din UDMR, dar cred ca l-am putea sustine pe Mihai-Razvan Ungureanu in grupurile parlamentare ale UDMR", a spus Marko Bela.

Vicepresedintele PRM Lucian Bolcas a afirmat ca partidul va analiza cu multa atentie nominalizarea lui Mihai-Razvan Ungureanu la sefia SIE, aratand ca, in aprecierea PRM, va prevala calitatea de bun roman a lui Ungureanu.

"Nu contestam profesionalismul lui Mihai-Razvan Ungureanu, dar pentru noi o calitate este esentiala si anume aceea de a reprezenta cu demnitate si eficienta interesele romanilor pe plan international", a declarat Lucian Bolcas.

Liderul senatorilor conservatori, Sabin Cutas, a precizat ca PC nu a discutat, deocamdata, daca va sustine sau nu candidatura lui Mihai-Razvan Ungureanu in fruntea SIE, dar a aratat ca rezolvarea situatiei de la conducerea serviciului este necesara.

Presedintele demisionar al Partidului Initiativa Nationala, Cozmin Gusa, considera ca nominalizarea lui Mihai-Razvan Ungureanu la sefia Serviciului de Informatii Externe, reprezinta un lucru potrivit, dar si o surpriza.

Fostul director al SIE, Ioan Talpes, presedintele Uniunii Populare Social Crestine, a declarat saptamana trecuta, la Targu Mures, ca in SIE este nevoie de o schimbare, iar Mihai Razvan Ungureanu ar avea o astfel de determinare.

Presedintele Traian Basescu a transmis, pe 26 noiembrie, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, propunerea de numire a lui Mihai-Razvan Ungureanu in functia de director al SIE, post ramas liber dupa demisia in din functie a lui Claudiu Saftoiu, la 19 martie 2007. Propunerea de numire in functia de director al SIE a fost inregistrata, in aceeasi zi, la Cabinetul presedintelui Camerei Deputatilor.

Postul de director al SIE a ramas liber in primavara acestui an, cand Claudiu Saftoiu a demisionat din functie, in urma scandalului privind interceptarile telefonice. Dupa plecarea lui Saftoiu, au fost vehiculate mai multe nume care ar fi preluat aceasta functie, ultimul dintre ele fiind cel al fostului ministru al Afacerilor Externe liberalul Mihai-Razvan Ungureanu.

Claudiu Saftoiu si-a inaintat demisia din functie pe 19 martie, iar presedintele Traian Basescu, in calitatea sa de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, a fost informat asupra acesteia.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 873 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor