Asfalt pe 30 de kilometri din Transalpina de Apuseni. Modernizarea drumului cu peisaje de vis avansează rapid FOTO

Autor: N.G.
Miercuri, 07 Iunie 2023, ora 21:50
3395 citiri
Asfalt pe 30 de kilometri din Transalpina de Apuseni. Modernizarea drumului cu peisaje de vis avansează rapid FOTO
Drumul ajunge până la o altitudine de 1000 de metri FOTO Ziare.com

Șantierul Transalpinei de Apuseni, drumul cu peisaje de vis lung de aproape 80 de kilometri, avansează în ritm susținut. În decembrie 2023 este programată finalizarea lotului 1, în lungime de 43,5 de kilometri, dintre Aiud și comuna Ponor din Alba.

Constructorul are zeci de utilaje angrenate pe șantier și peste 100 de muncitori. S-a turnat primul strat de asfalt pe o lungime de circa 30 de kilometri, în amonte de centrul comunei Râmeț.

În continuare, se lucrează la ziduri de sprijin și la terasamente, urmând să se înainteze cu asfaltul pe măsură ce se finalizează aceste lucrări. Lotul 2, în lungime de 35 de kilometri, între Mogoș și Bucium Cerbu, va fi gata în primăvara anului 2024.

Lucrările vizează reabilitare părții carosabile prin execuție fundație din balast și piatră spartă și două straturi de mixturi asfaltice; construire/reabilitare poduri și podețe; montare parapete flexibile pe fundații izolate/adâncite.

FOTO Ziare.com

Fondurile sunt asigurate, în cea mai mare parte, din fonduri europene. Recent Consiliul Județean Alba, titularul proiectului a actualizat devizul general. Valoarea investiției, actualizată: Lot 1 – 113.691.643,26 lei, fără TVA; Lot 2 – 116.101.872,98 lei, fără TVA.

În total este vorba despre 358.794.939,90 lei (inclusiv TVA), echivalentul a 73.223.457,12 euro, din care lucrări construcții-montaj 314.588.773,16 lei (inclusiv TVA), echivalent 64.201.790,44 de euro. Din această sumă, contribuția proprie a CJ Alba este de 71.168.302,75 de lei.

FOTO Ziare.com

Transalpina de Apuseni traversează de la est la vest zona de sud a Munților Apuseni, trecând prin cele mai spectaculoase zone din această parte a țării, atingând în unele zone peste 1000 de metri altitudine. Proiectul reprezintă cea mai mare investiție într-un drum județean din România.

Drumul va asigura conexiunea dintre localități și va crea noi oportunități pentru dezvoltarea economică și turistică a regiunii, făcând legătura între autostrada Sebeș-Turda și DN 74, principalul drum național din Apuseni.

FOTO Ziare.com

„Proiectul propus cuprinde diverse lucrări de reabilitare și modernizare, având în vedere reabilitarea drumurilor, utilizarea iluminatului cu panouri fotovoltaice, consolidarea părții carosabile prin construirea unei fundații din balast și piatră spartă, precum și aplicarea a două straturi de mixturi asfaltice.

De asemenea, se prevede construirea și reabilitarea podurilor și podețelor, precum și implementarea unei rețele de canalizare pentru preluarea apelor pluviale și un depozit pentru colectarea apelor. În plus, vor fi executate șanțuri și rigole pentru gestionarea apelor pluviale”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de antreprenorul care realizează lucrărilor, Elis Pavaje SRL.

Prețurile la gaze de pe facturile românilor în iarna 2023-2024. Ce ar putea destabiliza tarifele în anii următori
Prețurile la gaze de pe facturile românilor în iarna 2023-2024. Ce ar putea destabiliza tarifele în anii următori
Românii vor beneficia de preţuri subvenţionate la gaze naturale şi la energie electrică până la sfârșitul lunii martie 2025, după decizia de a plafona prețurile cu scopul de a asigura...
Cât va plăti un utilizator de Facebook și Instagram pentru un cont fără reclame. Decizia anunțată de Meta
Cât va plăti un utilizator de Facebook și Instagram pentru un cont fără reclame. Decizia anunțată de Meta
Meta intenționează să introducă abonamente pentru utilizatorii din Europa, pentru utilizarea Facebook și Instagram fără reclame, în lunile următoare. Utilizatorii aplicațiilor vor avea...
#transalpina apuseni, #modernizare drum, #apuseni alba , #infrastructura