Cum ar putea Transelectrica sa piarda 70 de milioane de euro din fonduri UE

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 16:51
1737 citiri
Cum ar putea Transelectrica sa piarda 70 de milioane de euro din fonduri UE

Transelectrica ar putea sa piarda fonduri europene de 70 milioane euro, deoarece nu poate expropria cateva terenuri in sud-estul tarii, de care are nevoie pentru a construi o linie de export a energiei in Serbia.

"Nu putem accesa aceste fonduri pentru ca nu putem expropria mai multe terenuri, de care avem nevoie pentru a construi linia de export Resita-Pancevo (Serbia), pe o distanta de 150 kilometri", a declarat joi directorul general al Transelectrica, Stefan Gheorghe, intr-un seminar pe teme energetice, potrivit Mediafax.

Compania de stat are o problema similara si la granita cu Ungaria. Compania nu figureza in Legea 2015/2011 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica printre persoanele juridice care pot reprezenta expropriatorul.

Transelectrica ar putea incepe imediat constructia liniei de export spre Serbia, daca legea i-ar permite sa exproprieze terenurile respective. Legea exproprierii pentru instalatii de utilitate publica este blocata in Parlament, a precizat Gheorghe.

Totodata, compania este presata de timp, intrucat ar putea primi fondurile europene cu conditia ca investitia sa fie finalizata pana in 2015.

"Daca am reusi sa facem aceste exproprieri, am finaliza proiectul pana in 2015. Daca am incepe la anul, am avea probleme. Oricum, pentru a primi banii ar trebui sa terminam investitia pana in 2015", a adaugat Gheorghe.

Pentru acest an, compania a programat investitii de 420 milioane lei (95,2 milioane euro). Sumele prevazute pentru investitii vor fi semnificativ mai mari anul viitor (763,1 milioane lei -173 milioane euro), dar si in 2015 (748,2 milioane lei - 169,5 milioane euro).

Transelectrica estimeaza pentru acest an venituri totale de 2,859 miliarde lei (aproape 648 milioane euro), foarte usor sub cele inregistrate anul trecut, de 2,86 miliarde lei (641,8 milioane euro). Cheltuielile ar urma sa insumeze 2,815 miliarde lei (637,8 milioane euro) in acest an, fata de 2,813 miliarde lei (631,4 milioane euro) in 2012.

Compania este controlata de Ministerul Economiei, care detine 58,69% din actiuni, alti actionari importanti fiind Fondul Proprietatea (13,5%) si SIF Oltenia (6,3%), potrivit celor mai recente informatii.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Transelectrica pierderi bani UE, #Transelectrica exproprieri , #stiri Transelectrica